Figyelmeztetést mellékeltek az Elfújta a szél brit kiadásához

Figyelmeztetést mellékeltek az Elfújta a szél brit kiadásához

Pár hónapja újra kiadták Margaret Mitchell klasszikusát az Egyesült Királyságban, ami önmagában még nem lenne hírértékű, az már annál inkább, hogy a kiadó egy kiegészítő figyelmeztetést is csatolt az új kiadáshoz.

ro | 2023. április 04. |

Az Elfújta a szél eredetileg 1936-ban jelent meg, és egy elkényeztetett déli úrilány, Scarlett O’Hara megpróbáltatásait, szerelmeit, küzdelmeit mutatja be. A regényből Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével készült adaptáció - hogy miért ez volt a filmtörténelem egyik legproblémásabb forgatása, arról ITT írtunk nemrég.

A regénnyel és a filmmel szemben is visszatérő kritika, hogy egyoldalúan, torzítva, rasszista sztereotípiák mentén ábrázolja az amerikai polgárháborút és a rabszolgatartást. 2020-ban például az HBO Max egy időre ki is vette a kínálatából a filmet, majd utóbb Jacqueline Stewart egyetemi professzor bevezetőjével tette újra elérhetővé, aki történelmi kontextusba helyezte az alkotást.

Valami nagyon hasonló történt most a brit újrakiadással, amely a Pan Macmillan gondozásában jelent meg (még augusztusban, de a szigetország sajtója most kapta fel az ügyet). Eszerint a kötetben megtalálható egy figyelmeztetés, ami szerint a regény "problémás elemeket" tartalmaz, beleértve a történelem egy sokkoló korszakának romantizálását: "Szeretnénk figyelmeztetni az olvasókat, hogy lehetnek bántó vagy káros kifejezések és terminológiák, amelyek a regény megírásának idején voltak uralkodóak, és amelyek igazak a regény történelmi környezetének kontextusára".

A kötet tartalmaz egy bevezető esszét is a történelmi regényeket jegyző Philippa Gregory tollából (magyarul is több kötete olvasható, például A másik Boleyn lány), amely a regény kontextusát hivatott megvilágítani.

Forrás: Kirkus

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A katolikus egyház kapja az Elfújta a szél jogdíjainak felét

...
Hírek

Tom Hanks újságot olvas és gyereket kísér az amerikai polgárháború dúlta Délen

Eredeti nyelvű előzetes a News of the World című filmhez, amelyben Tom Hanks egy elárvult kislányt kísér el a rokonaihoz.az amerikai polgárháború dúlta Délen. A filmet a Bourne-mozikat és a Phillips kapitányt is jegyző Paul Greengrass rendezte.

...
Hírek

A James Bond-regények újrakiadásából törlik a rasszista kifejezéseket

A "cenzúra" a James Bond-regényeket is utolérte: több változtatás is lesz az újrakiadásban, elsősorban a feketékkel kapcsolatos kifejezésekben. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit