Az internet alternatív valóságában mi is könnyen eltűnhetünk

Végre magyarul is olvasható a kortárs amerikai irodalom egyik legizgalmasabb, legprovokatívabb fiatal hangjának első regénye. Patricia Lockwood életrajzi elemeket is tartalmazó könyve, az Erről nem beszélünk a valódi emberi kapcsolatokat és az élet kiszámíthatatlanságát állítja szembe az internet gondosan megkonstruált alternatív valóságával. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2022. március 30. |
PATRICIA LOCKWOOD
Erről nem beszélünk
Ford.: Morcsányi Júlia, Magvető, 2022, 205 oldal
Patricia Lockwood: Erről nem beszélünk

Az Erről nem beszélünk főszereplője egy író, aki egy csapásra a közösségi média sztárjává válik, amikor felteszi a milliódolláros kérdést „a portálon”: Lehet-e a kutyáknak ikertestvérük? A tizenöt perc hírnév azonban egy pillanat alatt a háttérbe szorul, amikor kiderül, hogy születendő unokahúgánál súlyos rendellenességet állapítottak meg. Az író Ohióba utazik, hogy támogassa a nővérét, és felajánlja neki, hogy elviszi egy olyan államba, ahol legális az abortusz. Testvére végül megszüli a kislányt, aki néhány hónappal később meghal, majd megérkezik a hatalmas kórházi számla.

Patricia Lockwood első regénye megrázó, éles hangú, briliáns humorú társadalmi és politikai szatíra, szerelmes levél az átnetezett éjszakákhoz. 

Patricia Lockwood: Erről nem beszélünk

Részlet

Fordította: Morcsányi Júlia

 

 

Ha életben marad – mert az orvosok nem nagyon hittek benne, hogy a kislány életben marad.

Ha életben marad, akkor nem hiszik, hogy sokáig fog élni.

Ha pedig sokáig él, akkor nem tudják, milyen élete lesz – az érzékein keresztül fog élni. Az ujjbegyein, a fülén, álmosságán és teljes éberségén, a hullámokon keresztül, amelyek átfutnak a bőrén, ahol megérintik. A kontúrjai mentén, ahol valami mássá változik. Árapály medence, tele lassú pislogással, buborékokkal, és apró, hullámzó páfránylevelekkel. Az én, de több annál; mint egy szivacs. És szomjas.

 

* * *

 

Megosztott valóság – a szavak csak nyúltak, nyúltak, csapdosott a sarkuk, mint egy kék filctakaróé, nem tudták egyszerre betakarni vele a lábukat, pedig ugyanattól a hidegtől szenvedtek. Képzeljük el a takarót, a vastag selyemszegélyét, hát nem ugyanolyan takarónk volt mindannyiunknak?

 

* * *

 

Mi az ember? Mi az ember? Mi az ember? – kérdezte magától aznap, amikor meghalt a gorilla, aki tudta magáról, hogy valaki. De hát éppen erről van szó. Hagyjuk, hogy egy gorilla rájöjjön, hogy valaki, és egész szökőár zúdul majd be ezen az egy szón keresztül, míg végül elsodorja a gyerekkori otthonunkat is, az ablakrácsokkal együtt.

 

* * *

 

– Újra Ohióban, megint heteroszexuális vagyok – sóhajtott fel. Mindig ez történt, amikor hazatért, amint meglátta a Kvéker Szték és Szaft éttermet, amint az első Tom Petty-szám felhangzott a rádióban, és elkezdte lehúzni a farmerján a cipzárt, amint úgy száguldott az autópályán, hogy szinte lángok csaptak fel a nyomában.

 

* * *

 

Kamaszként megpróbálta versbe önteni a környezete szépségeit, de a környezete annyira ronda volt, hogy gyorsan felhagyott vele.

Miért voltak errefelé ilyen barnák, ilyen csenevészek a fák? Miért harsogott a plakátokról, hogy A MI GÉPEINK NEM CSAK BENYELIK? Miért gyűjtötte az anyja az Értékes Pillanatok porcelánfiguráit, miért csicseregtek úgy a madarak, hogy BUR-GER-KING, BURGER-KING, és a legmagányosabb pillanataiban vajon miért kapta magát azon, hogy a balesetekre és sérülésekre szakosodott helyi ügyvéd reklámdalocskáját dúdolja, ami olyan fülbemászó volt, hogy szinte már fertőző betegségnek tűnt?

 

* * *

 

Ha itt marad, talán ő is rászokik a tablettákra. Volt valami abban, ahogy a papírzacskóbarna levelek eltömték a csatornákat ősszel, ahogy a hó, mint a feleségek, még akkor is maradt, mikor már senkinek sem kellett. Volt valami a szorzótábláról szóló emlékeiben – a sarokban kövéren gubbasztott a mindent felemésztő nulla – és a kréta ízében a nyelve közepén.

 

* * *

 

Ehelyett eltűnt az internetben.

Nem is sejtette, milyen kevésen múlt, hogy megúszta, egészen mostanáig, mert a portálban most férfiak másztak elő a csatornákból, hogy bevallják, milyen közel kerültek a radikalizálódáshoz, hogy bolyongtak kiszáradt szájjal, izzadó hónaljjal napokig a közösségi eszme szennyvízcsatornáiban. Hogy épp annyi ideig érte őket a mutagén, világító iszap sugárzása, hogy tökéletesen viccessé váljanak tőle, épp annyi ideig, hogy kinőjön a mindent látó harmadik szemük.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A férfistátus hanyatlása és a vallási tekintély megfogyatkozása is erősítette a személyi kultuszt

Ruth Ben-Ghiat történész elmagyarázza, hogy az autokrata vezetők ogyan manipulálják történelmünket, félelmeinket és vágyainkat, hogy mindenáron megszerezzék és megtartsák hatalmukat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Képzelt riport az idős kutatóval a század végéről: miért nem állítottuk meg a klímaváltozást?

2084-et írunk. Idős kutatók, tudósok, szakértők, politikai vezetők és humanitárius követek emlékeznek vissza a globális felmelegedés több évtizeddel korábbi kezdeteire, fordulópontjaira és következményeire. A velük készült fiktív interjúk révén bejárjuk az egész világot, hogy megtudjuk, mi történt az emberiséggel és az élővilággal a 21. században. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi zajlik a Kreml áthatolhatatlannak tűnő falai mögött?

Putyin emberei az orosz elnök szűk körének eddig ismeretlen történetét beszéli el. Catherine Beltonnak sikerült eljutnia az elmúlt húsz év legfontosabb kulcsfiguráihoz, az egykori bennfentesekhez. Olvass bele a könyvébe!

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.