Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

Képalá |

Apám még nem volt hetven éves, amikor megműtötték. Nagyon szégyellte, hogy őt, a testnevelő tanárt, aki húsz évet letagadhatott volna a korából, ilyen csúfság ért. Napok óta gyomorgörccsel járok be hozzá a kórházba, mert szinte könyörögve kér, hogy hozzam el a Trabantját, ki akar menni a Dunához, a horgásztanyára. A ház és a Trabi már régóta nincs meg. Nem tudom, mi tévő legyek. Mikor eljövök tőle, napról napra mélyebb apátiába süllyed, de másnap mindig még bizakodóbban fogad.

A kezelések megkezdése előtt egy hétvégére hazaengedik. Boldogan ül be a kocsimba. Izgatottan csatolja be a biztonsági övét, majd int, hogy siessünk. A Szentendrei úton hatalmas a dugó, araszolunk. Keze a biztonsági övet markolja és feszülten bámulja, merre járunk. Amikor Leányfalu után lekanyarodom a főútról, felélénkül. A parkolóban egy fűzfa alá tolatok. A fát apa ültette, ma már csak ez maradt meg a nyaralónkból, sportcentrum épült a helyére.

A parton apa átszellemülten nézi a hömpölygő folyót, és a sziget mögé ereszkedő napot. Kölcsönkérek egy fonott széket a vendéglőből, és odaviszem hozzá. Rám kacsint, fogja a széket, pár lépésnyire bemegy a vízbe, majd leteszi és elégedetten leül, mint régen a stégen. Besétálok hozzá, de amikor leguggolnék mellé, értetlenül néz rám. Megkérdezi, ki vagyok, mérgesen elzavar, mert ő a Batthyány térnél ki akar szállni. Elszorul a szívem, átölelem. Érzem, magához szorít és némán sír, ahogy én is. Rádöbbenek, hogy ettől rosszabb már nem is történhetne velünk.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Akai Katalin: Remény [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Zsöllye Margit: Kéreg [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kovacsics Zsuzsanna: Apa [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

Hírek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet