Hírek apple usa ekönyv

Az Apple az Amazon ellen szövetkezett?

Rostás Eni | 2012. július 05. |

Kijelölték az amerikai kormány vs. Apple és két könyvkiadó tárgyalásának 2013-as időpontját. A kormány azzal vádolja alpereseit, hogy szövetkeztek az elektronikus könyvek árának rögzítésére, korlátozva ezzel a versenyt a piacon.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium még áprilisban perelte be az Apple-t, arra hivatkozva, hogy a cég összejátszott öt könyvkiadóval az e-bookok árának fellendítésére, éppen akkor, amikor az Apple az iPad kibocsájtására készült. A Kindle gyártója, az Amazon Inc. már régóta 9, 99 dollárért kínálja e-bookjait, a kereset szerint ellenük szövetkezett az óriáscég és cinkostársai. A manhattani szövetségi bíróságon történt meghallgatást követően Denis Cote kerületi bíró 2013. június 3-ra tűzte ki az esküdtek nélküli tárgyalás kezdetét.

A kormány panaszt emelt az Apple néhai alapítója, Steve Jobs ellen, aki szerintük arra akarta rávenni a kiadókat, hogy emeljék az áraikat, létrehozva így egy valós piacot, ahol az elektronikus könyvek ára 12, 99 és 14, 99 dollár között mozogna. A minisztérium nyilvánosságra hozta az e-mailt, amelyben az Apple-vezér három választási lehetőséget vázolt fel az egyik, meg nem nevezett kiadó vezetőjének. A legjobb döntés egy magasabb árakon mozgó piac létrehozása lenne, az Amazon kárára. További lehetőség, hogy a kiadó a jövőben is az Amazonon árulja könyveit fix 9,99 dolláros áron, ám Jobs szerint ez csak rövidtávon kifizetődő. A részvényesek később a pénz egyre nagyobb százalékára tennék rá a kezüket, a kiadó pedig hosszútávon veszteséget termelne. A harmadik lehetőség az, hogy a kiadó egyáltalán ne árulja könyveit az Amazonon. Amennyiben a vásárlók nem tudnak legális úton hozzájutni a könyvekhez, a letöltés választják majd, és ha ez a folyamat elindul, semmi sem tudja megállítani, figyelmeztetett Jobs.

Az Apple tagadja a vádakat, és azt állítja, piacra való betörésüket az e-bookok iránti kereslet megnövekedése okozta. Színrelépésükkel arra kényszerítették az Amazont és riválisait, hogy agresszívebben versenyezzenek, és korszerűsítsék e-book olvasó technológiájukat.

A másik három megvádolt kiadó (News Corp's HarperCollins Publishers, CBS Corp's Simon & Schuster, Lagardere SCA's Hachette Book Group) nem kívánta bíróságon érvényesíteni igazát, peren kívül egyeztek meg a minisztériummal. A megállapodás szerint a kiadók két évig nem szólhatnak bele a piaci árak alakulásába, nem kínálhatnak árengedményt, és semmilyen promócióval nem ösztönözhetik vásárlóikat arra, hogy egy vagy több e-bookot vásároljanak. Nem köthetnek olyan megállapodást sem a kiskereskedőkkel, amelyben kedvezményes ár van rögzítve, és érvénytelennek kell tekinteniük minden olyan szerződést, amiben eddig ilyen ár szerepelt. Beleértve természetesen az Amazonnal kötött megállapodásukat is.

A Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH tulajdonában lévő Macmillan és a Penguin Group a bíróságon harcol tovább a trösztellenes törvény ellen.