Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. Mindenesetre a kezdet biztató: a bukásra ítélt emberiség tudásának lángját a száműzött Alapítvány próbálja megőrizni a történelem sötétbe boruló korszakaiban. Mert a tudás nemcsak hatalom, hanem egyben az újrakezdés záloga. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz. A kérdés inkább az, hogy az ezer évet felölelő, nagyívű történet vajon nem feszíti-e szét a formátum kereteit.

Bányász Attila |
Isaac Asimov
Alapítvány - Az Alapítvány sorozat 3. kötete - Új fordítás
Ford. Sámi László, Gabo Kiadó, 2021, 368 oldal
-

Az Alapítvány sztoriját a Római Birodalom hanyatlása és bukása ihlette. Asimov tollát így egyszerre vezette az ókori történelem és a második világháború lehangoló realitása. Történetében a tizenkétezer éves Galaktikus Birodalom roggyan meg. Az emberiség kirajzott az űrbe, lakható bolygók millióit kolonizálta, látszólag béke és rend uralkodik szerte az emberlakta galaxisban. Ám a népszerű matematikus, Hari Seldon, aki a társadalom működésének modellezésével foglalkozik, rámutat a Birodalom rendszerében tátongó repedésekre. Seldon a pszichohistória tudományával képes előre meghatározni a tömeges emberi reakciók valószínűségét. Megakadályozni már nem lehet a Birodalom pusztulását, de a gazdasági, politikai és társadalmi összeomlás közepette, úgy véli, talán megőrizhető az emberiség tudása, amellyel lerövidíthető a káosz és zűrzavar időszaka. Egy Alapítvány létrehozásában látja a menekülés kulcsát, amely az emberiség minden tudását összegyűjti a Galaktikus Enciklopédiában.

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra - Könyves magazin

A Galaktikus Birodalom tizenkétezer éve létezik - ám egy matematikus szerint már nem sokáig. Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

„Az emberek hazudnak. A számok soha.”

Az Alapítvány valójában a száműzött tudósok csoportjának a történelmi áramlatokon való lavírozásáról szól, akik a tudomány, a vallás, a gazdaság és a kereskedelem révén kerekednek felül az őket elnyomni vágyókon. Eszközeik a diplomácia és a fifika.

Már a trilógia első része is emberöltőnyi bakugrásokkal halad végig a történeten, a közösséget érintő válságokra, és azok leleményes megoldására helyezve a hangsúlyt.

Ehhez képest a televíziós sorozat visszafogja a tempót. A pilot terminusi nyitánya ugyan jókorát ugrik előre az időben, megmutatva a száműzetés rideg helyét és körülményeit – nem beszélve Salvor Hardin alakjáról –, de aztán ráérős építkezésbe kezd: az ifjú Gaal Dornicknak a Birodalom központjába, Trantorba való érkezésével látszólag hűen követi a regény eredeti cselekményét, ugyanakkor az Alapítvány előzményeire, az Alapítvány előtt és az Előjáték az Alapítványhoz történetekre támaszkodva citál elő és próbál elmélyíteni karaktereket.

Kifejezetten izgalmassá teszi a sorozatot a feminin megközelítése,

miszerint a regény eredetileg főbb férfi karaktereit, mint Dornick, Hardin vagy Demerzel, színésznőkre osztották.

-

Gaal Dornick (Lou Llobell) Hari Seldon meghívására útra kel Fotó: Apple TV Plus

Nagyobb hangsúlyt kap a császári rend bemutatása, ahol Cleon nemcsak az első ezen a néven, de az egyetlen uralkodó is a jövőben. Arroganciájáról tanúskodik, hogy nem engedi át másnak a trónt: a klónozás istenné tesz, az Atya, a Fiú és a Szent Császár nevében.

„A matematika több egy csomó számnál. Rossz kezekben fegyver. Jó kezekben megváltás.”

Ezek után nem csoda, hogy I. Cleonnak nagyon nem tetszik, amikor Seldon az örökkévaló Birodalmának végéről papol. A tudós embernek hallatlan tanaiért a meghurcoltatás, sőt, a halálbüntetés is kijár, mégsem jut eszébe senkinek, hogy ha igaza van, és teazacc helyett a számokból kiolvasva előre látja a jövőt, akkor esetleg most is mindenkit dróton rángat. A klónozás viszont nagyon nagy ötlet a készítők részéről: így nincs akadálya, hogy a színész Lee Pace a császár bőrébe bújva akár egy évezreden át uralkodhasson.

