Gyilkossági ügybe keveredett az Ahol a folyami rákok énekelnek szerzője

Gyilkossági ügybe keveredett az Ahol a folyami rákok énekelnek szerzője

25 évvel ezelőtt Zambiában keveredett gyanúba Delia Owens családja, az ügy azóta is tisztázatlan. 

fk | 2022. augusztus 03. |

Az Ahol a folyami rákok énekelnek az utóbbi évek egyik legnagyobb bestsellere. Delia Owens könyve megjelenése óta gyakorlatilag folyamatosan a sikerlisták élén szerepel. Nem is csoda, hogy az adaptációt is hatalmas érdeklődés övezi, amelyben a Normális emberekből ismert Daisy-Edgar Jones alakítja a főhőst, Kyát (az előzeteseket ITT és ITT tudod megnézni).

DELIA OWENS
Ahol a folyami rákok énekelnek
Ford.: Csonka Ágnes, Libri, 2021
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

A nagy sikernek köszönhetően megnőtt az érdeklődés a szerző, Delia Owens személye iránt is, akinek az életéről az utóbbi hetekben kiderült néhány érdekesség: a Nyugatitér összefoglalója szerint 25 évvel ezelőtt ő maga is gyilkossági ügybe keveredett, csakúgy, mint regényének főhőse.

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!
Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!
Tovább olvasok

Azt eddig is sokan tudták Owensről, hogy eredeti szakmája szerint nem író, hanem biológus. A 70-es évek közepén a férjével Afrikába költözött, ahol vadon élő állatokat tanulmányoztak. 1985-től Zambiában egy hatalmas rezervátumot működtettek elefántok és más vadállatok számára. Férje, Mark Owens mindent megtett, hogy megvédje az állatokat az orvvadászoktól, pénzt és fegyvert szerzett a vadőröknek, és nemcsak betanította őket, de maga is beállt közéjük.

A házaspárról 1985-ben az ABC csatorna forgatott dokumentumfilmet, melyből kiderül, hogy Mark Owens az elefántok védelmében akár az emberöléstől sem riadt volna vissza. A felvételeken ráadásul azt is rögzítették, ahogy egy feltételezett orvvadász az életét veszti a rezervátumban. Hogy ki adta le a lövést és mi történt a holttesttel, az sokáig rejtély maradt, a nyomozás az ügyben elakadt. Jeffrey Goldberg 2010-ben hosszú anyagot publikált, megszólaltatva az ABC operatőrét, aki azt állította, Mark Owens első házasságából született fia, az akkor 25 éves Christopher Owens adta le a halálos lövést. A házaspár mindenesetre még azelőtt elhagyta Zambiát, hogy az ügyben kihallgathatták volna őket, és azóta sem tértek vissza az országba. Delia Owens viszont határozottan tagadja volt férje és annak fiának szerepét a gyilkosságban. Az egész ügy mostanában robbant ki újra, éppen a filmadaptáció bemutatásának napjaiban. Jeffrey Goldberg újabb cikket írt a The Atlantic magazinba, amelyben komoly vádakat fogalmazott meg. Az író válasznyilatkozatában saját főszereplőjéhez hasonlította magát: „Fájdalmas, hogy megint előhozakodnak vele, de épp így kellett Kyának is szembenéznie a rá ujjal mutogatókra. Csak fel kell szegned a fejed, vagy ha épp az segít, le kell hajtanod, hogy erős maradj és tovább éld az életed.”

Kritikánkat Delia Owens könyvéről ITT találjátok.

Forrás: Nyugatitér/ ABC

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

A folkos hangulatú Carolinához már egy videó is érkezett.

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

Július közepén érkezik az idei év egyik legjobban várt irodalmi adaptációja, az Ahol a folyami rákok énekelnek. Az első rövid előzetes után most végre megérkezett a hivatalos trailer is, amelyből már látszik, hogy szép és izgalmas feldolgozást láthatunk majd, 

...
Szórakozás

Megérkezett az Ahol a folyami rákok énekelnek első előzetese

Az idei év egyik legjobban várt irodalmi adaptációja az Ahol a folyami rákok énekelnek. A Delia Owens bestselleréből készült film kicsit később kerül a mozikba, mint tervezték, július végére ígérik az alkotók a premiert. Tegnap pedig végre megérkezett hozzá az első előzetes.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött ez a pillanat is, felfedjük az első tízet, azaz az év végi listánkat vezető könyveket, és megmutatjuk, hogy 2022-ben szerintünk mi volt az év könyve!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei 20-11.

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei 30-21.

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei 40-31.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!