Csabai László tudja és tiszteli a szabályokat [Aegon Irodalmi Díj]

Forgách Kinga | 2020. március 05. |

Csabai László

Fotó: Valuska Gábor

„Van az a biztonsági játék, amikor az ember Csabai László könyvét olvassa, hogy én nem ott élek, ez nem velem történik. Ugyan nagyon érdekes, ami történik, de nem szeretném a bőrömön átélni” – vallja Fáy Miklós, aki szerint A vidék lelke című novelláskötetet többek között azért jó olvasni, mert nem erőlteti azt a mostanában nagyon divatos képszerűséget, hanem képes mondatokban, klasszikusan gondolkdoni. Fáy szerint jó néha visszamenni a kiindulási ponthoz, jó olyan könyvet olvasni, ami tudja és tiszteli a szabályokat. Ezért is tartja üdítőnek, hogy Csabai írásain lehet érezni, hogy ezek novellák, hogy betartják a műfaj kereteit, de közben ki is rúgják a ház falát. Hogy Fáy szerint miért jó a szövegek szóhasználata, és miért szerencse, hogy nekünk nem kell gumicsizmát hordani, az a videóból kiderül: 

A Csabai László kötetéről szóló kritikánk ITT olvasható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csabai László kapta a Mészöly Miklós-díjat

...
Nagy

Csabai László: Kötöttségek nélkül

...
Kritika

A történelem nem sokáig engedi boldogan élni az embert

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...