Káldy Alexandra: Apa [Képalá]

Képalá |

Szőjük, fűzzük életünk hálóját, mint egy serény, kalandokra éhes pók, de mindannyiunk életében van egy biztos pont: nekem Te, Apa, számodra pedig a Duna.

Kislánykorom óta tudom, hogyha igazán nagy a baj, nem szólsz, nem kiabálsz, hanem lemész a Dunára. Ha boldog voltál és meg akartad élni a szabadságodat, beültél a csónakba, és mint sirály az eget, úgy szelted a lágy, zöld hullámokat. Elmerültél a természet szépségében, életre hívtad a régi, megfakult, de kopottan is ragyogó emlékeket. 

Hiszen a Duna Te vagy. Elrobogtak az évek, versenyt futottak az évtizedek. A kazetta már rég a B oldalt játssza, de amikor lassuló, bizonytalan lépteiddel leviszed a karosszéked a Dunába, szemed újra visszanyeri régi csillogását. Megszűnnek a problémák, újra kicsattansz az egészségtől és izzik körülötted ifjúkorod adrenalin csóvája. Hiába tiltakozol, kár tagadnod, Te a vízen, a vízben vagy önmagad. Hiszen a szülői ház is a vízpart fölé magasodva hirdeti, hogy a Te várad, a Te világítótornyod, amely elvezet életed tengerén.

Emlékszel? Amikor vízisíeltél, sírva sikítottam a parton, úgy féltettelek! Hányszor eszembe jut a kirándulás, amikor Papa szigetet nevezett el rólam a Dunán; büszkén kóstolgattátok a szavakat, mint a zamatos bort: Szandra-sziget. Emlékszel a sok kalandra, az órák hosszán át tartó csónakázásokra? Számtalanszor úsztunk együtt; én voltam a hal, Te a kopoltyú. Egyszerre vagy számomra az életet jelentő víz és a légzést biztosító szerv. 

… és még mindig a partról nézlek és sírok, mert féltelek.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Illés Zita: Egy nyári napon… [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.