Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

Képalá |

November közepe volt. Hogy milyen nap, azt nem tudom, csak azt, hogy este. Édesanyám tartotta a kezében a telefont, édesapám vezetett hazafelé az orvostól, s akkor, a nagy csend után, egyszer csak azt mondták, tudják, hogy most nem fér bele, de a hétvégén haza kellene jönnünk. Hazamentünk. Ide-oda imbolyogva sodródni, ahogy a farönkök szoktak a nicki műgátnál, ha árad a Rába, és sebesen viszi magával a hordalékot.

Kicsiként, a partról a vizet vizsgálva azt kérdeztem apától: te tudod, hova megy? A Mosoni-Dunába – válaszolta. Folytatta is, hogy értsem, miről van szó, de bevallom, nem figyeltem oda. Furcsa, félelmetes érzéssel töltött el a tudat, hogy a hasábok ott úsznak megállíthatatlanul, és hiába kérdik, nekik senki sem mondja meg, merre tartanak, mikor érnek oda, épségben odaérnek-e egyáltalán. Valahogy így éreztem magam akkor novemberben, és így érzem azóta is.

Kolonoszkópia, polip, tumor, metasztázis, kreatinin, limfocita, sztóma – ha ezekről kérdezek, kapok választ, ezek már ismerős szavak. De azt senki sem mondja meg, merre tartunk, mikor érünk oda, épségben odaérünk-e egyáltalán, pedig most általam sosem látott módon árad a Rába. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Illés Zita: Egy nyári napon… [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Nagy

Közös élettársunk: a szorongás

Az elmúlt hónapokban a szorongás a mindennapjaink része lett, de alapvetően miért szorongunk, mihez kezdhetünk vele, és milyen könyvekkel segíthetünk a gyerekeknek és a kamaszoknak a feldolgozásban? A Yelon és a Könyves Magazin közös cikkében erre keressük a választ.

...
Gyerekirodalom

Nézegess otthonról Rofusz Kinga-képeket!

Az esztergomi könyvtár a korlátozások miatt az interneten rendezi meg a meseillusztrátorok hetét, amelynek ezúttal Rofusz Kinga a meghívottja. Nézegessetek képeket az Otthonból vagy a Kapitány és Narancshalból.