Mégis mitől akkora szám még mindig Agatha Christie?

Agatha Christie minden idők egyik legkelendőbb írója, a Harper Collins friss adatai szerint csak angolul több mint egymilliárd könyvét értékesítették (állítólag csak Shakespeare és a Biblia előzi meg), több mint 100 nyelvre lefordították. Életében 66 krimit írt, 6 más műfajú regényt, 24 színdarabot, és több mint 150 novellát. A BookRiot újságírója arra volt kíváncsi, mi lehet vajon sikerének a titka. Pontokba szedtük a legérdekesebb megállapításokat.

ro | 2021. december 08. |
  • Szereplők és párbeszédek: Agatha Christie két ikonikus, visszatérő szereplőt adott a krimiirodalomak: Hercule Poirot 33, Miss Marple 18 műben nyomozott. A két különböző karakter kicsit más bűnügyi szálat is eredményezett, hiszen míg a visszavonult belga detektív egy sokkal formaibb, procedurálisabb nyomozást folytat, addig az éles szemű Miss Marple hozzá képest amatőrebbnek tűnhet (amit persze rendre megcáfol). A cselekmény fontos mozgatói még a párbeszédek, amelyek nemcsak rengeteg információt csepegtetnek el, de sokat segítenek a karakterformálásban is. Sokszor ráadásul nem is az a lényeg, mit tesznek a szereplők, sokkal inkább az, hogy mások ezt hogyan érzékelik.
  • Helyszínek: Christie szereplői gyakran utaznak külföldre, ami sok olvasónak vonzó lehet: a Gyilkosság az Orient-expresszen szinte teljes egészében vonaton történik, a Nyaraló gyilkosokban pedig egy trópusi helyszínen történik gyilkosság. De nemcsak a külföldi, hanem az angol tájakat is szívesen megjelenítette könyveiben. Mi ez, ha nem eszképizmus a javából?
  • Rejtélyek: Könyvei egyszerű, a végén mégis meglepő cselekményvezetésűek. Történeteiről általában azt tartják, hogy összetett fejtörőket tartalmaznak, és az egész cselekményt az mozgatja, hogy ezek a kirakósdarabkák összeálljanak. Gyakran kritizálják ugyanakkor a deus ex machina alkalmazása miatt, azaz amikor valamilyen váratlan fejlemény visz közelebb a megoldáshoz (és nem a logikai következtetés). Ám a történetei még így is sokszor meglepőek és meghökkentőek.
  • Kritika: Első könyvében (A titokzatos stylesi eset), melyet rögtön az első világháború után publikáltak, elő-előjön egy bizonyos fajta életstílus vagy privilégium elveszítésének az élménye. A változó időket a fiatalabb és idősebb szereplők mozgatása révén is gyakran megjeleníti. Maguk a Christie-művek ugyanakkor nem minden esetben állták ki az idő próbáját. Könyveiben nem ritka az olyasféle kulturális különbségtétel, ami a „mi” és a „mások” reprezentálásában ölt testet, vagy amikor egy brit vonást állít szembe valamilyen idegenséggel, és akad példa rasszista kiszólásra vagy sztereotip ábrázolásra is. A közelmúltban volt példa az átnevezésre is – Magyarországon is a Tíz kicsi néger című krimije Mert többen nincsenek címmel jelenik már meg (az okokról ebben a cikkben olvashattok bővebben).
  • Feldolgozások: Agatha Christie több mint 40 könyvéből készült film, és 50-re rúg azon regényeinek a száma, amelyekből tévésorozatot forgattak, nem csoda, ha Christie életműve továbbra is él és virul. Legutóbb a Halál a Níluson című krimijéből készült film (amelyben Poirot-ként visszatér Kenneth Branagh és az ő tekintélyes bajusza) – a bemutató a pandémia miatt már többször csúszott, jelenleg úgy néz ki, hogy februárban mutatják be, addig is nézzétek meg az előzetesét:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Eladó Agatha Christie otthona, ahol a legnagyobb regényeit írta

Potom 1,1 milliárd forintért miénk lehet a bájos téglaház.

...
Hírek

Megpróbálták rekonstruálni Agatha Christie eltűnésének történetét

Talán soha senki sem fogja tudni, mi is történt pontosan, amikor Agatha Christie 11 napra eltűnt 1926 decemberében. Most viszont a bestsellerszerző, Marie Benedict megpróbálta rekonstruálni az eseményeket.

...
Hírek

Száz éve az életünk része az Agatha Christie-krimi

Száz éve már, hogy Agatha Christie kitörölhetetlenül a mindenkori popkultúra része lett – akkor jelent meg ugyanis az első krimije, amely nemcsak egy hallatlanul sikeres írói pálya első könyve volt, de egy komplett univerzum első építőkockája is, amelyre aztán adaptációk egész sora épült. Az Entertainment Weekly nagy cikkben vizsgálta meg a Christie-jelenséget, mi pedig kigyűjtöttük a legérdekesebb megállapításokat.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja