Illés Zita: Egy nyári napon… [Képalá]

Képalá |

Egy nyári napon Sándor, a jólszituált ügyvédbojtár elhatározta, hogy 6 esztendős kislányával meglátogatja a már 75. életévében járó édesapját. Pillanatok alatt be is pakoltak a már szinte családtagnak számító kombijukba, s elindultak az apa tóparti szülővárosába.

Mikor megérkeztek, Sándor kislányával a kezében gyermekkori háza felé vette az irányt. A kapuhoz érve megnyomták a csengőt, s kíváncsian várták, vajon ki fogja őket köszönteni – tudniillik a nagypapa elég nagy széltoló volt, s szerette nagy gyakorisággal váltogatni szerelmeseit –, azonban meglepő módon a nagyapa egyedül fogadta családját.

Közös beleegyezéssel eldöntötték, hogy a nagy meleg miatt mártóznak egyet a helyi tóban. Már indultak is volna, mikor Sándor egy váratlan hívást kapott, ami miatt haza kellett rohannia, ezért apjára bízta lányát, s megígérte, hogy a nap végén érte jön.

A tóhoz érve a kislány azonnal a vízbe rohant, majd nagyapja után kiáltott. A lelkileg még fiatal, ám de fizikailag már meggyötört öregember szaladt is volna utána, mikor a jobb térdébe hirtelen belenyílalt a fájdalom, de a szenvedés ellenére is csak arra tudott gondolni, hogy ilyen állapotban hogyan fog majd játszani unokájával; azonban a part mellett, szerencséjére megpillantott egy kis fonott karosszéket.

Több nem is kellett, azonnal odavánszorgott a kicsit rozoga bútorhoz, s azzal botorkált oda a tóhoz. Szépen belehelyezte az állóvízbe, s arról szemlélte a tóban önfeledten játszadozó kislányt.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Major Ilona : Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Lászlóné: Táncolni fogsz Apa [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.