Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. Mindenesetre a kezdet biztató: a bukásra ítélt emberiség tudásának lángját a száműzött Alapítvány próbálja megőrizni a történelem sötétbe boruló korszakaiban. Mert a tudás nemcsak hatalom, hanem egyben az újrakezdés záloga. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz. A kérdés inkább az, hogy az ezer évet felölelő, nagyívű történet vajon nem feszíti-e szét a formátum kereteit.

Bányász Attila |
Isaac Asimov
Alapítvány - Az Alapítvány sorozat 3. kötete - Új fordítás
Ford. Sámi László, Gabo Kiadó, 2021, 368 oldal
-

Az Alapítvány sztoriját a Római Birodalom hanyatlása és bukása ihlette. Asimov tollát így egyszerre vezette az ókori történelem és a második világháború lehangoló realitása. Történetében a tizenkétezer éves Galaktikus Birodalom roggyan meg. Az emberiség kirajzott az űrbe, lakható bolygók millióit kolonizálta, látszólag béke és rend uralkodik szerte az emberlakta galaxisban. Ám a népszerű matematikus, Hari Seldon, aki a társadalom működésének modellezésével foglalkozik, rámutat a Birodalom rendszerében tátongó repedésekre. Seldon a pszichohistória tudományával képes előre meghatározni a tömeges emberi reakciók valószínűségét. Megakadályozni már nem lehet a Birodalom pusztulását, de a gazdasági, politikai és társadalmi összeomlás közepette, úgy véli, talán megőrizhető az emberiség tudása, amellyel lerövidíthető a káosz és zűrzavar időszaka. Egy Alapítvány létrehozásában látja a menekülés kulcsát, amely az emberiség minden tudását összegyűjti a Galaktikus Enciklopédiában.

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra - Könyves magazin

A Galaktikus Birodalom tizenkétezer éve létezik - ám egy matematikus szerint már nem sokáig. Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

„Az emberek hazudnak. A számok soha.”

Az Alapítvány valójában a száműzött tudósok csoportjának a történelmi áramlatokon való lavírozásáról szól, akik a tudomány, a vallás, a gazdaság és a kereskedelem révén kerekednek felül az őket elnyomni vágyókon. Eszközeik a diplomácia és a fifika.

Már a trilógia első része is emberöltőnyi bakugrásokkal halad végig a történeten, a közösséget érintő válságokra, és azok leleményes megoldására helyezve a hangsúlyt.

Ehhez képest a televíziós sorozat visszafogja a tempót. A pilot terminusi nyitánya ugyan jókorát ugrik előre az időben, megmutatva a száműzetés rideg helyét és körülményeit – nem beszélve Salvor Hardin alakjáról –, de aztán ráérős építkezésbe kezd: az ifjú Gaal Dornicknak a Birodalom központjába, Trantorba való érkezésével látszólag hűen követi a regény eredeti cselekményét, ugyanakkor az Alapítvány előzményeire, az Alapítvány előtt és az Előjáték az Alapítványhoz történetekre támaszkodva citál elő és próbál elmélyíteni karaktereket.

Kifejezetten izgalmassá teszi a sorozatot a feminin megközelítése,

miszerint a regény eredetileg főbb férfi karaktereit, mint Dornick, Hardin vagy Demerzel, színésznőkre osztották.

-

Gaal Dornick (Lou Llobell) Hari Seldon meghívására útra kel Fotó: Apple TV Plus

Nagyobb hangsúlyt kap a császári rend bemutatása, ahol Cleon nemcsak az első ezen a néven, de az egyetlen uralkodó is a jövőben. Arroganciájáról tanúskodik, hogy nem engedi át másnak a trónt: a klónozás istenné tesz, az Atya, a Fiú és a Szent Császár nevében.

„A matematika több egy csomó számnál. Rossz kezekben fegyver. Jó kezekben megváltás.”

Ezek után nem csoda, hogy I. Cleonnak nagyon nem tetszik, amikor Seldon az örökkévaló Birodalmának végéről papol. A tudós embernek hallatlan tanaiért a meghurcoltatás, sőt, a halálbüntetés is kijár, mégsem jut eszébe senkinek, hogy ha igaza van, és teazacc helyett a számokból kiolvasva előre látja a jövőt, akkor esetleg most is mindenkit dróton rángat. A klónozás viszont nagyon nagy ötlet a készítők részéről: így nincs akadálya, hogy a színész Lee Pace a császár bőrébe bújva akár egy évezreden át uralkodhasson.

