Bodóné Hofecker Zsuzsanna: Egészben ahogy vagy [Képalá]

Képalá |

– Le akarlak fotózni.

– Engem, kislányom? Ne hülyéskedj!

– De, nagyon szeretném. És szeretném, ha látszana az is.

– Ne már! Fényképezz le egy idegent. Annyi más embernek van nálam nagyobb baja, ha dráma kell. Miért tennél meg engem nyomoroncnak? Tudod, hogy megérhetem ezekkel a száz évet is!

– Hallgass meg, kérlek! Hány szerettünk van, akik hosszú évek óta szégyellik, amivé lettek? Nem örökíthetjük meg őket, nem akarják, hogy így emlékezzünk rájuk. Pedig mi szeretjük őket, egészben, ahogy vannak. És gyakran ilyenkor kerülünk a legközelebb hozzájuk. Aztán egyszer meghalnak, és csupa régi kép marad róluk. Annak a képe pedig elvész, akit olyan jól ismertünk. A te képed lehetne az emlékműve az összes ilyen el nem kattintott fotónak. Ezért fontos, hogy te legyél a képen, ne egy idegen.

– Kezdem érteni. Nem lesz csöpögős?

– Dehogy, nagyjából kitaláltam. Alkonyatot szeretnék, de nem a rózsaszín fajtát, hanem amikor már kialusznak a színek. Az ég fakó lesz, a fák sötétek.

– Ne legyek szánalmas se, kislányom!

– Megőrzöm a méltóságodat, különben nincs is értelme. Ülhetnél egy széken, középen, akár egy trónuson. És nem lesz kiemelve az. Csak ott lesz, mert hozzád tartozik. Ja, és a nemes arcéled is látszani fog.

– Jó vicc! Mi lenne, ha kimennénk a partra, és ott? Úgy érthető lenne, miért nincs rajtam póló.

– Szuper! Olyat szerettem volna, ahol élvezed az életet. Ahol tökre élsz. A bőröd életszínű lesz a szürke víz előtt, már látom is magam előtt.

– Akkor gyerünk! Remélem, nem lesz sok szúnyog.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Lászlóné: Táncolni fogsz Apa [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

...
Nagy

A világ leghíresebb Drag Queenje milliókat vesz rá, hogy szeressék magukat

A többszörös Emmy-díjas RuPaul megírta GuRu című színes-szagos önfejlesztő könyvét, aminek segítségével képesek lehetünk legyártani önmagunk legjobb verzióját.

...
Hírek

Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

Esterházy Péter hagyatékáról, levelezésekről, spirálfüzetekről, húszezer darabos könyvtárról mesélt a fia, Esterházy Marcell képzőművész.

...
Nagy

A pszichológus irodalomterápiája: Lora Gottlieb - Akarsz beszélni róla?

A kicsit közhelyes cím alapján első körben felmerült bennem, hogy mi lesz a könyv célja: komolyan gondolja, és így felsorakoztatja majd az összes hasonlót, ami a pszichológusokat övezi, vagy épp iróniával kérdezi, és felsorakoztatja őket, hogy aztán majd a helyükre tegye? Szerencsére hamar kiderül, hogy az utóbbi, de még az sem teljes mértékben. Nagyon valós, és nagyon emberi képet mutat a pszichológusokról, az ilyenekre pedig még ma, 2021-ben is szükségünk van. Pszichológusoknak is, laikusoknak is.