Káldy Alexandra: Apa [Képalá]

Képalá |

Szőjük, fűzzük életünk hálóját, mint egy serény, kalandokra éhes pók, de mindannyiunk életében van egy biztos pont: nekem Te, Apa, számodra pedig a Duna.

Kislánykorom óta tudom, hogyha igazán nagy a baj, nem szólsz, nem kiabálsz, hanem lemész a Dunára. Ha boldog voltál és meg akartad élni a szabadságodat, beültél a csónakba, és mint sirály az eget, úgy szelted a lágy, zöld hullámokat. Elmerültél a természet szépségében, életre hívtad a régi, megfakult, de kopottan is ragyogó emlékeket. 

Hiszen a Duna Te vagy. Elrobogtak az évek, versenyt futottak az évtizedek. A kazetta már rég a B oldalt játssza, de amikor lassuló, bizonytalan lépteiddel leviszed a karosszéked a Dunába, szemed újra visszanyeri régi csillogását. Megszűnnek a problémák, újra kicsattansz az egészségtől és izzik körülötted ifjúkorod adrenalin csóvája. Hiába tiltakozol, kár tagadnod, Te a vízen, a vízben vagy önmagad. Hiszen a szülői ház is a vízpart fölé magasodva hirdeti, hogy a Te várad, a Te világítótornyod, amely elvezet életed tengerén.

Emlékszel? Amikor vízisíeltél, sírva sikítottam a parton, úgy féltettelek! Hányszor eszembe jut a kirándulás, amikor Papa szigetet nevezett el rólam a Dunán; büszkén kóstolgattátok a szavakat, mint a zamatos bort: Szandra-sziget. Emlékszel a sok kalandra, az órák hosszán át tartó csónakázásokra? Számtalanszor úsztunk együtt; én voltam a hal, Te a kopoltyú. Egyszerre vagy számomra az életet jelentő víz és a légzést biztosító szerv. 

… és még mindig a partról nézlek és sírok, mert féltelek.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Illés Zita: Egy nyári napon… [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!