Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

Képalá |

De jó lett volna, ha öregkorára megnyugvást talál. Kiül a partra, kedvenc időtöltésének, a horgászatnak hódol, és míg várja a kapást, lassan elszenderedik. Leszáll az este, elgémberedik a nyaka, zsibbadnak lábai, és szúnyogok zizzennek karjain. A csalit már rég lelopták, a horog üresen ring a vízben. Ma sem eszünk halat. De mégis! Ahogy nézi a naplementét, simítja haját a szél, belógatja lábát a vízbe, vagy hűsítőképpen megmártózik a sekélyben, olyan nyugodt minden. De jó lett volna! A bérházból kiszabadulva, élvezni a természetet, a csendet, a lombok susogását, őszi színeit, hullását, a vízparti házikó báját, és a folyót. De jó lett volna!  Lassan megállt volna az idő, mosta- mosta volna lábát a víz, és ahogy eggyé válnak, együtt szaladnak hegyek, völgyek között, erdők sűrűjén át, érzi a megfoghatatlan összekötő kapcsot Föld és Ég, Ember és Föld között. Ringani az idő tengelyén, elrévedni, tervezni, vagy hagyni, cammogni a percet, de jó lett volna! De jó lett volna, ha a dolgos évek után jut még pár falat, cseppnyi béke, és a miértekre megtalálni a választ, lett volna mód. Ha az élet célja nem csak a létezés maga, nem csupán tej, kenyér, vagy vacsora. Ha lenne másik út! Ha lett volna másik út, de jó lett volna! De jó lett volna, ha egy rög nem állja útját a folyamnak, és a légvétel szabad! Ha az a rög nem vetődik útjába az emberi létnek, s nem küld az enyészetnek! De jó lett volna, ha az a rög, mit kezünkbe fogtunk, nem koppan a koporsón.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Váczi B. Nikoletta: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bertók Éva: Apa [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]