Az Alice Csodaországban-szindróma egy valóságban is létező betegség

Az Alice Csodaországban-szindróma egy valóságban is létező betegség

Lewis Carroll világhírű története, az Alice Csodaországban nemcsak egy sokak által kedvelt gyerekkönyv, hanem egy betegség tünetegyüttesének lenyomata is. A szindróma egy olyan idegrendszeri állapotot eredményez, amely során megváltozik az ember észlelése és érzékelése.

fk | 2021. szeptember 16. |

Lewis Caroll 1865-ös könyve után kapta a nevét az Alice Csodaországban-szindróma (AIWS), amely képzavarokat, hallucinációkat, az érzékelés megváltozását tudja okozni. A rendellenességre Todd-szindrómaként is szoktak hivatkozni, mert először egy John Todd nevű pszichiáter írta le a jelenséget 1955-ben. Az orvos akkor arról számolt be, hogy a betegei bizonyos tárgyakat nagyobbnak, másokat pedig kisebbnek látnak a valós méretüknél, így azok az emberek, akik ettől szenvednek, hasonló kihívásokat élnek meg, mint Alice, aki körül folyamatosan változik a terek és a tárgyak nagysága.

Todd azt is felvetette, hogy elképzelhető, maga a szerző is ebben a szindrómában szenvedett és ez ihlette a történetet. Azt lehet tudni, hogy Lewis Carrollnak olykor erős migrénjei voltak, amelyek hallucinációkkal is jártak. Az Alice Csodaországban-szindrómának manapság mindenesetre azt a zavaró idegrendszeri állapotot nevezik, amelynek hatására megváltozik az érzékelés és az észlelés, látászavarok lépnek fel, de járhat a betegség hangtévesztéssel, egyensúlyproblémákkal, üldözési mániával is. Bár sokan hitték azt, hogy Carroll valamiféle tudatmódosító szert használhatott, amikor a könyvet írta, sokkal valószínűbb, hogy ez az állapot hatott a történetre. Az Alice Csodaországban-szindróma egyébként jellemzően a gyerekkorban jelentkezik, később pedig kinövi az ember.

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Magyar helyszíneken elevenedik meg az Alice Csodaországban

Magyarország látványosságai keltik életre Lewis Carroll csodaországát a Get lost című amerikai-magyar koprodukcióban készülő nagyszabású mozifilmben, írja a Nemzeti Filmintézetre hivatkozva az MTI.

...
Hírek

Lefordították klingon nyelvre az Alice Csodaországban című meseregényt

Nemsokára klingonul is olvashatják a Star Trek-rajongók az Alice Csodaországban című meseregényt, amelyet a német Lieven L. Litaer lefordított a sorozatból ismert, földönkívüli nép nyelvére, írja az MTI.

...
Gyerekirodalom

Ilyennek képzelték az illusztrátorok az Alice Csodaországbant!

Az Alice Csodaországban már 155 éve bűvöli el az olvasókat, és izgatja az illusztrátorok fantáziáját. Mutatunk párat az elmúlt évtizedek Alice-grafikáiból.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani