Szvetlana Alekszijevics: Az összeesküvés-elmélet a kedvenc műfajunk

Szvetlana Alekszijevics: Az összeesküvés-elmélet a kedvenc műfajunk

Amikor az ember valamit nem tud megérteni, a tudatalattija, a képzelőereje, a genetikai emlékezete lép működésbe – nyilatkozta a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics a belarusz Szabadság Rádiónak.

Könyves Magazin | 2020. május 25. |

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics 2015-ben kapta meg az irodalmi Nobelt, az indoklás szerint többszólamú írásaiért, melyekben korunk szenvedésének és bátorságának állít emléket. Tavaly megint rengeteget emlegették a nevét, hiszen óriásit ment az HBO Csernobil című sorozata, amely Alekszijevics Csernobili ima című könyvét dolgozta fel. A fehérorosz író idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lett volna, a koronavírus-járvány miatt viszont az egész rendezvényt le kellett mondani. A pandémia természetesen szóba került a belarusz Szabadság Rádiónak adott interjújában is (a beszélgetés magyar fordítása az 1749-en jelent meg), és Alekszijevics nem is igyekezett palástolni, hogy mindannyian egy olyan bizonytalan kimenetelű helyzet szereplői vagyunk, amelynek feloldására egyelőre nincs recept.

Mindenesetre Londonból hazatérve tetszett neki, hogy Fehéroroszországban nem tombolt a pánik (a belarusz államfő unortodox módszerekkel küzd a járvány ellen, szerinte az holmi pszichózis és nem kell félni tőle, a határokat például nem zárták le és az iskolákat sem csukták be – a szerk.). „Szomorú látvány volt nyugaton az emberek tanácstalansága, az üres polcok az ottani üzletekben. Ráadásul nincs semmi garancia, hogy azok az intézkedések, amiket ott tesznek, megvédik az embereket” – vélte az író. Szerinte a korlátozó intézkedéseket nem lehet évekig fenntartani: „Márpedig a járványok néha ennyi ideig tartanak, emlékezzünk csak vissza a történelem során előfordult pestis vagy himlőjárványokra! De mennyi ideig ülhetünk otthon? Két-három hónapig. Sok válás lesz, mindenki le fog fogyni, mindenki nagyon fitt lesz. Az emberek védekeznek, a humorban, az iróniában keresnek kikapcsolódást.”

Szvetlana Alekszijevics: A szovjet korszak legborzalmasabb hagyatéka a szovjet nép - Könyves magazin

A homo sovieticust, vagyis a szocializmus gyermekét helyezi nagyító alá öt részből álló „vörös enciklopédiája", Az utópia hangjai zárókötetében 2015 irodalmi Nobel-díjasa, Szvetlana Alekszijevics.

A járvánnyal kapcsolatos információs zűrzavarról szólva Csernobilt hozta fel analógiaként: „Könyvet írtam róla, láttam, ahogy a Csernobil előtti ember átváltozott csernobili emberré”. Felemlegette, hogy a kirendelt kiskatonák akkor gépfegyverrel vonultak a katasztrófa helyszínére, mintha azzal le lehetett volna a fizikát győzni. Szerinte ezek a dolgok mindig az emberek tehetetlenségéről szólnak, és amikor az ember valamit nem tud megérteni, akkor a tudatalattija, a képzelőereje, a genetikai emlékezete lép működésbe. „Az összeesküvés-elmélet – kedvenc műfajunk” – hangsúlyozta Alekszijevics, és kifejtette, hogy szerinte ez a világjárvány egy kozmikus jelenség: „Nem tartozom azok közé, akik ahelyett, hogy kezdenének valamit a saját életükkel, badarságokat és mendemondákat mesélnek Putyinról és Lukasenkáról. És most valami olyan történik, ami fölött nincs semmilyen hatalmunk”.

A teljes interjúért kattintsatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics kiadót alapít női írók számára

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics kilépett az orosz PEN-ből

...
Hírek

2015 irodalmi Nobel-díjasa: Szvetlana Alekszijevics

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János