Sasokkal és Pókemberrel Obamáért

-Szűcs Gyula- | 2009. január 20. |

Barack Obama hivatalos elnöki beiktatási ceremóniájának alkalmából az USA-buziknak, azaz a cowboycsizmák, az oldtimer autócsodák, és a tojásfoci megszállottjainak szeretnénk a kedvében járni. Kigyűjtöttünk pár honlapot, ahonnan sasos-csillagos könyvtámaszokat lehet rendelni, ha már le akarnak borulni a polcról az amerikai elnökéletrajzok, a Jack Ketchum-kötetek, vagy a lefóliázott, első kiadású Amazing Spider-Manek.

(forrás: gift-alore-more.com)

A fehérfejű rétisas olyasféle szent állat az amcsiknál, mint nálunk a turul, csak az óceán túlpartján nem röhögik körbe azt, aki ilyen madarakkal díszíti fel az íróasztalát. Ez a két elszánt tekintetű szárnyas, háttérben a kék-fehér-piros jenki zászlóval már 13,95 dollárért (2948 forintért) a miénk lehet. Lényegesen drágább (akciósan 99,99 dollár, azaz 21.265 forint) de cserébe jóval elegánsabb, arisztokratikusabb a lenti két bronz madárfej  a decorative-bookends-gifts.comról. Az embernek tisztára olyan érzése támad tőle, mintha Ulysses Grant dolgozószobájában ülne, és rögtön égető vágyat érez a virginiai Richmond (a konföderációs csapatok fellegvárának) szétágyúzására.

(forrás: decorative-bookends-gifts.com)

Obama győzelmével végre már nemcsak a hollywoodi katasztrófafilmekben  és sci-fikben vannak fekete elkökök. Akik itthon kék pólóban izgulták végig az amerikai elnökválasztást, és álmukban is a "Yes We Can" kampánydalt dúdolgatták, most akár ébenfa Obama-szoborral is feldíszíthetik a könyvespolcukat. Az Epoch Book Ministries honlapján csak 11,97 dollár (2540 forint), de itt érdemes alaposabban is körülnézni, mert tele van gyönyörű afrikai és western hangulatú dísztárgyakkal (meg persze giccses porfogókkal is).

(forrás: ebmoneness.com)

Mint kiderült, Obama győzelmével egyúttal az első igazi képregénygeek elnök vonul be a Fehér Házba - persze csak ha nem egy jól kitalált PR-fogással van dolgunk, és valóban annyira rajong Pókemberért, ahogy azt Joe Quesada, a Marvel főnöke bizonygatja. Az biztos, hogy az Obama-borítós Amazing Spider-Man #583 jelentősen megnövelte a derék hálószövő (amúgy is impozáns) eladási statisztikáit. A Homokembert, Venomot és Peter Parkert felvonultató könyvtámasz most 199 dollárért (42.324 forintért) rendelhető meg a ToyManiáról, de nem árt ha tudjuk, hogy ez egy politikaillag inkorrekt kompozíció, mert itt a fekete fickó a gonosz.

(forrás: toymania.com)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.