-

Hadd mutassam be I. Cleont, I. Cleont és I. Cleont, azaz a Hajnalt (Cooper Carter), a Napot (Lee Pace) és az Alkonyatot (Terrence Mann) Fotó: Apple TV Plus

A látványvilág egyszerűen elképesztő. Az Apple nem garasoskodott,

Dornick a képernyőn rövid ideig szereplő szülőbolygója is éppolyan lenyűgöző, mint a birodalmi központ Trantor. Az űrhajók, a Csillaghídnak nevezett gigantikus űrlift és a hiperűrugrás pazar kivitelezésétől garantáltan összefolyik a nyál minden hard sci-fi rajongó szájában. A Terminuson pedig mintha a Star Wars terepsiklója is feltűnne.

„A matematika nemcsak számokról szól. Amikor a világ hátat fordít nekünk, a matematikával írjuk le a leírhatatlant. Azt, amitől a legjobban rettegünk. Az űr határtalanságát, az idő alakját, az emberi lélek súlyát és értékét.”

Látványos előzetes és premierdátum érkezett az Alapítványhoz - Könyves magazin

Asimov klasszikusának feldolgozása szeptember 24-től látható az AppleTV-n. Az előzetesben hosszasan elidőznek a birodalom monumetális díszletein, és feltűnik a sorozat két fő szembenálló alakját megtestesítő Lee Pace és Jared Harris is.

Az adaptáció azoknak is tartogathat meglepetéseket, akik kívülről ismerik a történetet. David S. Goyer (A Sötét Lovag-trilógia) és Josh Friedman (Világok harca) forgatókönyve nem másolja szolgaian az Alapítványt, inkább csak azon alapul. Tehát 

a televíziós sorozat sikere erősen múlik azon, hogy hogyan fogadják a rajongók ezeket a dramaturgiai változtatásokat.

Valamint hogy megkapják-e azt a Machiavellit megszégyenítő politikai ármánykodást, amely mögött a Trónok harca belpolitikai történései nem többek, mint viharok a biliben.

-

Salvor Hardin (Leah Harvey) audienciára vár Fotó: Apple TV Plus

Jared Harrist Hari Seldon szerepére felkérni telitalálat volt. A színész elismertsége a Sherlock Holmes Moriarty professzora óta szerepről szerepre növekszik. Visszafogott alakításával magasan kiemelkedik színésztársai közül, akikkel pont az a gond, hogy hiába kapnak elég játékidőt és lehetőséget, mégsem sikerül igazán elérniük, hogy karaktereikkel azonosuljunk. Sajnos nem kivétel ez alól Lee Pace sem. Szerencsére még csak a sorozat elején járunk, így lesz alkalmuk ezt a csorbát kiköszörülni.

Új, hosszabb előzetes érkezett az Alapítványhoz - Könyves magazin

Asimov klasszikusából az Apple TV készített sorozatot, ami szeptember 24-én kerül adásba. Most egy majdnem három perces előzetesben villantják fel, hogyan is dolgozták fel a regényt.

Az Alapítványnak a legutóbbi világégéssel való párhuzama mellett felfedezhető egy szomorú aktualitása is: a Birodalom gőgjében és nemtörődöm arroganciájában ráismerhetünk a mai ember globális felmelegedéshez való közömbös hozzáállására. Hiába érezzük most már a saját bőrünkön is az igazságot, még mindig inkább szemet hunyunk fölötte. Az éghajlatváltozás elől azonban nincs hová menekülnünk, az egyetlen életterünket vágjuk haza, és nincs az az Alapítvány, amely erre alternatívát nyújthatna nekünk. Ne legyünk olyan ostobák, mint a birodalmiak. Igenis képesek vagyunk megváltoztatni a dolgok menetét. És ehhez még csak pszichohistóriára sincsen szükség. 

Péntekenként új részek az Apple TV Plus műsorán!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra

Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

...
Hírek

Új, hosszabb előzetes érkezett az Alapítványhoz

Asimov klasszikusából az Amazon készített sorozatot, ami szeptember 24-én kerül adásba. Most egy majdnem három perces előzetesben villantják fel, hogyan is dolgozták fel a  regényt.

...
Hírek

Látványos előzetes és premierdátum érkezett az Alapítványhoz

Asimov klasszikusának feldolgozása szeptember 24-től látható az AppleTV-n. Az előzetesben hosszasan elidőznek a birodalom monumetális díszletein, és feltűnik a sorozat két fő szembenálló alakját megtestesítő Lee Pace és Jared Harris is.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

Ezen a héten veszi kezdetét a Zenélő Budapest programsorozat, de lesz kurátori tárlatvezetés Oltai Katával, disputa a magyar zsidó irodalomról, valamint a város jelentőségéről a kortárs irodalomban, megnézheted Enyedi Ildikó új filmjét és a '80-as évek kultikus magyar együttesét.  

...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.