Anne Frank bujtatójáról készít sorozatot a Nat Geo

Anne Frank bujtatójáról készít sorozatot a Nat Geo

ro | 2022. február 07. |

Az elmúlt napokban Anne Frank állítólagos elárulójától volt hangos a világsajtó, miután Rosemary Sullivan új könyve (Nyomozás Anne Frank ügyében - Az árulás igaz története) azt állította, hogy a nácik elől rejtőzködő Frank család amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején. A kötet ezen állítása hatalmas vitákat váltott ki, Hollandiában ennek eredményeként egyelőre leállították a második kiadás nyomtatását, az Európai Zsidó Kongresszus pedig a könyv visszavonását követelte.

Ebből is látszik, hogy Anne Frank története még mindig hatalmas érdeklődést vált ki: jól mutatja ezt az is, hogy a Disney+ berendelt egy Nat Geo-minisorozatot, amely a család bujtatóját, Miep Giest állítja a középpontba. Az akkor húszas éveiben járó nőt főnöke, Otto Frank kérte meg arra, hogy rejtse el őt és a családját a nácik elől. Miep Gies nem habozott teljesíteni a kérést, és férjével, Jannal két évig összesen nyolc embert bujtattak a hátsó traktusban. Ő volt az is, aki megtalálta Anne Frank naplóját és megőrizte, majd átadta a világháborút a családból egyedül túlélő Otto Franknak.

A készülő projektről beszámoló Deadline azt írja, hogy Rosemary Sullivan könyve semmiféle hatással nem lesz a Nat Geo terveire, mivel a kötet megállapításai nem érintik azt a sztorit, amit A Small Light (~ Egy kis fény) című 7 epizódos sorozat el akar majd mesélni. A címet amúgy Miep Gies inspirálta. A 2010-ben 100 évesen elhunyt asszony egyszer azt nyilatkozta, hogy nem szereti, ha hősként emlegetik, mások megsegítését ugyanis nem tekintette különleges dolognak. Szerinte ugyanis egy átlagos titkárnő, egy háziasszony vagy egy kamasz is képes arra, hogy egy kis fényt gyújtson egy sötét szobában.

A forgatás várhatóan a következő hónapokban kezdődik európai helyszíneken.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elhalasztották az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyv második kiadását Hollandiában

A bázeli székhelyű Anne Frank Alapítvány vezetője szerint a könyv "tele van hibákkal".

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

...
Hírek

Szakértők vitatják, hogy egy zsidó közjegyző árulta volna el Anne Frank családját

Több történész is azt vallja, hogy nem szabad tényként kezelni a napokban világot látott elméletet, miszerint Arnold van den Bergh zsidó közjegyző fedte fel a náciknak Anne Frank búvóhelyét. 

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.