Nigel Rent: Ő jön? [Képalá]

Képalá |

A jó öreg Kaszás? Összeráncolom szemöldököm, hogy meglássam a lemenő Nap fényében, de még semmi. Nem ez lenne az első találkozásunk, talán nem is az utolsó. Volt, hogy birkóztunk, máskor táncoltunk, azt hiszem, már csak nevetnénk egymáson... A két vén trotty.

Ha az ember beteg lesz, átgondolja az életét és a halálát is. Igaz az utóbbit inkább csak a környezete miatt, hogy jaj mennyire fog hiányozni nekik, milyen szomorúak lesznek, vagy miféle nehézségekkel kell majd szembenézniük nélküle. Esetleg végrendelkezik, a temetését is megtervezi. 

Önző dolog ez! 

Leginkább önmagunkról szól, hogy még egyszer a középpontba kerüljünk. Persze én is megtettem, azt kértem, hogy szórjanak a Dunába, mindig itt éreztem magam a legjobban, hű társam volt a vén tekergő. A gyermekkor önfeledt fürdőzései, kamaszként az éjszakába nyúló horgászatok, az első csók... és kezdődött előröl, ahogy átélték a gyermekeim... most pedig az unokáim. 

Nem félek a haláltól! Miért is tenném? Teljes életem volt és lehet is még jó pár évem. Mindent megtettem, amit akartam, szerető családom van, a lányomnak most is az volt a legfontosabb, hogy lehozzon a vízhez, ahogy kijöttünk a kórházból. Annak is örült persze, hogy vállaltam ezt a székes fotót a pályázatához, tudja, hogy minden baromságra rá lehet venni. Sajnálom, hogy most nem fürödhetek… legszívesebben hátravágódnék a székkel… lenne nagy riadalom, pedig 

Gyékényből nehéz

kaszát nem fon a Halál,

Ezüst víz alá.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Molnár Sára: Fűzfavessző [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Horváth-Szepesi Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Ruder Jana: Égig szálló sóhajtás... [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.