Elnökfejek a könyvespolcon

-Szűcs Gyula- | 2009. február 17. |

Az Egyesült Államokban majdnem minden hónapban van valami hivatalos piros betűs ünnep, ezekre a februári napokra kettő is összetorlódott. Február 14-én volt ugye Valentin-nap,  16-án hétfőn pedig a Presidents' Day miatt lóghattak a gyerekek a suliból. Az utóbbi ünnep eredetileg az USA első elnökének, George Washingtonnak a születésnapjára (február 22.) esett, de később összevonták egy másik, nem kevésbé fontos politikus, Abraham Lincoln születésnapjával (február 12.), mivel az utóbbi nem volt minden államban egységesen munkaszüneti nap. Szövetségi szinten tehát február harmadik hétfője a lett a két elnök hivatalos emléknapja, bár egyes tagállamokban külön-külön is megünneplik őket. (Vicces amúgy, hogy az amcsiknál minden nagy ünnep  ürügyén készült már horrorfilm, így a Valentin-naphoz, és a President's Day-hez is, de ezt majd bővebben kivesézzük - haha - a Moziblogban vagy a Geekzen.)

Most hogy túlestünk az amerikai kultúrtörténeti gyorstalpalón, lássuk, milyen könyvtámaszokat rakhatnak ki az amerikabuzik az Így élt Washington vagy a Lincoln-életrajz mellé!

forrás: lincolnstore.com

A legnépszerűbb könyvtámasz téma - már csak a formájából adódóan is - a kőtrónuson ülő Abe Lincoln (az eredeti szobor a washingtoni Lincoln Memorialban látható, de van egy kisebb, aranszínű változat Lincoln mauzóleumában, az illinois-i Springfieldben is). A fenti bronzból készült páros 169,90 forintért (jelenlegi árfolyamon 39 500 forintért) lehet a miénk, ha a lincolnstore-ra kattintunk.

forrás: thehomedecorgalleria.com & gettysburgmuseum.com

Kicsivel drágább a következő üldögélő elnök: 232 helyett akciósan 195,95  dollár (45 623 forint) a Home Decor Galleryn, bár itt csak egyetlen könyvtámaszt kapunk ennyiért. Anyaga nikkel és bronz, de a vevő kérésére ezüstből is elkészítik. A Gettysnurg Gift Centertől viszont két Lincoln mellszobrot is rendelhetünk 115 dollárért (26 770 forintért), és ezek minden amerikanisztika/töri/magyar szakos bölcsész asztalán jól mutatnak a Lincoln magyar tábornoka, Verne klasszikusa, az Észak dél ellen, vagy a Dictionary of the American Civil War mellett.

forrás: mtrushmorebookstore.com

Nem feledkeztünk meg természetesen a jó öreg Washington tábornokról sem, bár tény, hogy ő nem örvend akkora népszerűségnek a könyvtámasz-bizniszben, mint Lincoln. Aki látta a Nemzet aranya 2-t, az jól ismeri Mount Rushmore-t: itt vannak az elnökfejeket ábrázoló  sziklák, alattuk meg a szabadkőművesek titkos kazamatái. (Aki meg végigtolta a Sam & Max című kalandjátékot, az azt is tudja, hogy a legtökösebb bungee jumpingosok az elnökök orrából ugranak ki!) A fenti könyvtámaszt Washington, Jefferson, Theodore Roosevelt és Lincoln arcával a Mount Rushmore Történelmi Alapítvány honlapján, a mtrushmorebookstore.com-on láttuk 99,99 dollárért (23 295 forintért), de ugyanitt van egy négydarabos készlet is, bár ennek az ára már elég húzós: 250 dollár (58 338 forintért). Mondjuk az itteni cuccok amilyen drágák, olyan bénán is néznek ki. Mintha az alapítvány dolgozói egy általános iskolai kézműves fogalkozáson csináltatták volna egy csapat kiscserkésszel, rabszolgamunkában.

forrás: mtrushmorebookstore.com

További amerikai témájú könyvtámaszokért (fehérfejű rétisas, csillagsávos zászló, Obama, stb.) klikk a korábbi cikkünkre, könyvespolcot díszítő tojásfoci labdáért és baseballkesztyűért meg ide!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.