15 éve először jelenik meg kiadatlan Updike-regény magyarul

15 éve először jelenik meg kiadatlan Updike-regény magyarul

sa | 2022. április 11. |
John Updike
Emlékek Gerald Ford elnökségéről
Ford. Pék Zoltán, 21. Század, 2022
-

2022-ben először jelenik meg John Updike eredetileg 1992-es Emlékek Gerald Ford elnökségéről című regénye Pék Zoltán műfordító értő tolmácsolásában. A kötet látszólag Amerika történelmének három fontos korszakát mutatja be: James Buchanan és Gerald Ford elnöksége alatt, illetve a regény saját idejében. De a politikai korszakok bemutatása valójában csak ürügy Updike részéről, hogy arról beszéljen, amiről mindig is szokott. Szerelemről, esendőségről, illetve önmagunk és mások manipulálásáról saját vágyaink által. A főszereplő történész, Alf pedig bármelyikünk lehetne. Hiszen a szerelembe esés, és az azért való elesés örök jellemzője a létezésnek.

90 éve született John Updike, az átlag-Amerika négy évtizedének krónikása
90 éve született John Updike, az átlag-Amerika négy évtizedének krónikása

Kilencven éve, 1932. március 18-án született John Updike Pulitzer-díjas amerikai író, esszéista. Írásai Hamlet udvarától a gyarmatosítás utáni Afrikáig sokféle helyszínen játszódtak, de az amerikai peremváros volt igazi irodalmi otthona. Legtöbb művében az amerikai középrétegek átlagélete és a kisvárosi lét banalitása felé fordult, ennek köznapiságát és stílustalanságát ruházta fel némi jelentőséggel és értékkel.

Tovább olvasok

A regény főszereplője, a történész Alf nemcsak kutatása tárgyától, vagyis annak személyétől tud nehezen elszakadni, James Buchanantől (az egyetlen elnök az Egyesült Államok történetében, aki soha nem házasodott meg, ezért unokahúga volt a First Lady), de saját feleségétől, régi családi életétől is. Alf egész élete azzal telt, hogy a valóságot kutatta, kivéve a saját életében, ahol mindig álmokat épített, és egy elképzelt életet próbált létrehozni általa kitalált figurákkal. Jó esetben ezek a figurák a szerelmei voltak, de hogy nem pont úgy viselkedtek, mint amilyennek megálmodta őket, az biztos. Alf aztán felkérést kap esszéírásra Gerald Ford elnökségének korszakáról, mely nemcsak arra jó, hogy saját promiszkuitását is összevesse egy szexualitástól túlfűtött korral, de újabb lehetőséget ad neki az álmokba, más korszakokba való menekülésre. A férfi talán túl sok mindent tud a női nemről, pontosabban annak testéről, hiszen a nők gondolatai gyakran nem igazán érdeklik, mégis sokszor figyelmesebb velük bármelyik férjnél. Talán ezért is mennek neki lépre a nők. Alf ugyan saját életével nem fog történelmet írni, de lehet, hogy egyszer esélye lesz arra, hogy érzékenységét, figyelmességét saját vágyai elé helyezze. Lehet, hogy egyszer lesz esélye arra, hogy kilépjen fallikus origójából, mely sokszor még többgyerekes felnőtt férfiként is egy tinédzser lelki szintjére regresszálja.

Az Emlékek Gerald Ford elnökségéről egy összetett érzelmekkel megírt, kellemesen csevegő stílusú, modern Updike-kötet, mely ugyanakkor nem fél klasszikusabb irodalmi korszakokat sem megidézni. Ann Coleman és James Buchanan párbeszédeivel időnként határozottan az az érzésünk, hogy Austen hőseit vetíti elénk.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

90 éve született John Updike, az átlag-Amerika négy évtizedének krónikása

Kilencven éve született John Updike Pulitzer-díjas amerikai író, esszéista. Írásai Hamlet udvarától a gyarmatosítás utáni Afrikáig sokféle helyszínen játszódtak, de az amerikai peremváros volt igazi irodalmi otthona.

...
Hírek

Updike-tól Updike-ról

...
Hírek

76 éves korában elhunyt John Updike

Hírek
...
Hírek

Kemény Zsófi: Muszáj meghalni a píárért? [Petőfi200]

...
Szórakozás

Olivia Colman dermesztő lesz az új Dickens-sorozatban

...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Zöld

Gillian Anderson mindent tudni akar a szexuális fantáziáidról

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.