Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

Képalá |

November közepe volt. Hogy milyen nap, azt nem tudom, csak azt, hogy este. Édesanyám tartotta a kezében a telefont, édesapám vezetett hazafelé az orvostól, s akkor, a nagy csend után, egyszer csak azt mondták, tudják, hogy most nem fér bele, de a hétvégén haza kellene jönnünk. Hazamentünk. Ide-oda imbolyogva sodródni, ahogy a farönkök szoktak a nicki műgátnál, ha árad a Rába, és sebesen viszi magával a hordalékot.

Kicsiként, a partról a vizet vizsgálva azt kérdeztem apától: te tudod, hova megy? A Mosoni-Dunába – válaszolta. Folytatta is, hogy értsem, miről van szó, de bevallom, nem figyeltem oda. Furcsa, félelmetes érzéssel töltött el a tudat, hogy a hasábok ott úsznak megállíthatatlanul, és hiába kérdik, nekik senki sem mondja meg, merre tartanak, mikor érnek oda, épségben odaérnek-e egyáltalán. Valahogy így éreztem magam akkor novemberben, és így érzem azóta is.

Kolonoszkópia, polip, tumor, metasztázis, kreatinin, limfocita, sztóma – ha ezekről kérdezek, kapok választ, ezek már ismerős szavak. De azt senki sem mondja meg, merre tartunk, mikor érünk oda, épségben odaérünk-e egyáltalán, pedig most általam sosem látott módon árad a Rába. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Illés Zita: Egy nyári napon… [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.