Lengyel Melinda: Apa [Képalá]

Képalá |

Képzelt interjúrészlet képzelt városunk egyik tanárával készült beszélgetésből, akit nyugdíjba vonulása és városunktól pedagógusi munkásságáért kapott elismerő kitüntetése kapcsán kérdeztünk: 

„Itt születtem, az apám is itt élt, és annak az apja is. Ismerem a várost és környékét, az embereket, a legjobb zöldségárust, a legjobb éttermeket.  Ismerem a folyót, a vizet, ami kettészeli városunkat, és e székhelyet körülölelő természetet. Most, hogy árad a folyó, azt tudom mondani, hogy ez az áradás még  nem vészes, még nem menekülök el. Ha az lenne, akkor már a házam előtt homokot lapátolnék. Imádom a vizet. 

Mindig is ennek a régiónak éltem. Megpróbáltam fiatalokat felkészíteni az életre. Több-kevesebb sikerrel. Délelőtt iskolában oktattam, délután a sok gyerekzsivajt a vízparton vagy a kajakban pihentem ki. Gyakran a fiamat és a lányomat is kihoztam magammal, hadd ismerjék meg ezt a vízi világot. Mikor először szálltam vízre, úgy éreztem, mintha betolakodó lennék, mostanra már minden hal, növény, madár ismer engem. Ha nem jönnék, már aggódnának értem. A folyót tisztelem és  mindenfajta színét, hullámát megtapasztaltam, de még így is tartok tőle. 

Pár hónapja nyugdíjaztak, de mikor megkaptam az első nyugdíjamat, vele együtt kaptam egy diagnózist is: rák. Túl vagyok egy vastagbél műtéten és az első kemoterápiás kezelésen. Eldöntöttem: nem adom fel, legyőzöm a rákot. A családomnak és a folyónak is szüksége van rám.”

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Nigel Rent: Ő jön? [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Molnár Sára: Fűzfavessző [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Terézia: Nyáron történt [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

A hét könyve
Kritika
Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban
...
Kritika

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

A Lovecraft földjén címének többszörös áthallása egyszerre utal a népszerű horroríró, H. P. Lovecraft szülőföldjére, rasszizmusára és műveinek mítoszteremtő szörnyuniverzumára. Matt Ruff e két utóbbit mosta össze, megadva történetének sava-borsát.