KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

Képalá |

az incidens óta,

                                     elhalványul a veszély arca, immáron ösztönné és feszültséggé válik a halálos fenyegetés, a tömjén illatú szentség megőrzése, s mi meg mitózissal osztódunk, hiszen négy fekete egyenruha helyett már nyolc, tíz fekete egyenruha menetel árnyként, névtelenül, tekintélyt parancsolva, ám a Szent Atya körül csupán vészjósló béklyóvá mosódunk össze, semmi mássá, számunk van, és irányunk merre álljunk, merre nézzünk; mert nézni kell is, folyamatosan, szüntelenül, retinát meresztve, hogy aztán szivárványhártya-gyulladás legyen a Vatikán szolgálói között a leggyakrabban előforduló betegség, s ezzel együtt munka volt ez is, ki-ki hogyan tekint rá, s bár én mindig mondom, hogy ha már a papi szemináriumot otthagytam, s árulásomért egy életen át törlesztenem kell az adósságomat, az életemmel, a testemmel, s bár én nem lehetek soha kenyér és bor, maradok hús és vér, de mindegy is, ez számomra nem csak munka, nem is hivatás, ahogy akkoriban utaltam rá, amikor elkezdtem, hanem ez bizony áldozat és szentség, igen, áldozati bárány vagyok, vagyis leszek abban a pillanatban, mikor egy őrült, egy ámokfutó fegyverével kiemelkedik a hívők áhítatos tengeréből, és én, az elkárhozott golyó elé vetem majd magam, mohón, vakon, reszketve engedem beteljesülni végzetemet, hogy utolsó leheletem a Szent Atya kezét érintse, s hogy groteszk szoborcsoporttá egybeforrva visszaadjam azt Istennek, amit önző módon,   

én elvettem tőle

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Réka: Áttűnések [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Labancz Eszter Csenge: Tégla [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.