Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

A héten újranyitott a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című tárlat a Ludwig Múzeumban. Ezzel egyidejűleg Barabási Albert-László és munkatársai aukcióra bocsátottak egy olyan képet, amely a digitális műkincspiac tranzakcióit jeleníti meg.

ro | 2021. május 13. |

A pandémia miatt kényszerű bezárásra ítélt BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállítás újra várja a látogatókat; aki szeretné, június 20-ig megnézheti a műalkotásokat a Ludwig Múzeumban. A kiállításhoz kapcsolódva idén jelent meg Barabási Albert-László Rejtett mintázatok című könyve, amely több tucat színes képpel és ábrával a BarabásiLab vizuális nyelvének evolúcióját dokumentálja.

Barabási Albert-László
Rejtett mintázatok
Open Books, 2021, 189 oldal
-

A kiállítás újranyitása amúgy egybeesik egy másik izgalmas projekttel: a BarabásiLab - a New York Timesszal együttműködésben - ugyanis a nemzetközi műtárgypiac egy viszonylag új szegmensét vizsgálta, mégpedig a digitális műkereskedelmet, azon bekül is az úgynevezett non-fungible tokenek (NFT) mozgását.

A kifejezésnek nincs még igazán bevett magyar neve, hívják nem helyettesíthető tokennek vagy érmének, és a digitális állományok egyediségét igazolja. Nem osztható, és korlátozott mennyiségben érhető el. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a MárkaMonitornak az NFT-kre épülő digitális műkincspiac mögötti ötletet a következőképpen magyarázta: "hiába másolható milliónyi példányban az alkotás, birtokosa mégis csak annyi lehet, amennyit a művész enged".

A NYTimes-ban megjelent cikkében Barabási Albert-László is arról ír, hogy az elmúlt években drasztikus növekedésnek indult a digitális műtárgypiac, és kutatóként természetesen rögtön a rejtett mintázatok, szerkezetek kezdték el érdekelni. Barabási és csapata az NFT-alapú műkincsekre koncentrált, megpróbálták feltérképezni, elemezni és vizuálisan megjeleníteni a tulajdoni tranzakciókat. Ezt a piacot rendkívül elszigeteltnek és szorosan összekapcsolódónak találták, a hálózat ezen tulajdonsága pedig szerintük magyarázatot adhat a kiugró eladási árakra.

Mindenesetre Barabási a munkatársaival elkezdte figyelni a SuperRare nevű platformot, ami digitális műalkotások értékesítésére specializálódott. Különösen a közös tulajdonlási pontokat szerették volna feltérképezni, és azt vizsgálták, volt-e olyan időszak, amikor két különböző műtárgy ugyanannak a gyűjtőnek a birtokába került. Barabási és csapata szerint mivel a műgyűjtők bizonyos területekre specializálódnak - ez lehet műfaj, médium vagy stíluskorszak -, így a közös tulajdonlás beszédes lehet.

-

Az adatvizualizáció eredményeként természetesen létrejött egy hálózati kép, ha úgy tetszik, egy újabb digitális műalkotás, amelyet a héten aukcióra bocsátottak, a bevételt pedig BarabasiLab nonprofit alapítvány kapja meg.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Barabási Albert-László: A Föld története a hálózatok besűrűsödése [PODCAST]

Idén ősszel a hálózatkutatás világhírű szakértője, Barabási Albert-László is a Margó Irodalmi Fesztivál vendége volt. A rendhagyó beszélgetés során az aktuális kérdések és a jövő kihívásai mellett szakmai pályáját és személyes életútját is megismerhettük.

...
Nagy

Barabási Albert-László szerint idén márciusban kezdődött a 21. század

Melyik hálózatképből lett először műalkotás, mit jelent a vizualizáció a kutatásban, és milyen következményekkel járhat, ha egy globális hálózat túlontúl besűrűsödik? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerültek Barabási Albert-László és Valuska László beszélgetésén.

...
Nagy

Barabási megtanított rá, hogy járvány idején ne legyek középpont

Barabási Albert-László hálózatkutató 2002-es Behálózva című könyvében foglalkozott a vírusok terjedésével és sebességével, újraolvastuk, hogy tanuljunk belőle a járvány idején.

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban.