Dickens hatalmasat bulizott, miután kínkeservesen befejezte a Karácsonyi éneket

Dickens hatalmasat bulizott, miután kínkeservesen befejezte a Karácsonyi éneket

sa | 2022. december 20. |
Charles Dickens
Karácsonyi ének - Helikon zsebkönyvek 25.
Ez a leírás helye
-

1843. december 19-én az Egyesült Királyság a közelgő karácsonyra készült, Viktória királynő udvarában abban az évben már harmadik alkalommal állítottak karácsonyfát - az elsővel a gyerekkori emlékeitől inspirálva a német Albert herceg lepte meg a családját.

Aznap megjelent egy könyvecske is, amiről senki sem sejtette, hogy a karácsonyi klasszikus történetek egyik állócsillaga lesz belőle, csupán egy anyagi gondokkal küzdő írónak okozott óriási megkönnyebbülést.

Dickens ekkorra már túl volt a Twist Olivér megjelenésén, de még messze az olyan nagy regényeitől, mint a Szép remények vagy a Két város regénye. És nagyon kellett neki a pénz: a feleségével az ötödik gyereküket várták (a tízből), miközben a sorozatként megjelenő Martin Chuzzlewit kiadása akadozott. Nagy szüksége volt tehát az instant sikerre, így magát nem kímélve, sőt, az egészsége kockáztatásával, mindössze hat hét alatt megírta a Karácsonyi éneket.

A Lithub Robert Douglas-Fairhurst az A Christmas Carol and Other Stories by Charles Dickens című kötetét idézi, ami szerint Dickens olyan feszített tempóban dolgozott, hogy görcsölni kezdett az arca, a fejében pedig elkezdte a szereplői hangját hallani. Dickens úgy fogalmazott, hogy a karakterei a figyelméért versengő szellemként állták körül az asztalát, és csak akkor nyugodtak le, ha papírra vetette őket. Amikor pedig befejezte az aznapi munkát, elindult az éjszakai Londonban, és akár 10-15 mérföldet (15-22,5 kilométert) is sétált. 

Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi vacsoráról
Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi vacsoráról

Charles Dickens 1858-ban egy barátjának, a nagyhatású kertépítő és építész Joseph Paxtonnak írott levelére lehet licitálni december 15-én egy londoni árverésen, írja az MTI.

Tovább olvasok

Amikor aztán végre sikerült lezárnia a könyvet, egy kicsit szétcsapta magát. Az utolsó oldalakat december elején írta meg, a “Vége” feliratot pedig többször is aláhúzta lelkesedésében, majd partikra és előadásokra ment és nagyokat táncolt. A saját bevallása szerint “őrültként tört ki”.

Nekünk pedig örökül hagyta, amolyan példabeszédként, a történetet kapzsiságról, szívtelenségről és megváltásról. Így indul:

“Hogy az elején kezdjem, Marley halott volt. Ehhez nem fér semmi kétség. Halotti bizonyítványát szabályszerűen aláírta a pap, az anyakönyvvezető és a halottkém, sőt, mint gyászoló, maga Scrooge is. Amit pedig Scrooge jónak lát aláírni, az úgy is van - ezt mindenki tudja róla az üzleti életben. Az öreg Marley tehát halott volt, mint a kapufélfa.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dickens és Prince lebontják a kulturális hierarchiát Nick Hornby új regényében

Két kulturális ikon, két teljesen különböző műfajból és évszázadból. Furcsa párosítás egy regényben. Hornby azonban több hasonlóságot is talált az életutakban, ezt fűzte össze saját reflexióval együtt egy kötetté. A brit szerzőnek két éve jelent meg utoljára könyve, így a Dickens and Prince több szempontból is igazi csemege. 

...
Hírek

Dickens levélben fakadt ki, hogy megszűnhet falujában a vasárnapi posta

Először mutatják be kiállításon és online Charles Dickens eddig nem ismert leveleit, írja az MTI.

...
Hírek

Charles Dickens is áldozatul esett a TikTok-cenzúrának, de tisztázták a nevét

Annak, aki ismeri a közösségi média működését, nem meglepő, mi történt.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

...
Gyerekirodalom

Kortárs versek keltik életre megkövesedett klasszikusainkat

...
Gyerekirodalom

Az állatvilág sokszínűségét nem lehet elég korán megmutatni a gyerekeknek

...
Gyerekirodalom

A kérésztől a halhatatlan medúzáig - avagy meddig élnek az állatok?

...
Gyerekirodalom

Az Amigos tagjai játékosan kalauzolják végig a gyerekeket a világ országain

...
Gyerekirodalom

Így lett Petőfiből irodalmi sztár

...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is