Friss Kakas, Termőtestek, Katatiki és Gyugyu [PROGRAMAJÁNLÓ]

Friss Kakas, Termőtestek, Katatiki és Gyugyu [PROGRAMAJÁNLÓ]

Animációs fesztivál, női törekvések a reformkorban és horrorgombák az e heti programajánlónkban.

sa |

Kun Bernadette: Munkafüggők - Az önkizsákmányolás lélektana

-

A tücsök és hangya meséjéből megtanulhattuk, hogy minél keményebben dolgozunk, annál gazdagabb lesz az életünk. Vagy mégsem? Milyen hatással van ránk a túlzott megfelelési kényszer, a köznapi értelemben vett munkamánia? Milyen veszélyek leselkednek a mentális egészségünkre, ha szabadidőnket és a társas kapcsolatainkat felemészti a túlórázás és a munkahelyi robot? Kun Bernadette pszichológus, egyetemi docens. Vele beszélget Bombera Krisztina újságíró és Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista a munkafüggőségről, erről a még kevéssé ismert, de annál veszélyesebb betegségről.

Mikor? április 21. 18:00 Hol? Magvető Café 

Facebook-esemény erre>>>

Hol van Anne Frank?

Amszterdam központjának hangulatos téli utcáin járunk, valamikor a közeljövőben. Anne Frank képzeletbeli barátnője, Kitty varázslatos módon életre kel a ma múzeumként működő Anne Frank-házban. Nem tudja, hogy barátnője már nem él: Anne keresésére indul. A világhírű naplót is magával viszi, ezért hamar a nyomába szegődik a rendőrség is. Kitty kalandjai során egyre többet megtud a múltról és Európa jelenéről is.

Képregényben elevenedik meg Anne Frank története
Tovább olvasok

Ari Folman lenyűgöző erejű, sajátos látványvilágú animációja a cannes-i filmfesziválon debütált. Egyszerre történelmi dráma, kalandfilm, szerelmesfilm és társadalomkritika, amely új szemszögből, gyönyörűen és érzékenyen meséli el Anne Frank elmondhatatlanul szomorú, egyes pillanataiban mégis rengeteg humorral teli történetet.

Mikor? április 21-től Hol? mozik

Friss Kakas Animációs Filmnapok 2022

-

2022-ben a Kiskakas megújult formában, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a MOME Anim csapatának szervezésében tér vissza, a korábbiaknál nagyobb szabású rendezvényként. A háromnapos esemény gerincét továbbra is az elmúlt években a MOME kreatív műhelyében készült diplomafilmek premiervetítései adják, ezen kívül az animációs képzéssel foglalkozó külföldi egyetemek legjobb diplomafilmjeit, valamint neves fesztiválok szelekcióit is meg lehet majd nézni. Filmválogatással emlékeznek meg a 2020-ban elhunyt animációs rendezőre és tanárra, Richly Zsoltra, történeti visszatekintésként a MOME Anim mára klasszikussá érett alkotásait is újra meg lehet nézni nagyvásznon, valamint a gyerekeknek is készülnek animációkkal.

Mikor? április 22-24. Hol? Toldi mozi

Facebook-esemény erre>>>

Női szerepek és törekvések a reformkorban ‒ Epeláz és polémia

-

Az 1850-es években kialakult vita kifejezetten a női szerzők irodalmi és társadalmi helyzetéről szólt. Normatív kijelentések fogalmazódnak meg mind arról, hogy milyen tulajdonságai vannak a nemeknek, hogy ez mennyire teszi képessé vagy képtelenné őket az irodalmi alkotásra, valamint mik azok a műfajok, amelyek a női nemhez illőek.

Mind a női szerzők kritikusai (Arany, Gyulai stb.), mind támogatói (Jókai stb.), azt az elvárást fogalmazták meg, hogy a nők a női szubjektumról adjanak hiteles képet. Hogyan értelmezhető ebben a kontextusban a Szendrey Júlia-jelenség, aki úgy tűnik, tudatosan épített fel egy férfias szerzői imázst. Házigazda: László Ferenc újságíró. Beszélgetőtársak: Gyimesi Emese történész, irodalomtörténész; Szécsi Noémi író. Közreműködik: Mészáros Blanka színművész.

