Mégis mitől akkora szám még mindig Agatha Christie?

Agatha Christie minden idők egyik legkelendőbb írója, a Harper Collins friss adatai szerint csak angolul több mint egymilliárd könyvét értékesítették (állítólag csak Shakespeare és a Biblia előzi meg), több mint 100 nyelvre lefordították. Életében 66 krimit írt, 6 más műfajú regényt, 24 színdarabot, és több mint 150 novellát. A BookRiot újságírója arra volt kíváncsi, mi lehet vajon sikerének a titka. Pontokba szedtük a legérdekesebb megállapításokat.

ro | 2021. december 08. |
  • Szereplők és párbeszédek: Agatha Christie két ikonikus, visszatérő szereplőt adott a krimiirodalomak: Hercule Poirot 33, Miss Marple 18 műben nyomozott. A két különböző karakter kicsit más bűnügyi szálat is eredményezett, hiszen míg a visszavonult belga detektív egy sokkal formaibb, procedurálisabb nyomozást folytat, addig az éles szemű Miss Marple hozzá képest amatőrebbnek tűnhet (amit persze rendre megcáfol). A cselekmény fontos mozgatói még a párbeszédek, amelyek nemcsak rengeteg információt csepegtetnek el, de sokat segítenek a karakterformálásban is. Sokszor ráadásul nem is az a lényeg, mit tesznek a szereplők, sokkal inkább az, hogy mások ezt hogyan érzékelik.
  • Helyszínek: Christie szereplői gyakran utaznak külföldre, ami sok olvasónak vonzó lehet: a Gyilkosság az Orient-expresszen szinte teljes egészében vonaton történik, a Nyaraló gyilkosokban pedig egy trópusi helyszínen történik gyilkosság. De nemcsak a külföldi, hanem az angol tájakat is szívesen megjelenítette könyveiben. Mi ez, ha nem eszképizmus a javából?
  • Rejtélyek: Könyvei egyszerű, a végén mégis meglepő cselekményvezetésűek. Történeteiről általában azt tartják, hogy összetett fejtörőket tartalmaznak, és az egész cselekményt az mozgatja, hogy ezek a kirakósdarabkák összeálljanak. Gyakran kritizálják ugyanakkor a deus ex machina alkalmazása miatt, azaz amikor valamilyen váratlan fejlemény visz közelebb a megoldáshoz (és nem a logikai következtetés). Ám a történetei még így is sokszor meglepőek és meghökkentőek.
  • Kritika: Első könyvében (A titokzatos stylesi eset), melyet rögtön az első világháború után publikáltak, elő-előjön egy bizonyos fajta életstílus vagy privilégium elveszítésének az élménye. A változó időket a fiatalabb és idősebb szereplők mozgatása révén is gyakran megjeleníti. Maguk a Christie-művek ugyanakkor nem minden esetben állták ki az idő próbáját. Könyveiben nem ritka az olyasféle kulturális különbségtétel, ami a „mi” és a „mások” reprezentálásában ölt testet, vagy amikor egy brit vonást állít szembe valamilyen idegenséggel, és akad példa rasszista kiszólásra vagy sztereotip ábrázolásra is. A közelmúltban volt példa az átnevezésre is – Magyarországon is a Tíz kicsi néger című krimije Mert többen nincsenek címmel jelenik már meg (az okokról ebben a cikkben olvashattok bővebben).
  • Feldolgozások: Agatha Christie több mint 40 könyvéből készült film, és 50-re rúg azon regényeinek a száma, amelyekből tévésorozatot forgattak, nem csoda, ha Christie életműve továbbra is él és virul. Legutóbb a Halál a Níluson című krimijéből készült film (amelyben Poirot-ként visszatér Kenneth Branagh és az ő tekintélyes bajusza) – a bemutató a pandémia miatt már többször csúszott, jelenleg úgy néz ki, hogy februárban mutatják be, addig is nézzétek meg az előzetesét:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Eladó Agatha Christie otthona, ahol a legnagyobb regényeit írta

Potom 1,1 milliárd forintért miénk lehet a bájos téglaház.

...
Hírek

Megpróbálták rekonstruálni Agatha Christie eltűnésének történetét

Talán soha senki sem fogja tudni, mi is történt pontosan, amikor Agatha Christie 11 napra eltűnt 1926 decemberében. Most viszont a bestsellerszerző, Marie Benedict megpróbálta rekonstruálni az eseményeket.

...
Hírek

Száz éve az életünk része az Agatha Christie-krimi

Száz éve már, hogy Agatha Christie kitörölhetetlenül a mindenkori popkultúra része lett – akkor jelent meg ugyanis az első krimije, amely nemcsak egy hallatlanul sikeres írói pálya első könyve volt, de egy komplett univerzum első építőkockája is, amelyre aztán adaptációk egész sora épült. Az Entertainment Weekly nagy cikkben vizsgálta meg a Christie-jelenséget, mi pedig kigyűjtöttük a legérdekesebb megállapításokat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam