Ki tarthatna jogos igényt az Egy Gyűrűre, ha bevezetnék Középföldén a Polgári Törvénykönyvet?

Olykor a fantáziavilágok hősei is megbontlanak polgárjogi értelemben, sőt, az is előfordul, hogy bűncselekményt követnek el. De milyen következménye lenne a tetteiknek a mi valóságunkban? Ez derül ki Az ébredő jogerő című kötetből. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2021. július 26. |

Mennyire volt jogszerű Leia Organa hercegnő hajójának átvizsgálása és lefoglalása? Ki tarthatna jogos igényt az Egy Gyűrűre, ha bevezetnék Középföldén a Polgári Törvénykönyvet? Akár Harry Potter is a fiatalkorúak börtönébe kerülhetett volna?! Milyen feltételekkel vállalható munka a Jedi Tanács Kft.-ben?

Kis Kelemen Bence, Nagy Ádám
Az ébredő jogerő
Athenaeum, 2021, 300 oldal
-


Az Athenaeum Kiadó népszerű Képzelet és tudomány könyvsorozata ismeretterjesztő, a képzelt univerzumokat elemző hatodik kötetének tanulmányai az adott világ(ok) apropóján mutatnak be egy-egy jogi fogalmat, elméletet - miközben kedvenc univerzumainkba repítenek minket.

Az ébredő jogerő (részlet)

Egy galaxissal odébb – Fantáziavilágok valóságai

 

A Képzelet és tudomány könyvsorozattal először 2018 nya­rán találkoztam. Egy kollégámtól, barátomtól kaptam aján­dékba a Fantasztikus világok című kötetet, benne ezzel a megjegyzéssel: „egy jövőbeni közös szeminárium alapjául”. Ekkor már nagyjából egy éve javában zajlott a pécsi jogi kar mellett működő Óriás Nándor Szakkollégium Ikonikus fil­mek jogászszemmel című előadás-sorozata, amelyben olyan könyveket, filmeket és sorozatokat vettünk górcső alá, ame­lyeken generációk nőttek és nőnek fel, köztük én is. Gyer­mekként magukkal ragadtak ezek a történetek, és úgy gon­dolom, hogy nem kis mértékben befolyásolták azt a képet is, amelyet felnőttként a világról alkotok. 

Megtapasztalhattam, hogy ezeknek a világoknak milyen szakmailag is értékelhető tartalmuk lehet – számunkra épp jogi szempontú, de láttuk korábban a politológiai, szocioló­giai, pszichológiai, neveléstudományi, vagy akár fizikai, földrajzi, csillagászati szempontokat is. Nem csoda, hogy csakúgy, mint a sorozat korábbi szerzőit, bennünket is 

Megismételhetetlen élményt jelentett, hogy  kedvenc történeteinket „megjogászkodva” mutathattunk rá arra: korántsem biztos, hogy hőseink mindig jogszerűen cselekednek. Olykor polgárjogi értelemben botlanak, de akár bűncselekményt, netán háborús bűntettet is elkövet­hetnek, és 

a fantáziavilágok gyakran nem, vagy éppenséggel alig térnek el a valóságtól, ha az emberi jogok megsértéséről van szó.

Hamar egyértelművé vált, hogy nemcsak mi magunk lel­kesedünk ezekért a témákért, ugyanis egy, a Trónok Harcáról szóló előadásunk alkalmával a kijelölt több száz fős egyetemi előadó olyannyira megtelt, hogy a hallgatóság későn érkező részének már csak állóhelyek maradtak. Lenyűgöző volt lát­ni, hogy 

képesek vagyunk a legapróbb részletekbe menően vitatkozni a Star Wars különböző nemzetközi jogi kérdései-ről vagy éppen a Harry Potter varázsvilágának államberendezkedéséről.

Ekkor jött az ötlet, hogy közkinccsé tegyük az elhang­zott előadások tartalmát, ezzel pedig közelebb hozzuk az emberekhez a jog világát, a jogászszakmát és különböző, a mindennapokban is gyakran előforduló jogi problémákat, fogalmakat vagy jogintézményeket, mégpedig olyan érthető és közkedvelt példákon keresztül, amelyekkel valamilyen módon mindenki tud azonosulni.

Ki ne fogadná el például, hogy Zsákos Frodó jogszerűen tekinti magát az Egy Gyűrű jogos tulajdonosának, vagy hogy a Marvel-univerzum szuperhősei valóban hőstetteket hajtanak végre.

Ugyanakkor cselekedeteiket közelebbről megvizsgálva olykor az is kide­rül, hogy bizony nem is annyira fehér (vagy fekete) minden, a jog pedig gyakran jóval árnyaltabban, olykor egyenesen ellentétesen értékeli a történetek által „jóként” lefestett sze­mélyek magatartását. Sőt, akár még az is megeshet, hogy a „főgonosszal” szemben éppen a jófiúk sértik meg igen ko­molyan a társadalmi együttélés szabályait. 

Ennek az ötletnek az apropóján született ez a kötet. Őszintén bízunk benne, hogy jogász kollégáink meglátják benne a „fantáziát”, és rájönnek, hogy a jogot nem csak elvont fogal­mak alapján lehet megismerni. Hisszük, hogy az ezeken az ikonikus történeteken nevelkedett olvasóknak pedig a szó­rakoztató tudományon túl adhatunk némi betekintést a jog elsőre talán ijesztőnek tűnő világába. De titkon leginkább azt reméljük, hogy azokkal is sikerül megszerettetni ezeket a világokat, akik eddig nem tulajdonítottak nekik különösebb jelentőséget. 

A szerzők és a szerkesztők nevében kívánva jó szórako­zást:

Kis Kelemen Bence

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

...
Hírek

Hamarosan érkeznek az év legjobb magyar science fiction és fantasynovellái

Jonathan Strahan Az év legjobb science fiction és fantasynovellái című antológiasorozata mintájára a GABO Kiadó már harmadik éve gyűjti össze a magyar fantasztikus irodalom legjavát. A 2020-as kötet hamarosan megjelenik, mutatjuk milyen novellák kerültek bele. 

...
Nagy

5+1 fantasy-iskola, ahova szívesen beiratkoznánk

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast.