Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

Képalá |

Néha csak így ülök itt, a vízben. A folyót bámulom. Merthogy könyvet, képernyőt már nem vagyok hajlandó.

Szóval, csak ülök így, itt, az estévé sűrűsödő, nyári hangok között. Alkonyodik. Az ég tiszta, messzi és üres. Egy hajó köhög fölfelé a folyón. Két-három utas könyököl a korláton. Ők is kirándulni szeretnének a gondolataikból. Nem másik utazás hiányzik nekik, hanem a kaland. Nem a minél távolabbra, hanem a hogy is van ez.

Alattunk halkan, hömpölyögve sárgállik a folyó. Ez a folyton lefelé épülő út, amelyik valahol ered, de ugyanabban a pillanatban valahol véget ér, a szomszédainktól is inkább elválaszt immár, semhogy összekötne velük. De rég elmállott követ, rég lehullott esőt, rég kidőlt fát hoz, olyan idők darabjait, amelyek voltaképpen már nem is léteznek.

Azt mondják, pár éve nagybeteg volt. Furcsán bugyborékolt a víz, a horgászok kevesebb halat fogtak, és a nagyhajlatnál, a nyár végén, a rákok a partra másztak valami elől. 

A folyóról töprengek a vízben, meg az időről.

Ugyan apám – pöröl a lányom – mit baszakodik itten, a végén még rosszul lesz nekem megint – mondja.

És a hajó elindul az emlékeim zátonyai között vissza.

Nem sietek.

Hátha valami megoldás evezne ott felém.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Illés Zita: Egy nyári napon… [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Major Ilona : Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Csiszér Gabriella: Apa [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.