Szvetlana Alekszijevics: Az összeesküvés-elmélet a kedvenc műfajunk

Szvetlana Alekszijevics: Az összeesküvés-elmélet a kedvenc műfajunk

Amikor az ember valamit nem tud megérteni, a tudatalattija, a képzelőereje, a genetikai emlékezete lép működésbe – nyilatkozta a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics a belarusz Szabadság Rádiónak.

Könyves Magazin | 2020. május 25. |

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics 2015-ben kapta meg az irodalmi Nobelt, az indoklás szerint többszólamú írásaiért, melyekben korunk szenvedésének és bátorságának állít emléket. Tavaly megint rengeteget emlegették a nevét, hiszen óriásit ment az HBO Csernobil című sorozata, amely Alekszijevics Csernobili ima című könyvét dolgozta fel. A fehérorosz író idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lett volna, a koronavírus-járvány miatt viszont az egész rendezvényt le kellett mondani. A pandémia természetesen szóba került a belarusz Szabadság Rádiónak adott interjújában is (a beszélgetés magyar fordítása az 1749-en jelent meg), és Alekszijevics nem is igyekezett palástolni, hogy mindannyian egy olyan bizonytalan kimenetelű helyzet szereplői vagyunk, amelynek feloldására egyelőre nincs recept.

Mindenesetre Londonból hazatérve tetszett neki, hogy Fehéroroszországban nem tombolt a pánik (a belarusz államfő unortodox módszerekkel küzd a járvány ellen, szerinte az holmi pszichózis és nem kell félni tőle, a határokat például nem zárták le és az iskolákat sem csukták be – a szerk.). „Szomorú látvány volt nyugaton az emberek tanácstalansága, az üres polcok az ottani üzletekben. Ráadásul nincs semmi garancia, hogy azok az intézkedések, amiket ott tesznek, megvédik az embereket” – vélte az író. Szerinte a korlátozó intézkedéseket nem lehet évekig fenntartani: „Márpedig a járványok néha ennyi ideig tartanak, emlékezzünk csak vissza a történelem során előfordult pestis vagy himlőjárványokra! De mennyi ideig ülhetünk otthon? Két-három hónapig. Sok válás lesz, mindenki le fog fogyni, mindenki nagyon fitt lesz. Az emberek védekeznek, a humorban, az iróniában keresnek kikapcsolódást.”

Szvetlana Alekszijevics: A szovjet korszak legborzalmasabb hagyatéka a szovjet nép - Könyves magazin

A homo sovieticust, vagyis a szocializmus gyermekét helyezi nagyító alá öt részből álló „vörös enciklopédiája", Az utópia hangjai zárókötetében 2015 irodalmi Nobel-díjasa, Szvetlana Alekszijevics.

A járvánnyal kapcsolatos információs zűrzavarról szólva Csernobilt hozta fel analógiaként: „Könyvet írtam róla, láttam, ahogy a Csernobil előtti ember átváltozott csernobili emberré”. Felemlegette, hogy a kirendelt kiskatonák akkor gépfegyverrel vonultak a katasztrófa helyszínére, mintha azzal le lehetett volna a fizikát győzni. Szerinte ezek a dolgok mindig az emberek tehetetlenségéről szólnak, és amikor az ember valamit nem tud megérteni, akkor a tudatalattija, a képzelőereje, a genetikai emlékezete lép működésbe. „Az összeesküvés-elmélet – kedvenc műfajunk” – hangsúlyozta Alekszijevics, és kifejtette, hogy szerinte ez a világjárvány egy kozmikus jelenség: „Nem tartozom azok közé, akik ahelyett, hogy kezdenének valamit a saját életükkel, badarságokat és mendemondákat mesélnek Putyinról és Lukasenkáról. És most valami olyan történik, ami fölött nincs semmilyen hatalmunk”.

A teljes interjúért kattintsatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics kiadót alapít női írók számára

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics kilépett az orosz PEN-ből

...
Hírek

2015 irodalmi Nobel-díjasa: Szvetlana Alekszijevics

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vida Kamilla: A politika rengeteg mindent meghatároz a magánéletünkben is

...
Hírek

Amerikában megnőtt az érdeklődés az abortusszal, reproduktív jogokkal kapcsolatos könyvek iránt

...
Beleolvasó

Zalka Csenge Virág meséjében sárkányokat nevel a királylány, a kérője pedig beismeri, ha tévedett

...
Nagy

Versterápia: „szép, szőke lány a Július”

...
Hírek

A „kínai Borges” fabrikált egy középkori Oroszországot a Wikipedián

...
Könyvtavasz

John Updike hősét felkérik, hogy írjon Amerikáról, de ő inkább a nemi életét részletezi

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?