Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

Képalá |

De jó lett volna, ha öregkorára megnyugvást talál. Kiül a partra, kedvenc időtöltésének, a horgászatnak hódol, és míg várja a kapást, lassan elszenderedik. Leszáll az este, elgémberedik a nyaka, zsibbadnak lábai, és szúnyogok zizzennek karjain. A csalit már rég lelopták, a horog üresen ring a vízben. Ma sem eszünk halat. De mégis! Ahogy nézi a naplementét, simítja haját a szél, belógatja lábát a vízbe, vagy hűsítőképpen megmártózik a sekélyben, olyan nyugodt minden. De jó lett volna! A bérházból kiszabadulva, élvezni a természetet, a csendet, a lombok susogását, őszi színeit, hullását, a vízparti házikó báját, és a folyót. De jó lett volna!  Lassan megállt volna az idő, mosta- mosta volna lábát a víz, és ahogy eggyé válnak, együtt szaladnak hegyek, völgyek között, erdők sűrűjén át, érzi a megfoghatatlan összekötő kapcsot Föld és Ég, Ember és Föld között. Ringani az idő tengelyén, elrévedni, tervezni, vagy hagyni, cammogni a percet, de jó lett volna! De jó lett volna, ha a dolgos évek után jut még pár falat, cseppnyi béke, és a miértekre megtalálni a választ, lett volna mód. Ha az élet célja nem csak a létezés maga, nem csupán tej, kenyér, vagy vacsora. Ha lenne másik út! Ha lett volna másik út, de jó lett volna! De jó lett volna, ha egy rög nem állja útját a folyamnak, és a légvétel szabad! Ha az a rög nem vetődik útjába az emberi létnek, s nem küld az enyészetnek! De jó lett volna, ha az a rög, mit kezünkbe fogtunk, nem koppan a koporsón.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Váczi B. Nikoletta: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bertók Éva: Apa [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

...
Nagy

A világ leghíresebb Drag Queenje milliókat vesz rá, hogy szeressék magukat

A többszörös Emmy-díjas RuPaul megírta GuRu című színes-szagos önfejlesztő könyvét, aminek segítségével képesek lehetünk legyártani önmagunk legjobb verzióját.

...
Hírek

Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

Esterházy Péter hagyatékáról, levelezésekről, spirálfüzetekről, húszezer darabos könyvtárról mesélt a fia, Esterházy Marcell képzőművész.

...
Nagy

A pszichológus irodalomterápiája: Lora Gottlieb - Akarsz beszélni róla?

A kicsit közhelyes cím alapján első körben felmerült bennem, hogy mi lesz a könyv célja: komolyan gondolja, és így felsorakoztatja majd az összes hasonlót, ami a pszichológusokat övezi, vagy épp iróniával kérdezi, és felsorakoztatja őket, hogy aztán majd a helyükre tegye? Szerencsére hamar kiderül, hogy az utóbbi, de még az sem teljes mértékben. Nagyon valós, és nagyon emberi képet mutat a pszichológusokról, az ilyenekre pedig még ma, 2021-ben is szükségünk van. Pszichológusoknak is, laikusoknak is.

Hírek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...
Hírek

Áprilisban indul A Szolgálólány meséjének negyedik évada

...
Hírek

Jókai nagyon jó regényíró, de a kamaszokat nem viszi közelebb az olvasóvá váláshoz

...
Hírek

Megvan az Ahol a folyami rákok énekelnek főszereplője!

...
Hírek

Több mint ezer könyvet gyűjtött össze Szabados Ágnes

...
Nagy

Olvassunk Tóth Krisztinát!

...
Hírek

Jókai Mór nem lehet vita tárgya Maruzsa szerint, de miért nem?

...
Hírek

Quimby, Szécsi Noémi-adaptáció, japán és építészeti filmnapok - PROGRAMAJÁNLÓ

...
Hírek

Film készülhet Szabó Magda Für Elise című regényéből