Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

A héten újranyitott a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című tárlat a Ludwig Múzeumban. Ezzel egyidejűleg Barabási Albert-László és munkatársai aukcióra bocsátottak egy olyan képet, amely a digitális műkincspiac tranzakcióit jeleníti meg.

ro | 2021. május 13. |

A pandémia miatt kényszerű bezárásra ítélt BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállítás újra várja a látogatókat; aki szeretné, június 20-ig megnézheti a műalkotásokat a Ludwig Múzeumban. A kiállításhoz kapcsolódva idén jelent meg Barabási Albert-László Rejtett mintázatok című könyve, amely több tucat színes képpel és ábrával a BarabásiLab vizuális nyelvének evolúcióját dokumentálja.

Barabási Albert-László
Rejtett mintázatok
Open Books, 2021, 189 oldal
-

A kiállítás újranyitása amúgy egybeesik egy másik izgalmas projekttel: a BarabásiLab - a New York Timesszal együttműködésben - ugyanis a nemzetközi műtárgypiac egy viszonylag új szegmensét vizsgálta, mégpedig a digitális műkereskedelmet, azon bekül is az úgynevezett non-fungible tokenek (NFT) mozgását.

A kifejezésnek nincs még igazán bevett magyar neve, hívják nem helyettesíthető tokennek vagy érmének, és a digitális állományok egyediségét igazolja. Nem osztható, és korlátozott mennyiségben érhető el. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a MárkaMonitornak az NFT-kre épülő digitális műkincspiac mögötti ötletet a következőképpen magyarázta: "hiába másolható milliónyi példányban az alkotás, birtokosa mégis csak annyi lehet, amennyit a művész enged".

A NYTimes-ban megjelent cikkében Barabási Albert-László is arról ír, hogy az elmúlt években drasztikus növekedésnek indult a digitális műtárgypiac, és kutatóként természetesen rögtön a rejtett mintázatok, szerkezetek kezdték el érdekelni. Barabási és csapata az NFT-alapú műkincsekre koncentrált, megpróbálták feltérképezni, elemezni és vizuálisan megjeleníteni a tulajdoni tranzakciókat. Ezt a piacot rendkívül elszigeteltnek és szorosan összekapcsolódónak találták, a hálózat ezen tulajdonsága pedig szerintük magyarázatot adhat a kiugró eladási árakra.

Mindenesetre Barabási a munkatársaival elkezdte figyelni a SuperRare nevű platformot, ami digitális műalkotások értékesítésére specializálódott. Különösen a közös tulajdonlási pontokat szerették volna feltérképezni, és azt vizsgálták, volt-e olyan időszak, amikor két különböző műtárgy ugyanannak a gyűjtőnek a birtokába került. Barabási és csapata szerint mivel a műgyűjtők bizonyos területekre specializálódnak - ez lehet műfaj, médium vagy stíluskorszak -, így a közös tulajdonlás beszédes lehet.

-

Az adatvizualizáció eredményeként természetesen létrejött egy hálózati kép, ha úgy tetszik, egy újabb digitális műalkotás, amelyet a héten aukcióra bocsátottak, a bevételt pedig BarabasiLab nonprofit alapítvány kapja meg.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Barabási Albert-László: A Föld története a hálózatok besűrűsödése [PODCAST]

Idén ősszel a hálózatkutatás világhírű szakértője, Barabási Albert-László is a Margó Irodalmi Fesztivál vendége volt. A rendhagyó beszélgetés során az aktuális kérdések és a jövő kihívásai mellett szakmai pályáját és személyes életútját is megismerhettük.

...
Nagy

Barabási Albert-László szerint idén márciusban kezdődött a 21. század

Melyik hálózatképből lett először műalkotás, mit jelent a vizualizáció a kutatásban, és milyen következményekkel járhat, ha egy globális hálózat túlontúl besűrűsödik? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerültek Barabási Albert-László és Valuska László beszélgetésén.

...
Nagy

Barabási megtanított rá, hogy járvány idején ne legyek középpont

Barabási Albert-László hálózatkutató 2002-es Behálózva című könyvében foglalkozott a vírusok terjedésével és sebességével, újraolvastuk, hogy tanuljunk belőle a járvány idején.

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.