Michelle Obama kötésről, csalódásokról és a magassága miatti öntudatról is ír új könyvében

Michelle Obama kötésről, csalódásokról és a magassága miatti öntudatról is ír új könyvében

ro | 2022. november 15. |

Közel négy éve jelent meg először Michelle Obama Becoming (magyarul: Így lettem) című memoárja (ITT írtunk róla), az egykori First Lady most pedig egy új kötetben enged bepillantást az életébe. A Light We Carry című kötet arra nézve ad gyakorlati tippeket, tanácsokat, hogyan lehet átvészelni életünk bizonytalan időszakait, és természetesen a saját életéből is megoszt történeteket. A Guardian öt pontban szedte össze, milyen újdonságokat tanultak a kötetből az egykori First Ladyről.

  • Michelle Obamának soha nem voltak különösebb hobbijai, de koronavírus-járvány alatt szert tett egyre: az interneten ugyanis kötőtűket rendelt. Azt mondja, a kötés a DNS-ében van, saját magát pedig számos varrónő leszármazottjaként határozta meg - igaz, ők nem kedvtelésből, hanem a megélhetésért varrtak. A volt First Lady mindenesetre a kötés mellett tette le a voksát, és YouTube-videókból leste el a fogásokat, és aztán telefonálás, zoom-megbeszélések és a hírek nézése közben is kötött, a végeredmény pedig egy pulóver lett a férjének.
  • Az emberek eszményinek gondolják az Obama-házaspár kapcsolatát, és a feleséget gyakran megkörnyékezik azzal, hogy adjon párkapcsolati tanácsokat, illetve a jó házasság titkát firtatják. Michell Obama ugyanakkor azt mondja, nincsenek válaszai, de kiemeli, hogy a férjével soha nem akartak egymás "mindenségei" lenni, a gondoskodás terhét, amelyet mindegyikük igényel, nem akarták egymaguk viselni, hanem megosztották ezt a terhet, mégpedig rengeteg barát között.
  • Obama már néhány éve elnök volt, amikor a felesége egy meglepetésutat szervezett neki, ahová meghívta az elnök haverjait Camp Davidbe eg hétvégére. A társaság kosarazott, kártyázott, dartsozott, rengeteg programot szerveztek saját maguknak. A dolog annyira jól sikerült, hogy ezt azóta évente megrendezik (ez az úgynevezett campathlon), és a házigazdák meg a résztvevők annyira komolyan veszik, hogy van megnyitó ceremónia és még kupát is osztanak.
  • Még Michelle Obamát is megcsalták - igaz, nem a férje. Azt írja a könyvben, hogy még mielőtt Barack Obamával megismerkedett volna, randizott olyan férfiakkal, akik kevésbé voltak biztosak magukban és abban, hogy mit akarnak. Ezek között akadtak olyanok, akik megcsalták és hazudtak neki. Velük ellentétben ugyanakkor a későbbi elnök egyenes volt, és tudta, mit akar, és nagyon más volt, mint bárki, akit addig ismert.
  • Michelle Obama már fiatalon azt érezte, hogy más, mint a többi, amiben szerepet játszhatott a magassága is (jelenleg körülbelül 180 cm). De már óvodában is a magas gyerekek közé számított, és ez később sem változott. A magasságára irányuló figyelem ugyanakkor új öntudatot adott neki, ezzel együtt pedig felidézte az apja tanácsát, aki azt mondta neki, hogy ha rendben van saját magával és jól érzi magát a bőrében, akkor senki sem okozhat neki rossz érzéseket. Utóbbi tanács pedig sokat segített neki, nemcsak akkor, amikor a magassága miatt esetleg elbizonytalanodott, hanem akkor is, amikor bármilyen okból kilógott a sorból.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Barack Obama ezeket a könyveket ajánlja az idei nyárra

Megérkezett a volt amerikai elnök szokásos nyári könyvajánlója, érdemes végigböngészni, mik voltak az idén Obama kedvencei. 

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

Könyvet készül írni az iráni elnök felesége, aki szeretné a világot a muszlim nők szemszögéből láttatni.

...
Kritika

Obama memoárjában az is érdekes, amit nem mond el

Obama augusztusban 60 éves lett, hétvégén lesz a 20. évfordulója az al-Káida Amerika elleni terrortámadásainak, az afganisztáni események pedig újra magukra irányították a világ figyelmét. Három ok, hogy elővegyük a volt elnök memoárját. Az Egy ígéret földje a hét könyve.

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

Hírek
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak