A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2024. április 14. |

Adler Vilmos, az első világháborút megjárt katona leszerelése után detektívként találja meg a helyét a világban. A varjúszellem című krimiben az álmos mezővárosba, Karattyánra utazik, hogy kiderítse, ki ölte meg a befolyásos államtitkár unokahúgát. A novemberi hideg ellenére a nőt kisestélyiben találták meg a templom mögötti parkban – megfojtották. Adlernek azonban nemcsak bonyolult és vérfagyasztó esetekkel kell szembenéznie, hanem háborús veteránként saját magával, múltjával és kísértő emlékeivel is.

kocsis gergely
A varjúszellem
Prae, 2024
 
-

A detektívet poszttraumás stressz szindróma gyötri, emlékképei túlnőnek tudatán, és beférkőznek a mindennapok eseményei közé. Valóság és képzelet összemosódik, az egyre aggasztóbb történések mellett pedig meg kell küzdenie azzal, ahogyan próbára teszi a saját tudata. Vajon képes-e kellőképpen nyitott lenni elméje,

amikor minden kapaszkodó kicsúszik a kezéből?

Kocsis Gergely 1974-ben született Budapesten. Mérnöki és közgazdász diplomával rendelkezik, és jelenleg egy adatokkal és mesterséges intelligenciával foglalkozó cég vezetője. 2013 óta aktív a blogvilágban, majd 2020-tól kezdve kisprózákat publikál. A varjúszellem című első regénye 2024 áprilisában jelent meg a Prae Kiadó gondozásában.

Kocsis Gergely: A varjúszellem (részlet)

Gáspárdy Miksa egy szakadt fehér ingben, megtörten, meggörnyedve ült Adlerrel szemben. A tömlöcben terjengő maró húgyszag csípte a detektív érzékeny orrát, ahogy tanulmányozta ezt a meghurcolt embert. A válla beesett, arcán ütésnyomok, véraláfutás, a haja csomókban, de a legfeltűnőbb a szeme volt: mérhetetlen fájdalom és reménytelenség áradt abból a tekintetből.

A detektív előtt az akta nyitva, gépelt papírok hevertek a sebtében behozott kis, kopottas asztalon. Kérdezték, hogy miért nem a kihallgatóban beszél vele, de ő jobban szerette volna itt a zárkában kettesben –

kevesebb volt a kíváncsi szem és fül.

– Bántották? – kérdezte csendesen.

Miksa felnézett, de mintha nem is látta volna.

– Testileg? Talán… igen. De az nem érdekel… belül annyira fáj, hogy úgy érzem, szétrobban a szívem. Nincs már többé, érti? Nem fogom hallani a gyönyörű nevetését! Megfojtották, kitekerték a nyakát, mint egy csirkének!

Adler magában azon lamentált, hogy milyen ideális egy ilyen kiégett, önmarcangoló fiatalember gyanúsítottnak. Nézte Miksát, a gyász élő szobrát.

Elővette fekete noteszét, lapozgatni kezdte.

– Mióta van itt? – kérdezte közben, inkább csak hogy véget vessen a rájuk telepedett súlyos csendnek.

– Fogalmam sincs, jó pár napja… talán. Most már nem is vernek, addig legalább tudtam mihez kötni a napok múlását. A könyvekben mindig olyan romantikus, elmélkedő a börtönben sínylődő főhős, a valóságban viszont inkább unalmas és kibírhatatlan. Olvasni sem adtak semmit – válaszolta szomorúan Miksa.

– Mennyire ismerte az áldozatot? – A kérdezett fészkelődni kezdett a kemény széken, először hátradőlt, utána előre, a könyökére támaszkodva tartotta a fejét. Úgy tűnt, hogy nem akar válaszolni a kérdésre. – Azt, ugye, tudja, hogy itt én vagyok az egyetlen, aki szerint nem maga a tettes? Segíteni szeretnék – folytatta a detektív –, de ahhoz tudnom kell, hogy mi történt.

Miksa ránézett, a szeme könnybe lábadt.

– Senki nem tehet semmit, minden mindig előre le van itt játszva, ezt mindenki tudja. Ez egy ilyen város – préselte ki magából a szavakat.

– Én Pestről jöttem, a méltóságos államtitkár úr személyesen kért meg, hogy járjak utána a rokona ügyének. Ahogy mondtam, segíteni vagyok itt.

– Tudtam, hogy Erzsó… illetve a tekintetes Kutassyné az államtitkár úr rokona, többször hangoztatta.

– Azt kérdeztem, hogy milyen viszony volt önök között – kérdezte állhatatosan Adler.