-

Hadd mutassam be I. Cleont, I. Cleont és I. Cleont, azaz a Hajnalt (Cooper Carter), a Napot (Lee Pace) és az Alkonyatot (Terrence Mann) Fotó: Apple TV Plus

A látványvilág egyszerűen elképesztő. Az Apple nem garasoskodott,

Dornick a képernyőn rövid ideig szereplő szülőbolygója is éppolyan lenyűgöző, mint a birodalmi központ Trantor. Az űrhajók, a Csillaghídnak nevezett gigantikus űrlift és a hiperűrugrás pazar kivitelezésétől garantáltan összefolyik a nyál minden hard sci-fi rajongó szájában. A Terminuson pedig mintha a Star Wars terepsiklója is feltűnne.

„A matematika nemcsak számokról szól. Amikor a világ hátat fordít nekünk, a matematikával írjuk le a leírhatatlant. Azt, amitől a legjobban rettegünk. Az űr határtalanságát, az idő alakját, az emberi lélek súlyát és értékét.”

Látványos előzetes és premierdátum érkezett az Alapítványhoz - Könyves magazin

Asimov klasszikusának feldolgozása szeptember 24-től látható az AppleTV-n. Az előzetesben hosszasan elidőznek a birodalom monumetális díszletein, és feltűnik a sorozat két fő szembenálló alakját megtestesítő Lee Pace és Jared Harris is.

Az adaptáció azoknak is tartogathat meglepetéseket, akik kívülről ismerik a történetet. David S. Goyer (A Sötét Lovag-trilógia) és Josh Friedman (Világok harca) forgatókönyve nem másolja szolgaian az Alapítványt, inkább csak azon alapul. Tehát 

a televíziós sorozat sikere erősen múlik azon, hogy hogyan fogadják a rajongók ezeket a dramaturgiai változtatásokat.

Valamint hogy megkapják-e azt a Machiavellit megszégyenítő politikai ármánykodást, amely mögött a Trónok harca belpolitikai történései nem többek, mint viharok a biliben.

-

Salvor Hardin (Leah Harvey) audienciára vár Fotó: Apple TV Plus

Jared Harrist Hari Seldon szerepére felkérni telitalálat volt. A színész elismertsége a Sherlock Holmes Moriarty professzora óta szerepről szerepre növekszik. Visszafogott alakításával magasan kiemelkedik színésztársai közül, akikkel pont az a gond, hogy hiába kapnak elég játékidőt és lehetőséget, mégsem sikerül igazán elérniük, hogy karaktereikkel azonosuljunk. Sajnos nem kivétel ez alól Lee Pace sem. Szerencsére még csak a sorozat elején járunk, így lesz alkalmuk ezt a csorbát kiköszörülni.

Új, hosszabb előzetes érkezett az Alapítványhoz - Könyves magazin

Asimov klasszikusából az Apple TV készített sorozatot, ami szeptember 24-én kerül adásba. Most egy majdnem három perces előzetesben villantják fel, hogyan is dolgozták fel a regényt.

Az Alapítványnak a legutóbbi világégéssel való párhuzama mellett felfedezhető egy szomorú aktualitása is: a Birodalom gőgjében és nemtörődöm arroganciájában ráismerhetünk a mai ember globális felmelegedéshez való közömbös hozzáállására. Hiába érezzük most már a saját bőrünkön is az igazságot, még mindig inkább szemet hunyunk fölötte. Az éghajlatváltozás elől azonban nincs hová menekülnünk, az egyetlen életterünket vágjuk haza, és nincs az az Alapítvány, amely erre alternatívát nyújthatna nekünk. Ne legyünk olyan ostobák, mint a birodalmiak. Igenis képesek vagyunk megváltoztatni a dolgok menetét. És ehhez még csak pszichohistóriára sincsen szükség. 

Péntekenként új részek az Apple TV Plus műsorán!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra

Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

...
Hírek

Új, hosszabb előzetes érkezett az Alapítványhoz

Asimov klasszikusából az Amazon készített sorozatot, ami szeptember 24-én kerül adásba. Most egy majdnem három perces előzetesben villantják fel, hogyan is dolgozták fel a  regényt.

...
Hírek

Látványos előzetes és premierdátum érkezett az Alapítványhoz

Asimov klasszikusának feldolgozása szeptember 24-től látható az AppleTV-n. Az előzetesben hosszasan elidőznek a birodalom monumetális díszletein, és feltűnik a sorozat két fő szembenálló alakját megtestesítő Lee Pace és Jared Harris is.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.