Tóth Terézia: Nyáron történt [Képalá]

Képalá |

A Szigetközben nyaraltam, a Duna holtágánál. Imádtam a vizet, a hullámokat, a partot. Sokat ültem itt, gondolkodtam és olvastam. A parttól nem messze befelé a vízben, mindig láttam egy fonott karosszéket, fogalmam sem volt, miért lehetett ott, nem láttam senkit, akié lehetne. Napokig, jártam a partra és a szék csak ott volt a Dunában. Egyik nap ismét lementem és láttam, hogy egy középkorú férfi ül a székben. Nem csinál semmit, csak ül. Nézi a hullámokat, egyedül van és látszik, hogy megpihen, elmélkedik, gondolkozik. Úgy tettem, mintha nem érdekelne, miért van ott és mit csinál. 

Másnap mire odaértem megint ott volt. Oda mentem hozzá, megszólítottam, és elkezdtünk beszélgetni. Elmesélte, hogy itt nőtt fel, és minden emlék ide köti, ehhez a kis szigetközi faluhoz. Mesélte, hogy ha nem is minden nap, de legtöbbször ki szokott ide ülni és a régi emlékeket felidézi. Szereti hallgatni, ahogy a Duna sodrása fodrozódik. Főként, nyáron szokta itt tölteni a délutánjait. 

Másnap ismét ott volt. Következő nap, más időpontban mentem le a partra és láttam, hogy a férfit egy másik kielemeli egy tolókocsiból és belehelyezi a karosszékébe. Mikor észrevett, láttam, hogy zavarban van és nem szólt semmit. Ekkor minden összeállt a fejemben, odaintettem neki, és odamentem hozzá. Mondtam neki hogy, folytassa az emlékek mesélését, ahol tegnap abba hagyta. 

 Míg a nyaralásom tartott minden nap, kimentem a partra és kértem, hogy meséljen. Szerette az emlékeit és itt mindig megnyugodott.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Horváth-Szepesi Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Ruder Jana: Égig szálló sóhajtás... [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Monori Szabolcs: Nyugdíj [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!