Tóth Lászlóné: Táncolni fogsz Apa [Képalá]

Képalá |

A fotók válogatása közben találtam rá erre a képre. Sok minden eszembe jutott, ahogy néztelek. Tízéve készült és mindent kifejez, ami akkor történt veled. Arcodon a kérdés a félszeg mosoly és a megnyugvás egyszerre jelenik meg. A fotón egy ember, aki félve néz körül és alig akarja elhinni. hogy újra itt van. A Tisza partján az ő kis nyaralójában ahol saját horgászstég fából készült csónak és a víz várják , hogy újra a régi legyen A váratlanul jött vizsgálati eredmény  a halálos kórról mindenkit lesújtott. Hiszen nem igazán voltál beteg. Néha panaszkodtál csak rossz közérzetre és gyomor fájdalomra. Anya unszolására mentetek el vizsgálatra  mert te a hős férfi hallani sem kartál orvosokról. Hála az égieknek és mindennek, ami közrejátszott. sikerült időben elkapni és eltávolítani a testedben növekvő daganatot. Nagyon ki voltál a kemo kezelések után. A fájdalom és félelem kettőse nálad is nyerésben volt, beletörődtél abba, hogy neked ennyi volt megírva. Ezt látva tudtuk, hogy erőszakosan kell téged az életre bíztatni. Kipróbáltunk rengeteg alternatív gyógymódot. Csodahelyeket kerestünk fel a családdal közösen. A szentkútnál meg kellett ígérned, hogy táncolni fogsz az unokád esküvőjén. Kényszerűségből vagy a valódi gyógyulásba vetet hited miatt megígérted. Azt gondolom el kellett hinned, mert nem hagytunk más alternatívát csak az életben maradást. Azzal tisztában volt mindenki, hogy a te éltető közeged a víz. Ott megnyugszol, ráncaid kisimulnak, tested ellazul, mikor a természet zenekar zenéjét hallgatod. A madarak éneke a víz sodrása az esti szellő levélzizzenései a gyógyszer adagod. Felváltva voltunk veled. Hajnalban néztük a napkeltét, hogy szórta szét sugarait ezernyi szikrázó csillagot varázsolva víztükörre. Este csillagképeket kerestünk az égbolt atlaszán. Holdanyó mosolygott ránk, mintha üzent volna, minden rendben lesz. Ahhoz, hogy kapcsolatba lépjetek a folyóval és érezd a víz hűsítő lágyan fodrozódó hullámait. A karosszék volt a megoldás, igy a sebed száraz maradt a tested érezhette a nap melegét, lábaidat nagy lavórban áztathattad. Emlékszel ezt Marci unokád mondta? Hittünk az emberi akaratban, a szeretetben, a család erejében. Készülj apa! Szombaton táncolni fogsz az unokád esküvőjén!

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bozár Anita: Az apák sohasem sírnak [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vasvári Katalin: A part nyugalma [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

Hírek
...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Hírek

Az 50-es években humorosnak szánt grafikában utaltak Radnótira és a holokausztra

...
Hírek

Lenyúlták Simon Mártonék verses insta-oldalát

...
Hírek

Ők nyerték idén a Baumgarten-emlékdíjat!

...
Hírek

Végre megfilmesítik Nnedi Okorafor A halálmegvetőjét

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni