Szvetlana Alekszijevics kiadót alapít női írók számára

Szvetlana Alekszijevics kiadót alapít női írók számára

.konyvesblog. | 2020. január 14. |

szvetlana_1.jpg

A Nobel-díjas belorusz író, Szvetlana Alekszijevics úgy határozott, hogy alapít egy olyan könyvkiadót, ahol csak és kizárólag női szerzők könyvei fognak megjelenni.

Az író és oknyomozó újságíró – aki nem mellesleg tavasszal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz – a Nasha Niva nevű belorusz újságnak beszélt a döntéséről, és arról, hogy azt reméli, ez a kiadó majd javítani fog a nemek arányán a megjelent könyvek tekintetében. „A férfiak ott vannak mindenhol, nagyon kevés nő munkáját adják ki” – mondta.

Alekszijevics körübelül fél éve találta kit, hogy egy női kiadóval javíthatna a helyzeten. Most, hogy az ötlete meg is valósul, abban bízik, hogy ez majd magabiztosságot ad a nőknek, és felébreszti az írás iránti vágyukat. A kiadó pár hónap múlva fog megnyílni. Elsők között olyan belorusz szerzők munkáit adják ki, mint Eva Veznavets és Tatyana Skorkina.

Forrás: The Calvert Journal

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.