5+1 fantasy-iskola, ahova szívesen beiratkoznánk

5+1 fantasy-iskola, ahova szívesen beiratkoznánk

.konyvesblog. | 2018. szeptember 20. |

roxfort.jpg

Újra itt a szeptember, elkezdődött az iskola és megvoltak az első dolgozatok is. A nyári szünetig még több mint 180 munkanapot kell kibírni, közben pedig egyre rövidülnek a nappalok, és hűl az idő is. Szomorúságra azonban semmi ok, mert most mutatunk 5+1 olyan varázslatos fantasy-iskolát, ahová bármikor el lehet menekülni egy kis időre.

Roxfort

J.K.Rowling: Harry Potter és a Bölcsek köve

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár, Animus Kiadó, 2017, 286 oldal, 3390 HUF

 

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola az Egyesült Királyság leghíresebb és legjelentősebb bentlakásos varázslóiskolája, ahová 11 és 17 éves koruk közöt járhatnak a diákok. A jó hír, hogy ide felvételt nyerhet bármilyen mágikus képességű gyerek, függetlenül attól, hogy varázslók-e a szülei vagy sem. Az iskolai év szeptember 1-én kezdődik, a házakba pedig a Teszlek Süveg osztja be a diákokat mentalitásuk és képességeik szerint. A diákoknak év közben gyakorlati és elméleti órákon (pl. átváltozástan, bűbájtan, bájitaltan, gyógynövénytan, sötét varázslatok kivédése, mágiatörténet) kell részt venniük. Időnként sajnos vizsgázni is kell a tantárgyakból, de ha valaki (pl. Harry Potter) elég nagy balhét csinál, akkor van rá némi esély, hogy azt is meg lehet úszni. 

Varázskapu Egyetem 

Lev Grossman: A varázslók

Fordította: Dr. Sámi László, Agave Könyvek, 2015, 441 oldal, 3780 HUF

 

Sokan nem hisznek a varázslatokban egészen addig, míg felvételt nem nyernek egy zártkörű és titkos egyetemre New York egyik eldugott részében. A Varázskapu Egyetem nem kiskamaszok, hanem fiatal felnőttek képzésére szolgál, és számos elég kemény beavatáson kell keresztülmenniük azoknak, akik bent akarnak maradni. Az iskolába meghívásos alapon lehet bejutni, de utána is keményen kell dolgozni, hiszen Észak-Amerika legnagyobb tekintélyű varázslóiskolájáról van szó, amelyet 1763-ban alapítottak, és ahol világhírű varázslók oktatnak. Az első években a diákok az egyszerűbb bűbájokat sajátítják el, idővel viszont különleges képességeiknek megfelelően szakosodhatnak. (Már ha rájönnek, mi az.)

Láthatatlan Egyetem 

Terry Pratchett: A mágia színe - Az első korongvilág regény

Fordította: Kornya Zsolt, Nemes István, Delta Vision Kft., 2017, 342 oldal, 3490 HUF

 

A Láthatatlan Egyetem a Korongvilág legnagyszerűbb varázslóinak otthona, ugyanakkor egyben a legrosszabbaknak is. Ez a nagy múltú iskola Ankh-Morpork városában található. A tanárok zöme idős és alkalmatlan a tanításra, leginkább enni és dohányozni szeretnek, de imádják az ízléstelenül díszített köpenyeket és kalapokat is. A varázslóvilág legfőbb embere az egyetem keménykezű és kissé erőszakos főrektora, Rettentheő Mustrum. A Láthatatlan Egyetemen mágiát lehet tanulni, illetve mindent, ami ahhoz kapcsolódik. Ha a könyvtárat is szeretnéd használni, vigyél banánt!

Miskatonic Egyetem 

Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Fordította: Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Sóvágó Katalin, Szukits Könyvkiadó, 2015, 480 oldal, 

 

Az Arkhamban található Miskatonic Egyetem először Lovecraft 1922-es Herbert West- Reanimator című novellájában jelent meg, de később gyakori helyszín a Cthulhu-mítosz történeteiben is.  A magas presztízsű egyetemet a Miskatonic-folyóról nevezték el, és az oktatás állítólag legalább olyan magas szintű, mint a Harvardon Az egyetem összes hallgatója férfi (akárcsak az észak-keleti egyetemek esetében Lovecraft idejében), az egyetlen diáklány, akiről tudni lehet, Asenath Waite volt. Az iskola híres az okkult könyvgyűjteményéről. Az egyetemi könyvtárban fellelhető például egy valódi példány a Necronomiconból.

Az egyetem 

Patrick Rothfuss: A szél neve

Fordította: Bihari György, Gabo Kiadó, 2014, 812 oldal, 4490 HUF

 

Ez az iskola annyira régi és fontos, hogy még neve sincs, egyszerűen csak úgy hívják, hogy Az egyetem. Az Omerhi folyó túloldalán található. Különleges levéltárában titkok sokaságára lehet bukkanni. A diákoknak kilenc professzor igyekszik átadni a tudását napról napra. Ugyanakkor, ha anyagilag nem vagy eleresztve, ez a hely nem neked való, a tandíj ugyanis elég magas. Ezt leszámítva persze kiváló hely a mágia alapjainak elsajátításához.

A kútfői mágusiskola

Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója

Fordította:Mohácsi Enikő, Móra Könyvkiadó, 1989, 216 oldal

 

Ebbe a varázslóiskolába sajnos csak fiúk járhatnak, ráadásul igazi elit intézmény, csupán azokat veszik fel, akik különösen nagy erővel és tehetséggel rendelkeznek. A varázslókat arra nevelik, hogy fenn tudják tartani az élőlények közötti békét, és hogy soha ne éljenek vissza a hatalmukkal. Közben pedig rengeteg mágikus trükköt is el kell sajátítaniuk az átváltoztatástól kezdve, az idővetésen át, egészen a sárkányokkal való bánásmódig. Az alacsony származású mágustanoncoknak nem túl könnyű a beilleszkedés, úgyhogy ha nem vagy főúri csemete, készülj fel rá, hogy bizonyítanod kell a tehetséged és bátorságod!