Lengyel Melinda: Apa [Képalá]

Képalá |

Képzelt interjúrészlet képzelt városunk egyik tanárával készült beszélgetésből, akit nyugdíjba vonulása és városunktól pedagógusi munkásságáért kapott elismerő kitüntetése kapcsán kérdeztünk: 

„Itt születtem, az apám is itt élt, és annak az apja is. Ismerem a várost és környékét, az embereket, a legjobb zöldségárust, a legjobb éttermeket.  Ismerem a folyót, a vizet, ami kettészeli városunkat, és e székhelyet körülölelő természetet. Most, hogy árad a folyó, azt tudom mondani, hogy ez az áradás még  nem vészes, még nem menekülök el. Ha az lenne, akkor már a házam előtt homokot lapátolnék. Imádom a vizet. 

Mindig is ennek a régiónak éltem. Megpróbáltam fiatalokat felkészíteni az életre. Több-kevesebb sikerrel. Délelőtt iskolában oktattam, délután a sok gyerekzsivajt a vízparton vagy a kajakban pihentem ki. Gyakran a fiamat és a lányomat is kihoztam magammal, hadd ismerjék meg ezt a vízi világot. Mikor először szálltam vízre, úgy éreztem, mintha betolakodó lennék, mostanra már minden hal, növény, madár ismer engem. Ha nem jönnék, már aggódnának értem. A folyót tisztelem és  mindenfajta színét, hullámát megtapasztaltam, de még így is tartok tőle. 

Pár hónapja nyugdíjaztak, de mikor megkaptam az első nyugdíjamat, vele együtt kaptam egy diagnózist is: rák. Túl vagyok egy vastagbél műtéten és az első kemoterápiás kezelésen. Eldöntöttem: nem adom fel, legyőzöm a rákot. A családomnak és a folyónak is szüksége van rám.”

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Nigel Rent: Ő jön? [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Molnár Sára: Fűzfavessző [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Terézia: Nyáron történt [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

...
Kritika

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

Mi is lenne jobb olvasmány 2020-ban, mint egy sci-fi, amelyben egy rejtélyes vírus kezdi tizedelni az embereket, miközben közeleg a világvége? R. J. Hendon (Juhász Roland) új könyve, a Gyomláló teljesen eltalálta az idei év hangulatát.

...
Nagy

A Pilátusban akkor kezdődik az igazi dráma, amikor lehull az álarc

Szabó Magda Pilátusának hősei minden igyekezetük dacára nem találják az egymáshoz vezető érzelmi utat. A regényből tévéfilm készült, a rendezővel, Dombrovszky Lindával pedig az eredeti könyvről, a színészek kiválasztásáról és Szabó Magda debreceni kultuszáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit
...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

Több mint tíz év után vállalt újra filmszerepet Sophia Loren, ráadásul rögtön egy kultkönyv adaptációjában. Az Előttem az életnek nem a netflixes az első feldolgozása, és lehet, hogy nem is a legjobb, de Loren és a Momo nevű árvát játszó Ibrahima Gueye kettőse miatt érdemes adni neki egy esélyt.