Nigel Rent: Ő jön? [Képalá]

Képalá |

A jó öreg Kaszás? Összeráncolom szemöldököm, hogy meglássam a lemenő Nap fényében, de még semmi. Nem ez lenne az első találkozásunk, talán nem is az utolsó. Volt, hogy birkóztunk, máskor táncoltunk, azt hiszem, már csak nevetnénk egymáson... A két vén trotty.

Ha az ember beteg lesz, átgondolja az életét és a halálát is. Igaz az utóbbit inkább csak a környezete miatt, hogy jaj mennyire fog hiányozni nekik, milyen szomorúak lesznek, vagy miféle nehézségekkel kell majd szembenézniük nélküle. Esetleg végrendelkezik, a temetését is megtervezi. 

Önző dolog ez! 

Leginkább önmagunkról szól, hogy még egyszer a középpontba kerüljünk. Persze én is megtettem, azt kértem, hogy szórjanak a Dunába, mindig itt éreztem magam a legjobban, hű társam volt a vén tekergő. A gyermekkor önfeledt fürdőzései, kamaszként az éjszakába nyúló horgászatok, az első csók... és kezdődött előröl, ahogy átélték a gyermekeim... most pedig az unokáim. 

Nem félek a haláltól! Miért is tenném? Teljes életem volt és lehet is még jó pár évem. Mindent megtettem, amit akartam, szerető családom van, a lányomnak most is az volt a legfontosabb, hogy lehozzon a vízhez, ahogy kijöttünk a kórházból. Annak is örült persze, hogy vállaltam ezt a székes fotót a pályázatához, tudja, hogy minden baromságra rá lehet venni. Sajnálom, hogy most nem fürödhetek… legszívesebben hátravágódnék a székkel… lenne nagy riadalom, pedig 

Gyékényből nehéz

kaszát nem fon a Halál,

Ezüst víz alá.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Molnár Sára: Fűzfavessző [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Horváth-Szepesi Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Ruder Jana: Égig szálló sóhajtás... [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.