sa

Veres Attila írt nekünk egy novellát, ami most megjelenik egy amerikai magazinban is

veres_attila amerikai_megjelenés mcsweeney’s zöld itt_és_most_és_majd_és_mindörökké

A tavaly induló Zöld rovatba kértük fel Veres Attilát, hogy írjon három novellát, az elsőt itt találod, a másodikat itt, ez a hír pedig a harmadikról szól.

Az Itt és most és majd és mindörökké (Karafiáth Luca angol fordításában) is szerepel a rangos, San Francisco-i székhelyű McSweeney’s negyedéves irodalmi magazinjának 71., The Monstrous and the Terrible című számában, amit kifejezetten a horrornak szentelnek, azaz, hogy bemutassák, mennyire új formákat ölthet a horror a megszokotthoz képest.

Veres Attila: Itt és most és majd és mindörökké
Veres Attila: Itt és most és majd és mindörökké
Tovább olvasok

Veres így olyan szerzők társaságában olvasható majd, mint Mariana Enríquez (akinek Ágyban dohányozni veszélyes című kötete a hét könyve volt nálunk, a 2022-es év könyve listánkon pedig a 31. lett) vagy a Bram Stoker-díjas feketeláb indián szerző, Stephen Graham Jones. A McSweeney’s-nél korábban olyan szerzők publikáltak, mint Lydia Davis vagy Tommy Orange.

Veres Attila amerikai sikerszériáját is hasonló koncepciójú, a horror nemzetközi sokféleségét bemutatni szándékozó kötet indította el, mint amilyen most a McSweeney’s-é. A Valancourt Books A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról című antológiája azóta magyarul is megjelent, cikkünket itt találod róla.

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Az amerikai Valancourt kiadó vezetői elhatározták, hogy megmutatják az angolul olvasó közönségnek, hogy a horror határtalan, és nem korlátozódik a brit-amerikai tengelyre. Első kortárs nemzetközi horrorantológiájukban jelent meg angolul Veres Attila Méltósággal viselt című novellája még 2020-ban, aminek sikere nyomán az idén húszéves Agave kiadta a kötetet. A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról erős és jól megírt történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

Tovább olvasok

Ezt követte tavaly ősszel a The Black Maybe című önálló gyűjtemény (Karafiáth Luca fordításában), amit azóta Bram Stoker-díjra jelöltek novelláskötet kategóriában.

Veres Attilát a horrorirodalom legrangosabb díjára jelölték
Veres Attilát a horrorirodalom legrangosabb díjára jelölték
Tovább olvasok