Még több világvárost a könyvespolcra

-Szűcs Gyula- | 2009. július 01. |

Cikksorozatunkban kerestünk már könyvtámaszokat horgászoknak, Gyűrűk Ura-fanoknak, képregénygeekeknek, filmőrülteknek, élsportolóknak, horrorrajongóknak, Amerikabuziknak és Lincoln-imádóknak is. Most újra a notórius világjárókon a sor. Az Empire State Buildinggel megkezdett körutazásunkat folytassuk a szintén art deco stílusban épült San Francisco-i Golden Gate-híddal.

 

Aki hozzám hasonlóan imádja az amerikai ponyvairodalmat, a mainstream szuperhősképregényeket, meg a San Francisco utcáin sorozatot Michael Douglas-szel, annak ideális könyvespolc-dekoráció lesz. De akár Budapest-rajongó ismerősünknek is megvehetjük, mert a szoba túlsó sarkából nézve tisztára olyan, mint a dugóktól fuldokló Erzsébet-híd. (Az megvan, hogy a Linda végén pont a Felszab. tér egyik bérházának tetején rugdosta a boxzsákot a sikongató főhősnő?) A Golden Gate-hidat a talariaenterprises.com-on 45 dollárért (most ez kábé 8880 forint) láttuk.

Ha London, akkor eső, Tower Bridge, piros emeletes busz, óriás szőrkucsmák, és Big Ben. Utóbbi épp az idén 150 éves, ezért most két képet is kap a világvárosokat bemutató könyvtámasz-sorozatunkban. London leghíresebb szimbólumát, a viktoriánus kor építészeti mesterművét 1859. május 31-én avattak fel. A hivatalos neve Great Westminster Clock, Big Bennek eredetileg a harangot hívták a megrendelő, Sir Benjamin Hall után. Aki csak az óratornyot szeretné kitenni a Dickens-regények, a Sherlock Holmes-novelláskötetek, egy mutatós James Bond-összes, vagy Yeats versei mellé, az a restorationhardware.comról rendelheti meg 45 dollár 49 centért. A gótikus rémmesék rajongói viszont a Big Bennel együtt az egész Westminster-palotát odatehetik Bram Stoker Drakulája és Alan Moore A pokolból című képregényklasszikusa mellé: a lenti, brit Parlamenttel kibővített verzió 45 dollár az emuseumstore.comon.

Ahogy Londonról a Big Ben, Moszkváról mindenkinek a Vörös tér jut először eszébe, a hagymakupolás Vaszilij Blazsenij-székesegyházzal, a Szpasszkaja-toronnyal, meg a Lenin-mauzóleummal. Én vidám kisdobos koromban még csak annyit tudtam erről a helyről, hogy a Boney M. itt énekelte el a Rá-rá-rászputyín kezdetű dalát, a templomra meg sokáig azt hittem, hogy ez a mesebeli mézeskalács-ház, aminek fagyi van a tetején. Hogy ezen a helyen évszázadokon keresztül kivégzések, meg katonai felvonulások voltak, azt csak 91-ben tudtam meg, mikor Golyó haveromnál megnéztük Schwarzenegger Vörös zsaruját hangalámondásos kazettán (Micsoda idők voltak ezek! Akkoriban egyedül náluk volt az osztályban C64 meg videó, ott szívtam magamba a filmes alapművek legjavát: Terminátor 2, Kobra, Vámpír négy keréken, Szörnyecskék, Pákó Keroák a halál megsemmisítő harci gépezete!). Akinek szintén kötődik valami kellemes élménye a Vörös térhez, 45 dollárért veheti meg könyvtámasz formájában a talariaenterprises.comon.

Legutóbb azon keseregtem, milyen kevés Batman-történethez használták fel a New York-i  Chrysler Buldinget. Arra viszont határozottan emlékeztem, hogy a Bőregér már a magyar kiadásban is megjárta Londont (Holy fucking shit, mekkora átbaszás volt az a sztori! John Wagnertől, Alan Granttől és a torz Batman-rajzok mesterétől Norm Breyfogle-tól minimum azt vártam volna a borító alapján, hogy a Sötét Lovag egy gótikus-steampunkos környezetben elkapja a modernkori Hasfelmetszőt, erre végig iszlamista-komcsi terroristákat kergetett!). Viszont a coverbrowser.comon nézelődve találtam San Franciscóban és Moszkvában(!!!) játszódó Batman-sztorikat is. Ha ezeket ismeri valaki, írhatna róluk pár szót a kommentekben!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.