Gyilkossági ügybe keveredett az Ahol a folyami rákok énekelnek szerzője

Gyilkossági ügybe keveredett az Ahol a folyami rákok énekelnek szerzője

25 évvel ezelőtt Zambiában keveredett gyanúba Delia Owens családja, az ügy azóta is tisztázatlan. 

fk | 2022. augusztus 03. |

Az Ahol a folyami rákok énekelnek az utóbbi évek egyik legnagyobb bestsellere. Delia Owens könyve megjelenése óta gyakorlatilag folyamatosan a sikerlisták élén szerepel. Nem is csoda, hogy az adaptációt is hatalmas érdeklődés övezi, amelyben a Normális emberekből ismert Daisy-Edgar Jones alakítja a főhőst, Kyát (az előzeteseket ITT és ITT tudod megnézni).

DELIA OWENS
Ahol a folyami rákok énekelnek
Ford.: Csonka Ágnes, Libri, 2021
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

A nagy sikernek köszönhetően megnőtt az érdeklődés a szerző, Delia Owens személye iránt is, akinek az életéről az utóbbi hetekben kiderült néhány érdekesség: a Nyugatitér összefoglalója szerint 25 évvel ezelőtt ő maga is gyilkossági ügybe keveredett, csakúgy, mint regényének főhőse.

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!
Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!
Tovább olvasok

Azt eddig is sokan tudták Owensről, hogy eredeti szakmája szerint nem író, hanem biológus. A 70-es évek közepén a férjével Afrikába költözött, ahol vadon élő állatokat tanulmányoztak. 1985-től Zambiában egy hatalmas rezervátumot működtettek elefántok és más vadállatok számára. Férje, Mark Owens mindent megtett, hogy megvédje az állatokat az orvvadászoktól, pénzt és fegyvert szerzett a vadőröknek, és nemcsak betanította őket, de maga is beállt közéjük.

A házaspárról 1985-ben az ABC csatorna forgatott dokumentumfilmet, melyből kiderül, hogy Mark Owens az elefántok védelmében akár az emberöléstől sem riadt volna vissza. A felvételeken ráadásul azt is rögzítették, ahogy egy feltételezett orvvadász az életét veszti a rezervátumban. Hogy ki adta le a lövést és mi történt a holttesttel, az sokáig rejtély maradt, a nyomozás az ügyben elakadt. Jeffrey Goldberg 2010-ben hosszú anyagot publikált, megszólaltatva az ABC operatőrét, aki azt állította, Mark Owens első házasságából született fia, az akkor 25 éves Christopher Owens adta le a halálos lövést. A házaspár mindenesetre még azelőtt elhagyta Zambiát, hogy az ügyben kihallgathatták volna őket, és azóta sem tértek vissza az országba. Delia Owens viszont határozottan tagadja volt férje és annak fiának szerepét a gyilkosságban. Az egész ügy mostanában robbant ki újra, éppen a filmadaptáció bemutatásának napjaiban. Jeffrey Goldberg újabb cikket írt a The Atlantic magazinba, amelyben komoly vádakat fogalmazott meg. Az író válasznyilatkozatában saját főszereplőjéhez hasonlította magát: „Fájdalmas, hogy megint előhozakodnak vele, de épp így kellett Kyának is szembenéznie a rá ujjal mutogatókra. Csak fel kell szegned a fejed, vagy ha épp az segít, le kell hajtanod, hogy erős maradj és tovább éld az életed.”

Kritikánkat Delia Owens könyvéről ITT találjátok.

Forrás: Nyugatitér/ ABC

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

A folkos hangulatú Carolinához már egy videó is érkezett.

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

Július közepén érkezik az idei év egyik legjobban várt irodalmi adaptációja, az Ahol a folyami rákok énekelnek. Az első rövid előzetes után most végre megérkezett a hivatalos trailer is, amelyből már látszik, hogy szép és izgalmas feldolgozást láthatunk majd, 

...
Szórakozás

Megérkezett az Ahol a folyami rákok énekelnek első előzetese

Az idei év egyik legjobban várt irodalmi adaptációja az Ahol a folyami rákok énekelnek. A Delia Owens bestselleréből készült film kicsit később kerül a mozikba, mint tervezték, július végére ígérik az alkotók a premiert. Tegnap pedig végre megérkezett hozzá az első előzetes.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!