90 éve született John Updike, az átlag-Amerika négy évtizedének krónikása

90 éve született John Updike, az átlag-Amerika négy évtizedének krónikása

Kilencven éve, 1932. március 18-án született John Updike Pulitzer-díjas amerikai író, esszéista. Írásai Hamlet udvarától a gyarmatosítás utáni Afrikáig sokféle helyszínen játszódtak, de az amerikai peremváros volt igazi irodalmi otthona. Legtöbb művében az amerikai középrétegek átlagélete és a kisvárosi lét banalitása felé fordult, ennek köznapiságát és stílustalanságát ruházta fel némi jelentőséggel és értékkel.

ro | 2022. március 18. |

Updike a pennsylvaniai Shillingtonban született. Apja matematikát tanított egy középiskolában, anyja íróként próbált boldogulni. Updike tizenegy éves volt, amikor egy tanyára költöztek, ezzel a gyerekkorát beárnyékoló pikkelysömör és dadogás mellé az elszigeteltség érzése is társult. A középiskola után a Harvard Egyetemre iratkozott be, többek közt azért, hogy beszállhasson a világ egyik legrégebbi élclapja, az ott megjelenő Harvard Lampoon szerkesztésébe.

1954-ben summa cum laude minősítéssel diplomázott, a következő évet az eredetileg karikaturistának készülő Updike rajztudásának tökéletesítésével töltötte. Íróként először a rangos The New Yorker hasábjain jelentkezett, 1955-től két évig a lap szerkesztőségi munkatársa volt, majd 1957-ben a massachusettsi Ipswichbe költözött és "főállású" író lett.

John Updike
Nyúlcipő
Ford.: Gy. Horváth László, 21. Század Kiadó, 2018, 351 oldal
-

Sokoldalú, sok műfajú szerző volt, terjedelmes életművében verseskötetek, esszék, emlékiratok és kritikák is megtalálhatók, de szépprózája révén vált igazán közismertté. Talán legnagyobb sikerét a Nyúl-regénysorozattal aratta, amelyet az "átlag-Amerika" négy évtizedének krónikájaként tartanak számon. 1960-ban jelent meg az első kötet, a Nyúlcipő, amelyben megismerkedhetünk az amerikai átlagpolgár, Harry Angstrom alakjával. Az ő (átlag)életét követhetjük nyomon a Nyúlketrec, a Nyúlháj, a Nyúlszív és a Nyúlfark című kötetekben, műveiért Updike a Pulitzer-díjat is megkapta. Ugyancsak több köteten keresztül követhetjük az alteregójának tekinthető zsidó regényíró, Henry Bech sorsának alakulását is (Bech könyve, Bech bolyong, Bech befut).

Több könyvében is foglalkozott a házastársi hűség és hűtlenség, a szerelmi sokszögek problémakörével, ilyen a Párok, a Gyere hozzám feleségül vagy a Falvak című regénye. Az íróra nézve azonban nem túl hízelgő, hogy 2008 novemberében a brit Literary Review szerkesztői a legrosszabb szexjelenet-leírásoknak járó irodalmi elismerés, a Bad Sex in Fiction Prize "életműdíját" ítélték neki.

Updike írásaiban megjelenik a racionális és a misztikus világkép évezredes küzdelme is. A kentaur című regényéért, amely egy kisvárosi tanár megpróbáltatásainak mitológiai kerettörténetbe ágyazott krónikája, megkapta a legtekintélyesebb amerikai irodalmi kitüntetést, a National Book Award in Fictiont is. A misztikum világába vezet a sok humorral átszőtt, meg is filmesített Az eastwicki boszorkányok és ennek folytatása, Az eastwicki özvegyek című regénye is.

A posztmodern hatására Updike írásművészetében is megjelent a modern irodalmi stílus egynéhány jellegzetessége. Sajátosan posztmodern jegyeket hordoz az Így látta Roger és az S című regénye. Nagy vitákat váltott ki 2006-ban napvilágot látott regénye, A terrorista, amelyben bírálói szerint "megértéssel, majdnem szeretettel" ábrázolta Ahmadot, a vallási fundamentalizmusba menekülő és a terroristák oldalára álló diákot.
Updike tehetségének leginkább a novella műfaji keretei feleltek meg, rövid prózai írásait tartalmazó kötetei közül is kiemelkedik az Ugyanazon az ajtón és a Galambtollak. Tanulmányaiból, esszéiből E gyönyörű zöld planétán címmel jelent meg magyarul válogatás.

Updike tüdőrákban hunyt el 2009. január 27-én.

Forrás: MTVA Sajtóarchívuma

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Októberben megjelenik John Updike Nyúlcipője

...
Nagy

Hosszú: mire képes az író, ha elveszik a kedvenc Miki egerét?

...
Nagy

„Minél jobb a fordító, annál inkább eltűnik a szöveg mögött” - 100 éve született Göncz Árpád

Száz éve született Göncz Árpád író, műfordító, a rendszerváltozás utáni első magyar köztársasági elnök. Regények, elbeszélések, színművek fűződnek a nevéhez, műfordítóként pedig olyan könyvek magyarítását köszönhetjük neki, mint A Gyűrűk Ura vagy a 2001: Űrodüsszeia.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.