Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz második évadának szereplői

Megérkezett A Fehér Lótusz második évada, ami tavaly nemcsak az év egyik legnézettebb sorozata lett, de az idei Emmy-díjátadón tíz kategóriában is jelölést kapott és elnyerte a legjobb minisorozatnak járó elismerést. A folytatásban ezúttal egy szicíliai luxushotelben járunk, ahol ismét rendkívül furcsa, sokszínű vendégek szállnak meg. Most sincs hiány társadalomkritikából és a már jól megszokott szatirikus humorból, no meg persze könyvekből sem, ezért a Slate segítségével összegyűjtöttük, hogy mit olvasnak A Fehér Lótusz szereplői.

Simon Eszter |

A második évadban új vendégek érkeznek a Fehér Lótuszba, akiket természetesen ismét hajóval szállítanak a hotelbe. Szép lassan kiderül, hogy az idilli helyszín továbbra sem biztosíték a felhőtlen kikapcsolódáshoz és már az első nap heves vita alakul ki a Sullivan és a Spiller házaspár között. Kiderül, hogy Daphne és Cameron, nemhogy könyveket, de még híreket sem olvasnak, ami teljesen kiakasztja Harpert és Ethant, akik jártasak a nagyvilág dolgaiban. Olyan is akad, aki azért száll meg a Fehér Lótuszban, hogy felkutassa szicíliai gyökereit. Az alkotók ismét széles társadalmi sprektumból válogatták a szereplőket, így a hotel vendégei között van egy titokzatos, kőgazdag férfi is és amikor az új nyaralók partra szállnak, egy szicíliai prostituált és a barátnője lesben állva figyeli, hogy vajon ki lesz a fizetővendég, aki már előre felbérelte az örömlányt. Felbukkan két visszatérő vendég is, Tanya és Greg, akik a hawaii hotelben ismerkedtek meg, Szicíliába pedig már friss házasként érkeznek.

Az első évadban jelentős szerepet kaptak a könyvek, amelyek sokat elárultak a vendégek személyiségéről, így a második évad apropóján ismét összegyűjtöttük, hogy mit olvasnak a szicíliai Fehér Lótusz vendégei.

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői
Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

A HBO új szatírája, A Fehér Lótusz a hawaii idillben világít rá többek között olyan társadalmi problémákra és különbségekre, amelyek a gyarmatosítás óta érzékelhetők a gazdag fehérek és a szolgáltatóiparban dolgozó, rendszerint nem fehér, marginalizált csoportok tagjai között. A sorozatban folyton felbukkannak a könyvek, ezért most a Lithub segítségével összeszedtük, miket láthatsz benne.

Tovább olvasok

Mark Manson: A ​„Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson
A "Lesz*rom" rafinált művészete 
Ford.: Sóvágó Katalin, Maxim, 2018, 206 oldal
Mark Manson: A

Ethan Spillert egykori szobatársa, Cameron invitálta a hotelbe és habár a srácok jóban voltak az egyetemi évek alatt, mára mégis homlokegyenest más irányba változtak. Ethan Mark Mansontól A ​„Lesz*rom” rafinált művészetét szorongatja a kezében, ami feltehetően még segítségére lesz a vakáció során, ugyanis amint találkozik Cameronnal, visszatérnek a régi dinaminkák és Ethannak meg kell próbálnia kitörni az elnyomott, béna barát státuszból. A címmel ellentétben a kötet nem arról szól, hogy dobjunk mindent a sarokba, inkább arra próbál rávezetni, hogyan válasszuk szét a fontos és a lényegtelen dolgokat. A ​„Lesz*rom” rafinált művészete ugyan az önsegítő könyvek kategóriájába tartozik, de egyáltalán nem hasonlít a tipikus életvezetési tanácsokat osztogató kötetekre. Egyszerű hétköznapi példákat hoz és Mark Manson már a kötet elején világossá teszi, a cél nem az, hogy közönyössé váljunk, hanem, hogy azt döntsük el, mivel kapcsolatban vagyunk azok, illetve mi legyen a prioritási listánk élén. A szerző arra biztat, hogy egy pillanatra se tévesszük szem elől a felelősségvállalást, amire úgy vezeti rá az olvasót, hogy folyamatos kihívás elé állítja. Mi is hírt adtunk róla, hogy a kötet szerzőjét tavaly megkereste a többszörös Grammy-díjas Will Smith és felkérte, hogy segítsen megírni a memoárját.

Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma

VALERIA LUISELLI
Elveszett gyerekek archívuma
Ford.: Mesterházi Mónika, Magvető, 2020, 448 oldal
Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma könyv

A megközelíthetetlennek tűnő Harper Valeria Luiselli 2019-ben Booker-díjra jelölt jelölt regényét olvassa az olaszországi vakáció alatt. A mexikói szerző első angol nyelven megjelent kötetével megnyerte a 2021-es Dublin Irodalmi Díjat. A történet fikció, de Luiselli saját életéből inspirálódott és a kötetben többször is utalást tesz más írókra és a művészetre. A regény egy család életét követi végig, akik átszelik Amerikát. A könyv első részében az anya, a másodikban a kisfiú szemszögéből ismerjük meg az életüket, miközben az apa egy apacsokról szóló projekten dolgozik. Mielőtt Harper a Fehér Lótuszba érkezik, éppen egy zaklatási és diszkriminációs peren dolgozott, az ügyvéd ezért is találja Luiselli regényét aktuálisnak a saját életében és azon töpreng, hogy lehetséges-e valaki más szenvedését művészi formájába önteni. A Spiller házaspárnak még szokatlan, hogy ők is a gazdagok táborát erősítik, miután Ethan eladta a startupját. Harper szerint ettől azonban semmi nem változott az életben és többször is megjegyzi: „Nem vagyunk materialisták”. 

Lydia Kallipoliti: The Architecture of Closed Worlds

A Fehér Lótuszban akármerre járnak a vendégek, mindenütt férfifej formájú kerámia vázák díszítik, amelyek egy szicíliai legendát szimbolizálnak. A személyzet mindenkinek elmeséli a történetet, miszerint egy fiatal lány lefejezte idősebb szerelmét, amikor megtudta, hogy nős. A sorozatban egyik férfi lelkiismerete sem tiszta, az egyetlen kérdés csak az, hogy a feleségek képesek-e szemet hunyni, vagy sem. Albie, aki azért érkezett a hotelbe, hogy a nyolcvanéves nagyapját kísérgesse, a görög építész, Lydia Kallipoliti ezoterikus tanulmányát olvassa a vakáció alatt. A szerző rávilágít, hogy sokkal több közös pont van az űrkutatásban, a tengeralattjárókban és az irodaházakban, mint gondolnánk. Szó esik a görög művészetről, de az építész hosszan értekezik a globális felmelegedésről, az újrahasznosításról és fenntarthatóságról is. Kallipoliti szerint az épületek zárt rendszere olyan, akár a házasság, amiben a felek elszigetelődnek egymástól.

Valeria Luiselli kötetébe ITT olvashatsz bele, a sorozat előző évadáról pedig ITT írtunk bővebben.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Az HBO szatírasorozatában folyton felbukkannak a könyvek, ezért most összeszedtük, miket láthatsz benne.

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Hírek

Will Smith kiadja a memoárjait

"Ez a legelső könyvem" - írta az Oscar-díjra jelölt és többszörös Grammy-díjas színész szombaton az Instagramon. Az 52 éves hollywoodi sztár novemberre tervezi a könyv megjelenését, írja az MTI.

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.