Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

Képalá |

Apám még nem volt hetven éves, amikor megműtötték. Nagyon szégyellte, hogy őt, a testnevelő tanárt, aki húsz évet letagadhatott volna a korából, ilyen csúfság ért. Napok óta gyomorgörccsel járok be hozzá a kórházba, mert szinte könyörögve kér, hogy hozzam el a Trabantját, ki akar menni a Dunához, a horgásztanyára. A ház és a Trabi már régóta nincs meg. Nem tudom, mi tévő legyek. Mikor eljövök tőle, napról napra mélyebb apátiába süllyed, de másnap mindig még bizakodóbban fogad.

A kezelések megkezdése előtt egy hétvégére hazaengedik. Boldogan ül be a kocsimba. Izgatottan csatolja be a biztonsági övét, majd int, hogy siessünk. A Szentendrei úton hatalmas a dugó, araszolunk. Keze a biztonsági övet markolja és feszülten bámulja, merre járunk. Amikor Leányfalu után lekanyarodom a főútról, felélénkül. A parkolóban egy fűzfa alá tolatok. A fát apa ültette, ma már csak ez maradt meg a nyaralónkból, sportcentrum épült a helyére.

A parton apa átszellemülten nézi a hömpölygő folyót, és a sziget mögé ereszkedő napot. Kölcsönkérek egy fonott széket a vendéglőből, és odaviszem hozzá. Rám kacsint, fogja a széket, pár lépésnyire bemegy a vízbe, majd leteszi és elégedetten leül, mint régen a stégen. Besétálok hozzá, de amikor leguggolnék mellé, értetlenül néz rám. Megkérdezi, ki vagyok, mérgesen elzavar, mert ő a Batthyány térnél ki akar szállni. Elszorul a szívem, átölelem. Érzem, magához szorít és némán sír, ahogy én is. Rádöbbenek, hogy ettől rosszabb már nem is történhetne velünk.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Akai Katalin: Remény [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Zsöllye Margit: Kéreg [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kovacsics Zsuzsanna: Apa [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Obama könyve miatt elhalasztják a Booker-díj átadását

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

...
Hírek

Kattintsd végig az amerikai nőirodalmat

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

...
Nagy

Öt érdekesség A katedrális előzményregényéről, amit tudni érdemes