KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Balázs Imola: Mondom, hát! [Képalá]

Képalá |

Szóval, tehát, elméletileg, gyakorlatilag ez úgy volt, hogy a polgármester úr azt akarta, hogy ezen a felvonuláson legyen valami szent, valami vallásos. Mondta erre van pénz, mert az emberek szórakoztatása és lelki ápolása fontos, mert attól az emberek jobban érzik magukat, az életük is jobb lesz. Aztán szerveztünk egy kollektívát a helyiekből. Voltak ötletek. Hát!  Nem akartunk szokványosat. Papírmasé az egész. Kivéve a tető, az műanyag. Úgy! Sokat dolgoztunk rajt. De megérte. Hát meg így hírt adunk magunkról, hogy élünk, létezünk, itt is van élet. Munka közben voltak morgolódások, de elméletileg megoldottuk azt is. Az asszonyok is sokat dolgoztak. Besegítettek a fiatalok is. Vágtak, ragasztottak, varrtak. De hát tessék mondani, nem ez a munka ünnepe? Tényleg, valóban, olyan mint az igazi. Az őrök mind falubeliek, ott az Acél Dezső, a Makrancos Józsi, a Bőrtarisznya. Hát és a többiek. Tudja, miért hívják Bőrtarisznyának? Tessék alássan elmondom, azért mert egyszer kapott egy névtelen szerelmes levelet. Azt berakta egy kis bőrszütyőbe, mindig magánál hordja. Most is ott lapul az öltönye zsebében. Amúgy egyedül van, de most úgy kipucoválta magát, hátha összejön neki valami. Egész pofásak így, mind. Meg jól csinálják a szerepet is. Tetszik látni, örül mindenki, ilyen még sose volt. Szóval, gyakorlatilag, elméletileg sok munka, de megéri, mert az ember látja a mosolyokat az arcokon. Most már nincs megállás, jövőre majd valami még nagyobbat kell durrantani.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Labancz Eszter Csenge: Tégla [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Réka: Áttűnések [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!