Meghalt Bacsó Béla esztéta, egyetemi tanár

Meghalt Bacsó Béla esztéta, egyetemi tanár

71 évesen elhunyt Bacsó Béla Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, egyetemi tanár, az ELTE Esztétika Tanszékének volt vezetője. Halálhírét a tanszék jelentette be a Facebookon.

sa | 2024. március 16. |

Bacsó Béla 1952-ben született Budapesten, majd magyar-esztétika-népművelés szakon végzett az ELTE-n.

Pályája a Magyar Színházi Intézetben indult főmunkatársként, innen politikai okokból elbocsátották. Az ELTE Esztétika Tanszékén tanított és kutatott, 2005-ben érte el az egyetemi tanár címet. 1992-ben lett a filozófiai tudományok kandidátusa, majd 2001-ben az MTA doktora.

Vezette a JPTE Esztétika Tanszékét, dolgozott az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatójaként, 1997-től volt az ELTE Esztétika Tanszékének vezetője. 

Mit érdemes Bacsó Bélától olvasni?

Bacsó Béla pályája során tíz önálló szakkönyvet írt, valamint több mint 130 tanulmányt és kritikát.

1991 és 1995 között szerkesztette az újrainduló, de a rendszerváltás után már csak tíz számot megélő Athenaeum humántudományi folyóiratot. A lap leginkább tematikus fordítás-összeállításokat jelentetett meg, illetve hermeneutikai és esztétikai dolgozatokat közölt.

Fordítóként is aktív volt, többek között Martin Heidegger műveit és művészettörténeti hermeneutikáról szóló egyetemi tankönyvet ültetett magyarra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!