KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Balázs Imola: Mondom, hát! [Képalá]

Képalá |

Szóval, tehát, elméletileg, gyakorlatilag ez úgy volt, hogy a polgármester úr azt akarta, hogy ezen a felvonuláson legyen valami szent, valami vallásos. Mondta erre van pénz, mert az emberek szórakoztatása és lelki ápolása fontos, mert attól az emberek jobban érzik magukat, az életük is jobb lesz. Aztán szerveztünk egy kollektívát a helyiekből. Voltak ötletek. Hát!  Nem akartunk szokványosat. Papírmasé az egész. Kivéve a tető, az műanyag. Úgy! Sokat dolgoztunk rajt. De megérte. Hát meg így hírt adunk magunkról, hogy élünk, létezünk, itt is van élet. Munka közben voltak morgolódások, de elméletileg megoldottuk azt is. Az asszonyok is sokat dolgoztak. Besegítettek a fiatalok is. Vágtak, ragasztottak, varrtak. De hát tessék mondani, nem ez a munka ünnepe? Tényleg, valóban, olyan mint az igazi. Az őrök mind falubeliek, ott az Acél Dezső, a Makrancos Józsi, a Bőrtarisznya. Hát és a többiek. Tudja, miért hívják Bőrtarisznyának? Tessék alássan elmondom, azért mert egyszer kapott egy névtelen szerelmes levelet. Azt berakta egy kis bőrszütyőbe, mindig magánál hordja. Most is ott lapul az öltönye zsebében. Amúgy egyedül van, de most úgy kipucoválta magát, hátha összejön neki valami. Egész pofásak így, mind. Meg jól csinálják a szerepet is. Tetszik látni, örül mindenki, ilyen még sose volt. Szóval, gyakorlatilag, elméletileg sok munka, de megéri, mert az ember látja a mosolyokat az arcokon. Most már nincs megállás, jövőre majd valami még nagyobbat kell durrantani.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Labancz Eszter Csenge: Tégla [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Réka: Áttűnések [Képalá]

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!