Tóth Lászlóné: Táncolni fogsz Apa [Képalá]

Képalá |

A fotók válogatása közben találtam rá erre a képre. Sok minden eszembe jutott, ahogy néztelek. Tízéve készült és mindent kifejez, ami akkor történt veled. Arcodon a kérdés a félszeg mosoly és a megnyugvás egyszerre jelenik meg. A fotón egy ember, aki félve néz körül és alig akarja elhinni. hogy újra itt van. A Tisza partján az ő kis nyaralójában ahol saját horgászstég fából készült csónak és a víz várják , hogy újra a régi legyen A váratlanul jött vizsgálati eredmény  a halálos kórról mindenkit lesújtott. Hiszen nem igazán voltál beteg. Néha panaszkodtál csak rossz közérzetre és gyomor fájdalomra. Anya unszolására mentetek el vizsgálatra  mert te a hős férfi hallani sem kartál orvosokról. Hála az égieknek és mindennek, ami közrejátszott. sikerült időben elkapni és eltávolítani a testedben növekvő daganatot. Nagyon ki voltál a kemo kezelések után. A fájdalom és félelem kettőse nálad is nyerésben volt, beletörődtél abba, hogy neked ennyi volt megírva. Ezt látva tudtuk, hogy erőszakosan kell téged az életre bíztatni. Kipróbáltunk rengeteg alternatív gyógymódot. Csodahelyeket kerestünk fel a családdal közösen. A szentkútnál meg kellett ígérned, hogy táncolni fogsz az unokád esküvőjén. Kényszerűségből vagy a valódi gyógyulásba vetet hited miatt megígérted. Azt gondolom el kellett hinned, mert nem hagytunk más alternatívát csak az életben maradást. Azzal tisztában volt mindenki, hogy a te éltető közeged a víz. Ott megnyugszol, ráncaid kisimulnak, tested ellazul, mikor a természet zenekar zenéjét hallgatod. A madarak éneke a víz sodrása az esti szellő levélzizzenései a gyógyszer adagod. Felváltva voltunk veled. Hajnalban néztük a napkeltét, hogy szórta szét sugarait ezernyi szikrázó csillagot varázsolva víztükörre. Este csillagképeket kerestünk az égbolt atlaszán. Holdanyó mosolygott ránk, mintha üzent volna, minden rendben lesz. Ahhoz, hogy kapcsolatba lépjetek a folyóval és érezd a víz hűsítő lágyan fodrozódó hullámait. A karosszék volt a megoldás, igy a sebed száraz maradt a tested érezhette a nap melegét, lábaidat nagy lavórban áztathattad. Emlékszel ezt Marci unokád mondta? Hittünk az emberi akaratban, a szeretetben, a család erejében. Készülj apa! Szombaton táncolni fogsz az unokád esküvőjén!

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bozár Anita: Az apák sohasem sírnak [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vasvári Katalin: A part nyugalma [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén