Ilyen volt 2012 a könyvkiadásban

.konyvesblog. | 2013. január 02. |

Aki kicsit is nyomon követi, mi újság a könyvkiadásban, az 2012-ben többször is a fejéhez kaphatott, a szakma ugyanis nem volt híján a meglepő vagy meghökkentő híreknek, fejleményeknek. A Huffington Post csokorba is gyűjtötte a tavalyi év legérdekesebb híreit, mi pedig most ezekből szemezgettünk, illetve hozzátettük a magunkét.

A tavalyi év legelképesztőbb története egyértelműen az 50 árnyalat trilógiához kötődik. E.L. James harmatgyenge szerelmi sztorija 2012-ben kibérelte az első helyet az eladási listák élén, és látszólag kirobbantani se lehetett onnan. Miközben világszerte nők ezrei fedezték fel a lelkük mélyén lakozó istennőt, itthon a magyar fordítás borzolta a kedélyeket, és véste egyszer és mindenkorra az agyakba a Kings of Leon zenekar nevét.

A Penguin és a Random House összeolvadásával a világ egyik legnagyobb kiadói csoportja jöhet létre. Az üzletet még nem ütötték nyélbe, a fúzióról szóló papírokra várhatóan valamikor az év második felében kerül pecsét. Az ügyletről részletesebb írtunk itt.

Sajtóhírek szerint 2013-ban megkezdi magyarországi működését az Amazon.com. Az új szereplő piacra lépése strukturális átalakulást hozhat, és főként az elektronikai piac, illetve a könyvkereskedelem képviselőit érintheti érzékenyen az óriás hazai terjeszkedése.

Fikciós kategóriában tavaly nem osztottak Pulitzer-díjat, legutóbb a hetvenes években volt ilyesmire példa. A szűkszavú magyarázat szerint a szűrőn három regény maradt fenn, közülük kellett volna a zsűrinek kiválasztania azt az egyet, amely megkaphatta volna a díjat, de mivel nem tudtak dűlőre jutni, ezért a grémium tagjai végül úgy határoztak, hogy 2012-ben nem osztanak fikciós díjat. A szakma egy emberként hördült fel. „Nem hiszem, hogy ne lett volna egy arra érdemes (könyv). Szégyen” – fakadt ki az 1992-es díjazott, Jane Smiley.

Az Egyesült Államokban eljárás indult az Apple ellen, amiért a cég összejátszott öt könyvkiadóval az e-könyvek árának fellendítésére, éppen akkor, amikor az Apple az iPad kibocsájtására készült. A részletekről bővebben itt olvashat.

J.K. Rowling végleg szögre akasztotta a varázslósipkáját, és megírta első, felnőtteknek szánt könyvét, az Átmeneti üresedést. Szintén nagy feltűnést keltett, amikor Salman Rushdie előállt új könyvével: a Joseph Anton a fatva alatti évek krónikája, korrajz, személyes számvetés is egyben, amely sok érdekes részlettel szolgál a Rushdie-rajongóknak, még úgy is, hogy a New York Times nem válogatta be a tavalyi év száz legfigyelemreméltóbb könyve közé.