Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca
Sándor Anna

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

schmal_róza nagy_folyók_haragja_I a_ladann_könyve fantasy u18

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

Schmal Róza
Nagy folyók haragja I. - A Ladann könyve
KOLIBRI, 2021, 534 oldal
-

A vizek, akár a szalagok, szabdalják a tájat. Mélyre hatolnak a földben, völgyeket vájnak, kultúrákat teremtenek. A vizek, akár az emberi sorsok, széttartanak és egymásba folynak, megduzzadnak és elapadnak, életet adnak és pusztítanak. A Ladann könyve a vizek és sorsok könyve, Schmal Róza ifjúsági fantasy trilógiájának, A nagy folyók haragjának első kötete. Ha röviden kellene ajánlanom, azt mondám,

ez az a könyv, amit akkor adj a gyerekednek, amikor már végigrágta magát a Harry Potteren és Böszörményi Gyula Gergő-sorozatán, de a Trónok harcát azért még korainak tartod.

Utóbbival a rokonság nem véletlen, a kötet fülszövegében maga Schmal vall így róla: "Ladann-völgy első terveit kamaszkoromban, a szentendrei HÉV-en és balatoni nyarakon firkáltam a füzeteimbe, de csak akkor tértem vissza hozzájuk, amikor már a fiam volt kamasz, és nem nagyon lehetett vele másról beszélgetni, mint a Trónok harcáról.”

Ahogy a híres rokon, A Ladann könyve is több szálon fut, több család és jobb-rosszabb sorsra érdemes szereplő történetét követi figyelemmel évtizedeken át egy elképzelt középkori királyságban, amely több mint száz éve, az őslakos hurrogónok elkergetése óta nagyjából békében él a Ladann folyó völgyében – bár egy-egy vezető család lemészárlása ekkor is előfordul. A békésnek tűnő felszín akkor reped meg végleg, mikor a királyi fővárosban szörnyű tragédia éri az uralkodó családot, és az örökösök a folyóba vesznek. A messzi Torkolatvárosban a despota Nagykard uralmára a vidék borzalmasan ölő mérge tesz pontot.

-

Schmal Róza

Nem sokkal később a hegyrágók ugyan akaratlanul, de teljesen eltérítik a Ladannt a korábbi medréből, és úgy tűnik, ezzel pusztulásra ítélik a közeli, gazdag és dölyfös Borleniordot, a hajóépítők városát. És míg a Ladann-völgyben egyre inog a hatalmi status quo, a hurrogónok eltökélt türelemmel dolgoznak a terveiken, amivel az északi népek hódító leszármazottait fenyegetik. Ha pedig valaki megsejti a ténykedésület, azzal gyorsan és kíméletlenül végeznek, legyen az kém vagy ártatlan falubeli.

A hatalmi intrikák és nemzedékeken átívelő sérelmek mocsarába vezetve A Ladann könyvének a Trónok harcához hasonlóan

sikerül bemutatnia azt a valós tapasztalatot, hogy egy-egy politikai vagy emberi helyzet mennyire összetett, hogy egymásnak feszülhetnek olyan erők, akaratok és vágyak, amiket egyenként jogosnak tartunk.

A feloldhatatlan vagy nehezen rendezhető konfliktusokban pedig gyakran olyan személyiségek kapnak arcot az ellentétes oldalakon, akikkel külön-külön szimpatizálunk. Schmal elég gyakran váltogatja a nézőpontokat, az egyes fejezetek sokszor csak néhány oldalasak, ám a cselekmény így is jól követhető.

Martin sagájához képest ugyanakkor nagy különbség, hogy a célközönség itt vállaltan a fiatalabb olvasóké, és ennek megfelelően A Ladann könyvében érzékelhető egyfajta szelídítő szűrő az eseményeken és a karaktereken. A szereplők zöme azért jóakaratú és a gyarlóságaival együtt is szerethető, elfogadható. Az egyértelműen negatív szereplők pedig egy kicsit leegyszerűsítve és elrajzoltan képviselnek valamilyen káros szélsőséget, legyen szó tragédiába beleroppanó, bosszúszomjas királynőről vagy hataloméhes nemesről. És ahogy annyi ifjúsági könyvben, itt is megfigyelhető az az ellenmondásos jelenség, hogy a kegyetlenséget, az erőszakot mennyivel bátrabban és nyíltabban merjük a fiatalabb olvasók elé tárni, míg a szexualitás gyakorlatilag teljes tabu marad a bimbózó, majd viszonzott szerelmek, valamint a házasságok és a gyerekek születése között. 

-

Hogy eligazodjunk a Ladann völgyében, azt a hajdani illusztrált atlaszok stílusát idéző térképek és családfák is segítik. Schmal már gyerekként szeretett történeteket kitalálni és rajzokat készíteni hozzájuk, a kedvtelés aztán hivatássá vált, a Képzőművészeti Egyetem festő szakát végezte el, majd könyvillusztrátor lett. A Ladann-völgyi birodalom is évtizedek óta épül már, hiszen kamaszkori ötletei vette elő, és szőtt belőle történetet. Sőt, önálló világot teremtett saját flórával, faunával, történelemmel, idegenül hangzó nevekkel, kifejezésekkel, amik mind arra hívnak, hogy felfedezzünk őket.

Hírlevél feliratkozás

A Nagy folyók haragja I. – A Ladann könyve végső soron  egyfajta átjáró az ifjúsági könyvek felől a komolyabb, komorabb fantasyk felé. Egy biztonságos kis bárka, amin bátran útra kelhet a kamasz olvasó a spekulatív, illetve fantasy irodalom végtelen tengere felé.

A Ladann könyvébe ITT tudsz beleolvasni.