Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

Képalá |

November közepe volt. Hogy milyen nap, azt nem tudom, csak azt, hogy este. Édesanyám tartotta a kezében a telefont, édesapám vezetett hazafelé az orvostól, s akkor, a nagy csend után, egyszer csak azt mondták, tudják, hogy most nem fér bele, de a hétvégén haza kellene jönnünk. Hazamentünk. Ide-oda imbolyogva sodródni, ahogy a farönkök szoktak a nicki műgátnál, ha árad a Rába, és sebesen viszi magával a hordalékot.

Kicsiként, a partról a vizet vizsgálva azt kérdeztem apától: te tudod, hova megy? A Mosoni-Dunába – válaszolta. Folytatta is, hogy értsem, miről van szó, de bevallom, nem figyeltem oda. Furcsa, félelmetes érzéssel töltött el a tudat, hogy a hasábok ott úsznak megállíthatatlanul, és hiába kérdik, nekik senki sem mondja meg, merre tartanak, mikor érnek oda, épségben odaérnek-e egyáltalán. Valahogy így éreztem magam akkor novemberben, és így érzem azóta is.

Kolonoszkópia, polip, tumor, metasztázis, kreatinin, limfocita, sztóma – ha ezekről kérdezek, kapok választ, ezek már ismerős szavak. De azt senki sem mondja meg, merre tartunk, mikor érünk oda, épségben odaérünk-e egyáltalán, pedig most általam sosem látott módon árad a Rába. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Illés Zita: Egy nyári napon… [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meghalt a Találd ki, mennyire szeretlek szerzője

Elhunyt a Találd ki, mennyire szeretlek című gyerekklasszikus szerzője. Sam McBratney kötete a mai napig nagyon népszerű világszerte; szeptemberben posztumusz jelenik meg a mesekönyv folytatása.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mucha Dorka új ifjúsági regényében ennek jár utána.