Mikor? április 25. 18:00 Hol? 1053 Budapest, Ferenczy István utca 26.

Facebook-esemény erre>>>

5. prófécia - Te Tomóceusz Katatiki vagy Gyugyu lennél?

-

A Turbina Kulturális Központ keresi a nem kimondottan színházi térbe megálmodott darabokat, ezúttal a bárpult környéke lesz az előadótér, megidézve Az ötödik pecsét kocsmai környezetét. Az 5. prófécia című előadás a női szereplőkre és korunkra átírt verziója Fábri Zoltán 1976-os filmklasszikusának. A film alapvető morális kérdésekkel foglalkozik, az egyén és a nagy rendszer viszonyulásaival, amibe mindannyian bele tudunk helyezkedni és estéket rágódni, “vajon én mit csinálnék, ha..?” A kocsma teret ad a következményektől mentes beszélgetéseknek, ugyanakkor lehetőséget teremt a látszatbarátságok alakulásának, az “álarcos” ivótársak bizalmunkba fogadásának. Így volt ez az 1944-es, háborús Budapesten és így van ma is. Az ötödik pecsét története tökéletesen adaptálható a 2022-es Magyarországra, az öt férfi főszerep női szereplőkre való átírása pedig még egy réteget rak a magyar filmrajongóban élő gondolatra, hogy vajon Tomóceusz Katatiki vagy Gyugyu lenne-e legbelül? Az 5. prófécia az eredeti film történetét majdnem teljes egészében, szövegeit is sokszor eredeti formájában emeli át, de azáltal hogy női szájból halljuk, rögtön máshogy hangzik.

Mikor? április 26.  19:00 Hol? Turbina Kulturális Központ

Facebook-esemény erre>>> 

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek 

-

Olescher Tamás (1954 – 2021) festőművész, díszlettervező és performer a hetvenes években a magyar underground művészi élet ismert alakja és egyik szervezője volt, mígnem a nyolcvanas években Nyugat-Németországba költözött. Frankfurtban élt, tanult és alkotott, ekkoriban elsősorban kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi-, zenei- és tánc előadásokat rendezett. 1988-ban tért vissza Magyarországra. Korai festményeire főként az absztrakt expresszionizmus volt jellemző, a figuralitás inkább kollázsaiban jelent meg. Hazatérését követően alakította ki jellegzetes, szimbolikus stílusát. Élete során mindvégig a káoszból a harmóniába tartó transzcendentális rendet kutatta, képei életigenlést, optimista hitet sugároznak. Művei spirtuális tartalma azonnal szembeötlik a közérthető, tradicionális jelképrendszer felhasználásával készült, világosan komponált, színgazdag festményein. Motívumrendszere bőven merít a keresztény ikonográfiából, de ugyanígy a folklórból és a világvallások jelképeiből is. Festményeinek leginkább visszatérő elemei a kör, ellipszis, mandala, kereszt, gyertya, hal és a különféle virágmotívumok.

Mikor? április 27-től május 29-ig Hol? Műcsarnok

Facebook-esemény erre>>>

ÉS-kvartett: Sepsi László Termőtestek című regényéről

-

Az ÉS-kvartett során Károlyi Csaba beszélgetőtársai Bárány Tibor, Gács Anna és Puskás Panni.

A horror, a weird és a gengszterregény elemeit keverő könyvről kritikánkban azt írtuk: “A Termőtestekben a drogpiacért vívott harc leszámolásai közepette felmutat egy olyan valóságot, aminek semmi köze az antropocentrikus elképzeléseinkhez a világról, az ellenfelekről vagy a szabad akaratról.” A könyvbe itt beleolvashatsz.

Mikor? április 27. 17:00 Hol? Írók Boltja

Facebook-esemény erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Visszavonta az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet a hollandiai kiadó

Hollandiai kiadója visszavonta az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet, miután egy szakértői csoport jelentése szerint hiteltelennek bizonyultak az abban szereplő állítások - közölte a DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál.

...
Hírek

Anne Frank bujtatójáról készít sorozatot a Nat Geo

A Disney+ berendelt egy Nat Geo-minisorozatot, amely Anne Frank bujtatóját, Miep Giest állítja a középpontba. Ő volt az, aki megőrizte a lány naplóját is.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket