Nemrég elindult a Zöld könyv podcast, a Dumaszínház és Könyves Magazin közös projektje, amelyben Litkai Gergely ismert írókkal, tudósokkal, aktivistákkal beszélget környezetvédelemről és fenntarthatóságról.
A harmadik adás vendége Bózsó Gyula erdész, az Ehető Erdő című kötet szerzője volt. A beszélgetésben szóba került, hogy mennyi ehető növény található a közvetlen környezetünkben, akár a túraútvonalakon, az erdőkben is, amelyeknek azonban a generációk alatt elfelejtettük a felhasználását. Ehhez nyújt segítséget Bózsó Gyula erdész és kollégái, akik összegyűjtötték ezt a tudást. A két kötetben a növények azonosításához és a belőlük készíthető ételekhez egyaránt segítséget nyújtanak.
A sorozathoz könyvajánló is tartozik, amelyben az adott részhez kapcsolódó köteteket ismertetjük. Íme 4 izgalmas és fontos könyv a témában, kettő Litkai Gergely beszélgetőpartnerének tollából:
Bózsó Gyula: Ehető Erdő
Az erdei csúcsgasztronómia műfajának megteremtője ez a könyv. Mérföldkőnek számító alapmű, melynek legfőbb küldetése, hogy fenntartható forrásból származó, egészséges ételek fogyasztására inspiráljon. Olyan erdei alapanyagokat ismerhetsz meg, amelyeket garantáltan nem használtál még, és ezáltal olyan ízekre találhatsz, melyeket soha eddig nem éreztél. Az alapanyagokról egy erdész, az ételek elkészítéséről egy profi séf gondoskodik. Az erdő olyan ehető alapanyagokat biztosít számodra, amelyek valóban tiszta forrásból származnak, szavatolva ezzel saját és unokáid zöldebb és fenntarthatóbb jövőjét.
Bózsó Gyula, Megyeri Sára: Az erdő finom
Ez a könyv abban segít, hogy saját magunk is felfedezhessük az erdő ízeit – és ezen keresztül minden értékét, akár otthon, a saját konyhánkban. Az már sokszor kiderült, hogy felesleges bárkit is arról győzködni, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy pusztítjuk magunk körül azt, ami éltet és gyógyít minket. Akkor fogjuk csak elhinni, amikor a saját bőrünkön is érezzük.
Márpedig ez a helyzet: intelligens, fejlett élőlények vagyunk elképesztő emberi alkotásokkal, de ha a tudásunk csődöt mond az egészségünk kapcsán, akkor szinte minden esetben a természethez fordulunk gyógymódért. Az erdőben fellelhető növények a lehető legtisztább forrásból származnak és nem csak a gyógyításban, de egészségünk megőrzésében is komoly szerepet játszanak: vadon termett erdei alapanyagok tiszta forrásból.
Suzanne Simard: A bölcs erdő titkai - Az anyafa felfedezése
Suzanne Simard felfedezése a fák egymással és más élőlényekkel ápolt kapcsolatáról megváltoztatja a természetről és a növényvilágról alkotott korábbi elképzeléseinket. Ráébreszt minket arra, hogy az erdő olyan társas élőlények összessége, amelyek föld alatti hálózatokon keresztül együttműködnek egymással, és valódi lakóközösséget alkotnak. Rejtett összeköttetésük segítségével
a fák érzékelik egymást, felismerik szomszédjaikat, tanulnak a másiktól, alakítják viselkedésüket,
emlékeznek a múltbeli eseményekre, és döntéseikkel befolyásolják saját jövőjüket. Értesítik egymást egészségi állapotukról és sebezhetőségükről, együtt védekeznek a támadások ellen, és alkalmanként versengenek a többiekkel. Olyan közösségi életet alakítanak ki, amely számos vonását tekintve a miénkhez hasonló.
Robin Wall Kimmerer: Szentperjefonat
A Hierochloe odorata vagy Anthoxanthum nitens (hétköznapi nevén illatos szentperje) Észak-Amerikában őshonos gyógynövény. Sok bennszülött indián nép szent növényként tiszteli. Jellegzetesen kellemes, édes illatát a kumarin elnevezésű aromás vegyületnek köszönheti. Robin Wall Kimmerer botanikus, az amerikai őslakos potavatami törzs tagja ebben a kötetében összefonja az indián ősök bölcsességét, a tudományos ismereteket és saját gondolatait,
mint egy három szálból álló szentperjefonatot, hogy feltárja az ember és a természet közötti kapcsolat megannyi rétegét.
Kimmerer az ember és a többi élőlény közötti kölcsönösség meglétének fontosságát saját életéből és törzsének szellemi örökségéből származó példákkal és történetekkel illusztrálja. Elmélkedik a biológiai sokféleség megfogyatkozásáról és a földdel való kapcsolatunk helyreállításának sürgető szükségességéről, arra bátorítva, hogy ismerjük fel minden élőlény belső értékét, és legyünk természeti javaink tudatos, gondos gazdái. A kötet a New York Times, a Washington Post és az Amazon bestsellere.