– Szerelmi, kimondom! Ennél rosszabb már úgysem történhet velem, bár a polgármester megesketett, hogy nem mondom el senkinek, de így is, úgy is felkötnek.

Már nem érdekel. Az életemnek már úgysincs semmi értelme.

Miksa belelendült, talán a szeme sem volt már annyira fakó, Adler tolla sebesen szaladt a jegyzetfüzeten.

– Mit jelent az, hogy szerelmi? – kérdezte fel sem pillantva.

– Mire kíváncsi?

– Az intim részletek nem érdekelnek, de fontos lenne tudnom, hogy mi volt önök között. – A detektív felnézett a fiatal férfira, és úgy érezte, végre nyílik az a régóta keresett ajtó,

és talán fény derül néhány fontos részletre.

– Erzsóval szomszédok voltunk még gyerekkoromban, azóta szeretem. Mindig körüllengte valamiféle megmagyarázhatatlan báj, kecsesség. – Miksa könnyáztatta arcára hirtelen visszaköltözött az élet, miközben beszélt. – Olyan légies jelenség volt, mint egy angyal.

– Egy angyal? – kérdezett vissza Adler, mosoly bujkált a vastag, vörös szakálla mögött.

– Igen, most mondtam! – válaszolta Miksa ingerülten.

– Folytassa! Mi történt azután? – közben tovább jegyzetelt a noteszben.

– Tavaly, amikor Pestre kerültem egyetemre, nem volt hol laknom, tömegszálláson húztam meg magam, a pályaudvaron laktam az erdélyi menekültekkel, mert a szüleim ellenezték, hogy olyan tanulmányokat folytassak, amelyekből végül nem lesz termény vagy korona. Szó szerint éheztem. Az asztmám miatt folyamatosan fulladtam, ezért úsztam meg a katonaságot, de ezért munkát sem kaptam. Egyszer az utcán összefutottam vele, éppen a Kiskörúton vásárolgatott. Előadtam szorult helyzetemet, és megszánt. Több lakásuk volt Pesten is, Budán is. Volt egy Józsefvárosban, abban volt egy szoba, ahol éppen nem lakott senki. Huzatos, büdös, közel a gyárakhoz. Tudja, milyen az. Volt valami vita a ház másik tulajdonosával, ezért végül nem tudták kiadni. Ott húztam meg magam, fűtés nem nagyon volt, a cserépkályha hátulja jutott csak a szobámhoz, ráadásul a társbérlőnek sem volt pénze elég fára. Erzsóval néha összefutottunk a belvárosban. Nagy színházrajongó volt, szerette a pompát, a csillogást, a nagy premiereket, ezért gyakran utazott Pestre. Hosszú órákon keresztül beszélgettünk könyvekről, irodalomról. Emlékszem, szenvedélyesen imádta Jókait, én ezen csak nevetni tudtam. Jó beszélgetések voltak, szenvedélyt szítottak.

Így találtunk egymásra.

– A szeretője volt? – Adler szeme nem eresztette Miksa tekintetét.

– Ha a szeretőt a szeret szóból képezzük, akkor igen. Ha a szó mindennapi értelmét nézzük, akkor megaláz ezzel – válaszolta, és elfordította a fejét.

Nyitókép: Raffay Zsófia

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Hagytam teret a regénynek, hogy alakíthassa magát

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Bánhidi Lilla, a rövidlistára került Sorsod Borsod szerzője a regionális krimik sajátosságairól, illetve arról az érzésről mesél, amikor a regény viszi az íróját.

...
Szórakozás

Michael Mann új krimin dolgozik

A többszörös Oscar-jelölt rendező azzal a Meg Gardinerrel együtt jegyzi majd az új kötetet, aki a Heat 2. megírásakor is a szerzőtársa volt.

...
Nagy

A krimiben és a stand-upban is a tökéletes időzítés a lényeg

Az ausztrál Benjamin Stevensont A családomban mindenki gyilkos című szórakoztató metakrimije kapcsán  kérdeztük stand up és krimi viszonyáról, a családi kötelékekről és arról, lehet-e bizonyos helyzetekben nevetni egy tragédián. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

A magyar származású amerikai író debütáló fantasyjét az Amazonnál adaptálják, és az Outlander-rajongók biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekbe került.

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Tegye fel a kezét, akinek Sirius Black volt az egyik kedvenc karaktere a Harry Potter-regényekben és filmekben egyaránt. És ki ütközött meg Gary Oldman kritikáján?

...
Szórakozás

Itt az első videó Liam Hemsworth-ről Geraltként a Vaják 4. évadában

Ha hunyorítunk, akkor a parókás Liam Hemsworth-öt nem nehéz összetéveszteni a szerepet korábban alakító Henry Cavillel.