Nigel Rent: Ő jön? [Képalá]

Képalá |

A jó öreg Kaszás? Összeráncolom szemöldököm, hogy meglássam a lemenő Nap fényében, de még semmi. Nem ez lenne az első találkozásunk, talán nem is az utolsó. Volt, hogy birkóztunk, máskor táncoltunk, azt hiszem, már csak nevetnénk egymáson... A két vén trotty.

Ha az ember beteg lesz, átgondolja az életét és a halálát is. Igaz az utóbbit inkább csak a környezete miatt, hogy jaj mennyire fog hiányozni nekik, milyen szomorúak lesznek, vagy miféle nehézségekkel kell majd szembenézniük nélküle. Esetleg végrendelkezik, a temetését is megtervezi. 

Önző dolog ez! 

Leginkább önmagunkról szól, hogy még egyszer a középpontba kerüljünk. Persze én is megtettem, azt kértem, hogy szórjanak a Dunába, mindig itt éreztem magam a legjobban, hű társam volt a vén tekergő. A gyermekkor önfeledt fürdőzései, kamaszként az éjszakába nyúló horgászatok, az első csók... és kezdődött előröl, ahogy átélték a gyermekeim... most pedig az unokáim. 

Nem félek a haláltól! Miért is tenném? Teljes életem volt és lehet is még jó pár évem. Mindent megtettem, amit akartam, szerető családom van, a lányomnak most is az volt a legfontosabb, hogy lehozzon a vízhez, ahogy kijöttünk a kórházból. Annak is örült persze, hogy vállaltam ezt a székes fotót a pályázatához, tudja, hogy minden baromságra rá lehet venni. Sajnálom, hogy most nem fürödhetek… legszívesebben hátravágódnék a székkel… lenne nagy riadalom, pedig 

Gyékényből nehéz

kaszát nem fon a Halál,

Ezüst víz alá.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Molnár Sára: Fűzfavessző [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Horváth-Szepesi Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Ruder Jana: Égig szálló sóhajtás... [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.