Ez a 3500 éves egyiptomi nő pont olyan, mint Marge Simpson

Ez a 3500 éves egyiptomi nő pont olyan, mint Marge Simpson

A történelem ismétli önmagát? A művészeknek végül is egy rugóra jár az agya? Nem tudjuk, azt viszont igen, hogy régészek egy 3500 éves szarkofágra festve olyan nőalakot találtak, aki megszólalásig hasonlít a népszerű rajzfilmfigurára. Könyvet ajánlunk a hír mellé.

sa | 2024. június 20. |

Nagy meglepetés érhette a rajzfilmnéző régészeket 2023 elején, mert egy feltárt szarkofág fedelének belső oldalán sárga bőrű, hosszú, zöld ruhát viselő, kék téglalap hajú nő képét találták meg – pont úgy nézett ki, mint Marge Simpson ókori egyiptomi verziója.

A szakemberek szerint a képen a koporsóba temetett nőt ábrázolták, amint a túlvilágra utazik, az alakot egy tucat főpapnő veszi körül, akik a nap 12 óráját jelképezik.

Mit tudunk az egyiptomi nőről, akit ott eltemettek?

A szarkofág Tadi Ist maradványait tartalmazta, a múmiát kiváló állapotban találták meg, maszkot és gyöngyös ruhát viselt. El-Ashmunein főpapjának lánya volt – ez a város a Nílus nyugati partján fekszik, 27 mérföldre délre Minyától, ahol a nőt eltemették. A temetőben a Kr. e. 1550 és Kr. e. 1069 között élt Újbirodalom magas rangú tisztviselőinek és papjainak maradványait helyezték el. 

Isté mellett egy fakoporsót is felfedeztek, amely a 20. dinasztia végéről származik, és feltehetően Nanyé lehetett, aki a főpap, Djehouti kántornője volt – írja az Egyptian Gazette.

Gazdag lelőhely

A kutatók 2017-ben kezdték meg az ásatásokat ezen a területen, kerámiából és fából készült leleteket tártak fel. Ezek között számos kanópuszedény is volt, amelyeket a belső szervek tárolására használták, valamint usébtik – a halottak tiszteletére a temetkezési gyakorlatok során használt figurák.

Találtak egy papiruszdarabot is, amely a Halottak könyvéről szól – az ókori egyiptomiak által használt mágikus varázsigék gyűjteményéről, amely segített nekik bejutni a túlvilágra. Ezt az utazást ugyanis meglehetősen veszélyesnek képzelték el, amihez szükség van mágikus segítségre.

További képeket láthatsz szarkofágról a Daily Mail oldalán, mi pedig könyvet ajánlunk a hír mellé.

Barry Kemp: Az egyiptomi Halottak Könyve

Barry Kemp
Az egyiptomi Halottak Könyve
Ford. Árokszállásy Zoltán, Fábián Zoltán, Corvina, 2007, 126 oldal
-

A cambridge-i egyetem egyiptológus professzorának könyve az időszámítás előtti második évezredben keletkezett Halottak Könyvének olvasásához és modern megértéséhez ad inspiráló és nélkülözhetetlen segítséget. 

Rosanna Pirelli: Az ókori Egyiptom királynői

Rosanna Pirelli
Az ókori Egyiptom királynői
Ford. Kmilcsik Ágnes, Gabo, 2008, 272 oldal
-

Amanethón, egyiptomi pap II.Ptolemaiosz megbízásából megírta Egyiptom történetét. Ebben a műben megemlíti, hogy már az archaikus korban lehetővé tették, hogy nő uralkodjon a fáraók trónján. De vajon az egyiptomi királynő is ugyanazt a kiváltságos státust élvezhette, mint a többi uralkodó? E könyv oldalain erre a kérdésre keressük a választ- még ha teljes választ nem is kapunk-, miközben összehasonlítjuk a királynők képmásait és életét a fáraók képmásaival és életével. Az uralkodónők világába tett utazásunk során az írásos források és régészeti dokumentációk mellett az egyiptomi mítoszokat és néhány régi vallásos szöveget is segítségül hívtunk.

Bács Tamás: Bevezetés az ókori Egyiptom művészetébe

Bács Tamás
Bevezetés az ókori Egyiptom művészetébe
Gondolat, 2017, 171 oldal
-

Az ókori Egyiptom több évezredes történetét végigkíséri félreismerhetetlen művészete, amely a klasszikus ókortól kezdve folyamatos érdeklődésre tarthatott számot. E művészet egyes kiemelkedő alkotásai ikonikussá, Egyiptomból elkerült más darabjai pedig a modern múzeumi gyűjtemények máig ünnepelt tárgyaivá lettek. A ma is eredeti helyükön álló alkotások érdeklődők és csodálók hatalmas tömegeit vonzzák Egyiptomba napjainkban is.

Jelen könyv azt a célt tűzte maga elé, hogy tömören és világosan, csaknem kétszáz kép segítségével bemutassa az óegyiptomi művészeti nyelv koronkénti változásait. A kötet fő fejezeteit a nagy történeti, illetve az ezeken belül elkülöníthető művészeti korszakok adják, s a könnyebb áttekinthetőség érdekében ezeken belül, külön alfejezetekként kerülnek jellemzésre a meghatározó műfajok: az építészet, a plasztika, a kétdimenziós művészet és alkalmanként a kisművészetek.

A szöveget kísérő képek és ábrák között a jól ismert és sokszor reprodukált „mesterművek” mellett – illetve sok esetben helyett – olyan alkotásokat mutat be a kötet, amelyek a legszorosabban kapcsolódnak mondanivalójához, és többek merő illusztrációknál. Az olvasó további tájékozódását segíti a válogatott szakirodalom és a világ nagy egyiptomi gyűjteményei weboldalainak listája.

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

A sör adóiról szól a világ legöregebb könyve, természetesen Egyiptomból

Ez a felfedezés konkrétan újraírja, amit eddig a könyv történetéről tudtunk.

...
Hírek

Évszázados felfedezés: 16 méter hosszú ókori papiruszt találtak Egyiptomban

A több mint 15 méter hosszú, érintetlen és ép papiruszt Szakkarában találták meg, az iratban a Halottak könyvéből származó varázsigék olvashatóak, amelyek a halottak túlvilági életét hivatottak segíteni.

...
Hírek

Hieroglifákból fordított ókori egyiptomi antológia jelent meg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.