Lengyel Melinda: Apa [Képalá]

Képalá |

Képzelt interjúrészlet képzelt városunk egyik tanárával készült beszélgetésből, akit nyugdíjba vonulása és városunktól pedagógusi munkásságáért kapott elismerő kitüntetése kapcsán kérdeztünk: 

„Itt születtem, az apám is itt élt, és annak az apja is. Ismerem a várost és környékét, az embereket, a legjobb zöldségárust, a legjobb éttermeket.  Ismerem a folyót, a vizet, ami kettészeli városunkat, és e székhelyet körülölelő természetet. Most, hogy árad a folyó, azt tudom mondani, hogy ez az áradás még  nem vészes, még nem menekülök el. Ha az lenne, akkor már a házam előtt homokot lapátolnék. Imádom a vizet. 

Mindig is ennek a régiónak éltem. Megpróbáltam fiatalokat felkészíteni az életre. Több-kevesebb sikerrel. Délelőtt iskolában oktattam, délután a sok gyerekzsivajt a vízparton vagy a kajakban pihentem ki. Gyakran a fiamat és a lányomat is kihoztam magammal, hadd ismerjék meg ezt a vízi világot. Mikor először szálltam vízre, úgy éreztem, mintha betolakodó lennék, mostanra már minden hal, növény, madár ismer engem. Ha nem jönnék, már aggódnának értem. A folyót tisztelem és  mindenfajta színét, hullámát megtapasztaltam, de még így is tartok tőle. 

Pár hónapja nyugdíjaztak, de mikor megkaptam az első nyugdíjamat, vele együtt kaptam egy diagnózist is: rák. Túl vagyok egy vastagbél műtéten és az első kemoterápiás kezelésen. Eldöntöttem: nem adom fel, legyőzöm a rákot. A családomnak és a folyónak is szüksége van rám.”

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Nigel Rent: Ő jön? [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Molnár Sára: Fűzfavessző [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Terézia: Nyáron történt [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Kritika

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

A Konstruktív bizalmatlansági indítvány Vida Kamilla első kötete, amelyben Majka és Gyurcsány járják a táncot. Nosztalgia nincs. Értsük meg egy generáció cinizmusát. A hét könyve.