65 éves világkörüli út után került Egerbe a Bródy-Hunyady-gyűjtemény

Alexander Brody üzletember, író, reklámszakember végakaratának megfelelően az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárba került a névadó író és fia, Hunyady Sándor, valamint a család irodalmi hagyatéka.

sa | 2023. február 28. |

A gyűjteményt Bródy Sándor unokája, Alexander Brody gyermekei, Thyra és Sandy Brody adták át a bibliotékának. A hétfői ünnepségen az adományozók kiemelték, hogy a hatalmas és szerteágazó Bródy- és Hunyady-hagyaték megőrzését és feldolgozását egész életében szívén viselő Alexander Brody álma, egyben végakarata valósult meg az átadással. Ezzel a család világirodalmi jelentőségű teljesítménye tovább él és generációk számára válik kézzelfoghatóvá, megismerhetővé. Szerintük az ajándék édesapjuk és Eger szoros kapcsolatát is jelképezi. Azt az eltéphetetlen szálat, mellyel

Alexander Brody évtizedeken át összekötötte a családot a szülőfölddel, Magyarországgal.

A hagyaték 65 éves világkörüli útról tért vissza Magyarországra, mondta Kurta Zsuzsanna irodalomtörténész. A több ezer kötetből és dokumentumból álló anyagban egyebek mellett a két író kéziratai, levelei, eredeti, első kiadású könyvei, továbbá fotók, filmplakátok, karikatúrák, újságcikkek szerepelnek.

A hagyaték gondozása mellett a gyűjteményből kiállításokat és ismeretterjesztő rendezvényeket is szerveznek majd, melyek célja méltó emléket állítani a családnak és lehetővé tenni a páratlan irodalomtörténeti értéket képviselő anyag minél szélesebb körű megismertetését, mondta Tőzsér Istvánné, a könyvtár igazgatója.

150 éve született Bródy Sándor
Tovább olvasok

Az átadást egyéves munka előzte meg, mivel nem csupán a Bródy-Hunyady család dokumentumai, de Alexander Brody könyvállománya és bútorai is az egri intézménybe kerültek. A hétfői átadás alkalmából a könyvtár emeleti - eddig Böngésző - termét Brody Szalonnak nevezték el.

Alexander Brody üzletember, író, reklámszakember 1933-ban született Budapesten. Nagypolgári családban nőtt fel, édesapja Bródy János, a magyar lóversenysport meghatározó alakja volt, míg családi kötelékek fűzték Gábor Dénes Nobel-díjas fizikushoz, Bródy Imréhez, a kriptongázos izzó feltalálójához és Bródy Ernő országgyűlési képviselőhöz. Budapesti villájukban gyakran járt a kor két színészóriása, Bajor Gizi és Csortos Gyula, édesapja barátja, Molnár Ferenc író Amerikában segítette őt, de találkozott Albert Einstein fizikussal, Greta Garbóval és Grace Kellyvel, Cole Porter zeneszerzővel és Sommerset Maugham íróval is.

Meghalt Bródy Sándor
Meghalt Bródy Sándor

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Bródy Sándor, író, reklámszakember, üzletember, aki a magyar irodalom mecénása volt, írta a 24.hu.

Tovább olvasok

Három éven át töltötte be 1984-tól a Reklám Világszövetség elnöki tisztét, majd visszavonulását követően megalapította nagyapja tiszteletére a Bródy Sándor-díjat elsőkötetes írók számára. Mint csatlakozó alapító részt vett a Bolyai-díj Alapítványban és 2001 és 2022 között kiadta az Alibi hat hónapra című folyóiratot. Többször járt Egerben, szívesen vett részt kötetbemutatókon, kulturális rendezvényeken, 2003-ban a város díszpolgári címével tüntették ki. Alexander Brody kezdeményezésére és támogatásával készült el az egri Érsekkertben Bródy Sándor és Gárdonyi Géza szobra, amely a két író szoros barátságát jelképezi.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy kötetben jelent meg az Egri csillagok négy szövegváltozata

Gárdonyi híres regényének többféle szövegváltozata létezik, melyek közül az első négyet maga az író írta. Most össze lehet hasonlítani őket.

...
Podcast

Bevalljuk, hogy szerettük az Egri csillagokat [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében ezúttal a történelmi regények, ismeretterjesztő könyvek, képregények kerültek a középpontba.

...
Hírek

Megjelent törökül az Egri csillagok

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

...
Szórakozás

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín adalszöveg

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?