Bodóné Hofecker Zsuzsanna: Egészben ahogy vagy [Képalá]

Képalá |

– Le akarlak fotózni.

– Engem, kislányom? Ne hülyéskedj!

– De, nagyon szeretném. És szeretném, ha látszana az is.

– Ne már! Fényképezz le egy idegent. Annyi más embernek van nálam nagyobb baja, ha dráma kell. Miért tennél meg engem nyomoroncnak? Tudod, hogy megérhetem ezekkel a száz évet is!

– Hallgass meg, kérlek! Hány szerettünk van, akik hosszú évek óta szégyellik, amivé lettek? Nem örökíthetjük meg őket, nem akarják, hogy így emlékezzünk rájuk. Pedig mi szeretjük őket, egészben, ahogy vannak. És gyakran ilyenkor kerülünk a legközelebb hozzájuk. Aztán egyszer meghalnak, és csupa régi kép marad róluk. Annak a képe pedig elvész, akit olyan jól ismertünk. A te képed lehetne az emlékműve az összes ilyen el nem kattintott fotónak. Ezért fontos, hogy te legyél a képen, ne egy idegen.

– Kezdem érteni. Nem lesz csöpögős?

– Dehogy, nagyjából kitaláltam. Alkonyatot szeretnék, de nem a rózsaszín fajtát, hanem amikor már kialusznak a színek. Az ég fakó lesz, a fák sötétek.

– Ne legyek szánalmas se, kislányom!

– Megőrzöm a méltóságodat, különben nincs is értelme. Ülhetnél egy széken, középen, akár egy trónuson. És nem lesz kiemelve az. Csak ott lesz, mert hozzád tartozik. Ja, és a nemes arcéled is látszani fog.

– Jó vicc! Mi lenne, ha kimennénk a partra, és ott? Úgy érthető lenne, miért nincs rajtam póló.

– Szuper! Olyat szerettem volna, ahol élvezed az életet. Ahol tökre élsz. A bőröd életszínű lesz a szürke víz előtt, már látom is magam előtt.

– Akkor gyerünk! Remélem, nem lesz sok szúnyog.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Lászlóné: Táncolni fogsz Apa [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.