65 éves világkörüli út után került Egerbe a Bródy-Hunyady-gyűjtemény

Alexander Brody üzletember, író, reklámszakember végakaratának megfelelően az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárba került a névadó író és fia, Hunyady Sándor, valamint a család irodalmi hagyatéka.

sa | 2023. február 28. |

A gyűjteményt Bródy Sándor unokája, Alexander Brody gyermekei, Thyra és Sandy Brody adták át a bibliotékának. A hétfői ünnepségen az adományozók kiemelték, hogy a hatalmas és szerteágazó Bródy- és Hunyady-hagyaték megőrzését és feldolgozását egész életében szívén viselő Alexander Brody álma, egyben végakarata valósult meg az átadással. Ezzel a család világirodalmi jelentőségű teljesítménye tovább él és generációk számára válik kézzelfoghatóvá, megismerhetővé. Szerintük az ajándék édesapjuk és Eger szoros kapcsolatát is jelképezi. Azt az eltéphetetlen szálat, mellyel

Alexander Brody évtizedeken át összekötötte a családot a szülőfölddel, Magyarországgal.

A hagyaték 65 éves világkörüli útról tért vissza Magyarországra, mondta Kurta Zsuzsanna irodalomtörténész. A több ezer kötetből és dokumentumból álló anyagban egyebek mellett a két író kéziratai, levelei, eredeti, első kiadású könyvei, továbbá fotók, filmplakátok, karikatúrák, újságcikkek szerepelnek.

A hagyaték gondozása mellett a gyűjteményből kiállításokat és ismeretterjesztő rendezvényeket is szerveznek majd, melyek célja méltó emléket állítani a családnak és lehetővé tenni a páratlan irodalomtörténeti értéket képviselő anyag minél szélesebb körű megismertetését, mondta Tőzsér Istvánné, a könyvtár igazgatója.

150 éve született Bródy Sándor
Tovább olvasok

Az átadást egyéves munka előzte meg, mivel nem csupán a Bródy-Hunyady család dokumentumai, de Alexander Brody könyvállománya és bútorai is az egri intézménybe kerültek. A hétfői átadás alkalmából a könyvtár emeleti - eddig Böngésző - termét Brody Szalonnak nevezték el.

Alexander Brody üzletember, író, reklámszakember 1933-ban született Budapesten. Nagypolgári családban nőtt fel, édesapja Bródy János, a magyar lóversenysport meghatározó alakja volt, míg családi kötelékek fűzték Gábor Dénes Nobel-díjas fizikushoz, Bródy Imréhez, a kriptongázos izzó feltalálójához és Bródy Ernő országgyűlési képviselőhöz. Budapesti villájukban gyakran járt a kor két színészóriása, Bajor Gizi és Csortos Gyula, édesapja barátja, Molnár Ferenc író Amerikában segítette őt, de találkozott Albert Einstein fizikussal, Greta Garbóval és Grace Kellyvel, Cole Porter zeneszerzővel és Sommerset Maugham íróval is.

Meghalt Bródy Sándor
Meghalt Bródy Sándor

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Bródy Sándor, író, reklámszakember, üzletember, aki a magyar irodalom mecénása volt, írta a 24.hu.

Tovább olvasok

Három éven át töltötte be 1984-tól a Reklám Világszövetség elnöki tisztét, majd visszavonulását követően megalapította nagyapja tiszteletére a Bródy Sándor-díjat elsőkötetes írók számára. Mint csatlakozó alapító részt vett a Bolyai-díj Alapítványban és 2001 és 2022 között kiadta az Alibi hat hónapra című folyóiratot. Többször járt Egerben, szívesen vett részt kötetbemutatókon, kulturális rendezvényeken, 2003-ban a város díszpolgári címével tüntették ki. Alexander Brody kezdeményezésére és támogatásával készült el az egri Érsekkertben Bródy Sándor és Gárdonyi Géza szobra, amely a két író szoros barátságát jelképezi.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy kötetben jelent meg az Egri csillagok négy szövegváltozata

Gárdonyi híres regényének többféle szövegváltozata létezik, melyek közül az első négyet maga az író írta. Most össze lehet hasonlítani őket.

...
Podcast

Bevalljuk, hogy szerettük az Egri csillagokat [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében ezúttal a történelmi regények, ismeretterjesztő könyvek, képregények kerültek a középpontba.

...
Hírek

Megjelent törökül az Egri csillagok

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.