Egyesülhet a Penguin és a Random House

.konyvesblog. | 2012. október 29. |

Megállapodásra jutott a Penguint birtokló brit Pearson és a Random House tulajdonosa, a német Bertelsmann. A két cég fúziójával egy olyan új kiadói csoport jöhet létre, amely az amerikai könyvpiac közel negyedét ellenőrizné, és olyan neveket tudhatna magáénak, mint Dan Brown, Toni Morrison, John Grisham (akik eddig a Random House-hoz tartoztak) vagy Junot Diaz és Tom Clancy (az ő műveik eddig a Penguinnél jelentek meg).

A Financial Times szerint a Penguin Random House névre keresztelt új cég 53 százalékát a Bertelsmann, 47 százalékát a Pearson birtokolná. A fúzióval a kiadók összehangolhatják tevékenységeiket nem csak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, de Indiában, Kínában, és akár a spanyol nyelvű területeken is. Az összeolvadással – és így az erőforrások összevonásával – a kiadóházak képesek lesznek majd arra, hogy bizonyos költségeket lefaragjanak, hogy többet invesztáljanak a szerzőikbe, és hogy – az internetes kihívásokra is válaszul – nagyobb hangsúlyt fektessenek az „új modellek” tesztelésére.

A Bertelsmann és a Pearson képviselői hétfőn azt mondták, hogy reményeik szerint 2013 második felében végleg nyélbe üthetik az üzletet (annak ugyanis versenyjogi szempontból több szűrőn is át kell még mennie).

A múlt héten egyébként még arról lehetett olvasni, hogy nem mindenki örül a lehetséges fúziónak, ugyanis az nem feltétlenül lesz előnyös például bizonyos szerzők számára sem. Egy New York-i irodalmi ügynök, David Kuhn a könyvpiac helyzetét Hollywoodéhez hasonlította, ahol a pénzügyi nyomással küszködő stúdiók évente csupán néhány kasszasiker-gyanús filmre koncentrálnak, és nem szívesen vállalnak kockázatot más jellegű filmekkel.