Szvetlana Alekszijevics kiadót alapít női írók számára

Szvetlana Alekszijevics kiadót alapít női írók számára

.konyvesblog. | 2020. január 14. |

szvetlana_1.jpg

A Nobel-díjas belorusz író, Szvetlana Alekszijevics úgy határozott, hogy alapít egy olyan könyvkiadót, ahol csak és kizárólag női szerzők könyvei fognak megjelenni.

Az író és oknyomozó újságíró – aki nem mellesleg tavasszal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz – a Nasha Niva nevű belorusz újságnak beszélt a döntéséről, és arról, hogy azt reméli, ez a kiadó majd javítani fog a nemek arányán a megjelent könyvek tekintetében. „A férfiak ott vannak mindenhol, nagyon kevés nő munkáját adják ki” – mondta.

Alekszijevics körübelül fél éve találta kit, hogy egy női kiadóval javíthatna a helyzeten. Most, hogy az ötlete meg is valósul, abban bízik, hogy ez majd magabiztosságot ad a nőknek, és felébreszti az írás iránti vágyukat. A kiadó pár hónap múlva fog megnyílni. Elsők között olyan belorusz szerzők munkáit adják ki, mint Eva Veznavets és Tatyana Skorkina.

Forrás: The Calvert Journal

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.