Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

Képalá |

De jó lett volna, ha öregkorára megnyugvást talál. Kiül a partra, kedvenc időtöltésének, a horgászatnak hódol, és míg várja a kapást, lassan elszenderedik. Leszáll az este, elgémberedik a nyaka, zsibbadnak lábai, és szúnyogok zizzennek karjain. A csalit már rég lelopták, a horog üresen ring a vízben. Ma sem eszünk halat. De mégis! Ahogy nézi a naplementét, simítja haját a szél, belógatja lábát a vízbe, vagy hűsítőképpen megmártózik a sekélyben, olyan nyugodt minden. De jó lett volna! A bérházból kiszabadulva, élvezni a természetet, a csendet, a lombok susogását, őszi színeit, hullását, a vízparti házikó báját, és a folyót. De jó lett volna!  Lassan megállt volna az idő, mosta- mosta volna lábát a víz, és ahogy eggyé válnak, együtt szaladnak hegyek, völgyek között, erdők sűrűjén át, érzi a megfoghatatlan összekötő kapcsot Föld és Ég, Ember és Föld között. Ringani az idő tengelyén, elrévedni, tervezni, vagy hagyni, cammogni a percet, de jó lett volna! De jó lett volna, ha a dolgos évek után jut még pár falat, cseppnyi béke, és a miértekre megtalálni a választ, lett volna mód. Ha az élet célja nem csak a létezés maga, nem csupán tej, kenyér, vagy vacsora. Ha lenne másik út! Ha lett volna másik út, de jó lett volna! De jó lett volna, ha egy rög nem állja útját a folyamnak, és a légvétel szabad! Ha az a rög nem vetődik útjába az emberi létnek, s nem küld az enyészetnek! De jó lett volna, ha az a rög, mit kezünkbe fogtunk, nem koppan a koporsón.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Váczi B. Nikoletta: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bertók Éva: Apa [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Forrest Gump írója, Winston Groom

...
Hírek

A Nobel-díjas Kertész Imrétől búcsúzik a Magvető

...
Hírek

Rubik Ernőt az emberek és a kocka kapcsolata izgatja

...
Hírek

Megjelent Ken Follett A katedrális című sikerkönyvének előzménye

...
Hírek

Meséljetek megint 100 szóban Budapestről!

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

A kis József Attila egy csíkszeredai iskola lépcsőjén üldögél

...
Hírek

J. K. Rowlingot most az új könyve miatt nevezik transzfóbnak

...
Hírek

Hibridfesztiválként indul a Pestext a jövő héten