Szvetlana Alekszijevics: Az összeesküvés-elmélet a kedvenc műfajunk

Szvetlana Alekszijevics: Az összeesküvés-elmélet a kedvenc műfajunk

Amikor az ember valamit nem tud megérteni, a tudatalattija, a képzelőereje, a genetikai emlékezete lép működésbe – nyilatkozta a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics a belarusz Szabadság Rádiónak.

Könyves Magazin | 2020. május 25. |

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics 2015-ben kapta meg az irodalmi Nobelt, az indoklás szerint többszólamú írásaiért, melyekben korunk szenvedésének és bátorságának állít emléket. Tavaly megint rengeteget emlegették a nevét, hiszen óriásit ment az HBO Csernobil című sorozata, amely Alekszijevics Csernobili ima című könyvét dolgozta fel. A fehérorosz író idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lett volna, a koronavírus-járvány miatt viszont az egész rendezvényt le kellett mondani. A pandémia természetesen szóba került a belarusz Szabadság Rádiónak adott interjújában is (a beszélgetés magyar fordítása az 1749-en jelent meg), és Alekszijevics nem is igyekezett palástolni, hogy mindannyian egy olyan bizonytalan kimenetelű helyzet szereplői vagyunk, amelynek feloldására egyelőre nincs recept.

Mindenesetre Londonból hazatérve tetszett neki, hogy Fehéroroszországban nem tombolt a pánik (a belarusz államfő unortodox módszerekkel küzd a járvány ellen, szerinte az holmi pszichózis és nem kell félni tőle, a határokat például nem zárták le és az iskolákat sem csukták be – a szerk.). „Szomorú látvány volt nyugaton az emberek tanácstalansága, az üres polcok az ottani üzletekben. Ráadásul nincs semmi garancia, hogy azok az intézkedések, amiket ott tesznek, megvédik az embereket” – vélte az író. Szerinte a korlátozó intézkedéseket nem lehet évekig fenntartani: „Márpedig a járványok néha ennyi ideig tartanak, emlékezzünk csak vissza a történelem során előfordult pestis vagy himlőjárványokra! De mennyi ideig ülhetünk otthon? Két-három hónapig. Sok válás lesz, mindenki le fog fogyni, mindenki nagyon fitt lesz. Az emberek védekeznek, a humorban, az iróniában keresnek kikapcsolódást.”

Szvetlana Alekszijevics: A szovjet korszak legborzalmasabb hagyatéka a szovjet nép - Könyves magazin

A homo sovieticust, vagyis a szocializmus gyermekét helyezi nagyító alá öt részből álló „vörös enciklopédiája", Az utópia hangjai zárókötetében 2015 irodalmi Nobel-díjasa, Szvetlana Alekszijevics.

A járvánnyal kapcsolatos információs zűrzavarról szólva Csernobilt hozta fel analógiaként: „Könyvet írtam róla, láttam, ahogy a Csernobil előtti ember átváltozott csernobili emberré”. Felemlegette, hogy a kirendelt kiskatonák akkor gépfegyverrel vonultak a katasztrófa helyszínére, mintha azzal le lehetett volna a fizikát győzni. Szerinte ezek a dolgok mindig az emberek tehetetlenségéről szólnak, és amikor az ember valamit nem tud megérteni, akkor a tudatalattija, a képzelőereje, a genetikai emlékezete lép működésbe. „Az összeesküvés-elmélet – kedvenc műfajunk” – hangsúlyozta Alekszijevics, és kifejtette, hogy szerinte ez a világjárvány egy kozmikus jelenség: „Nem tartozom azok közé, akik ahelyett, hogy kezdenének valamit a saját életükkel, badarságokat és mendemondákat mesélnek Putyinról és Lukasenkáról. És most valami olyan történik, ami fölött nincs semmilyen hatalmunk”.

A teljes interjúért kattintsatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics kiadót alapít női írók számára

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics kilépett az orosz PEN-ből

...
Hírek

2015 irodalmi Nobel-díjasa: Szvetlana Alekszijevics

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Minden szempontból rendkívülinek mondható az idei Könyvhét, hiszen a pandémia miatt őszre csúsztatott rendezvény legtöbb programját végül online tartják. Új könyvek szerencsére lesznek, ezúttal pedig a gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mucha Dorka új ifjúsági regényében ennek jár utána.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Forrest Gump írója, Winston Groom

...
Hírek

A Nobel-díjas Kertész Imrétől búcsúzik a Magvető

...
Hírek

Rubik Ernőt az emberek és a kocka kapcsolata izgatja

...
Hírek

Megjelent Ken Follett A katedrális című sikerkönyvének előzménye

...
Hírek

Meséljetek megint 100 szóban Budapestről!

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

A kis József Attila egy csíkszeredai iskola lépcsőjén üldögél

...
Hírek

J. K. Rowlingot most az új könyve miatt nevezik transzfóbnak

...
Hírek

Hibridfesztiválként indul a Pestext a jövő héten