Tíz cím, amit még elolvashatsz a 2022-es premier előtt!

Arcátlan

Nora Roberts
Tünékeny szerelem
Ford.: Békési József, Gold Book, 2018, 336 oldal
-

Január közepén debütál a Netflixen a Monika Mitchell rendezte Arcátlan című film, amelyben Alyssa Milano alakítja a kriimíró főhőst, aki nővére halála ügyében kezd nyomozni. A film Nora Roberts Tünékeny szerelem című regényét dolgozza fel.

Veszedelmes viszonyok

Pierre Choderlos de Laclos
Veszedelmes viszonyok
Ford.: Örkény István, Menő Könyvek, 2021, 536 oldal
-

Ugyancsak a Netflixhez köthető a Veszedelmes viszonyok új feldolgozása Rachel Suissa rendezésében. Pierre Choderlos de Laclos klasszikusának számos adaptációja elérhető (az egyik legemlékezetesebb az 1988-as Glenn Close-zal, John Malkovich-csal és Michelle Pfeifferrel), ugyanakkor a legfrissebb szerint a jól ismert cselekmény napjainkban játszódik majd.

The Gray Man

-

Mark Greaney regényéből Anthony és Joe Russo rendezett filmet: ebben Ryan Gosling egy korábbi CIA-ügynökből lett bérgyilkost alakít, akinek egykori kollégája (Chris Evans) ered a nyomába. A stáblistán olyan nevekre bukkanhatunk még, mint Billy Bob Thornton, Regé-Jean Page és Ana de Armas.

A Gyűrűk Ura-sorozat

-

Szeptember 2-án debütál az Amazon Prime Videón A Gyűrűk Ura-sorozat, amely több ezer évvel a regénybeli cselekmények előtti Másodkorba repíti majd a nézőket. A fejlesztés már 2017-ben elkezdődött, miután az Amazon közel 250 millió dollárért megvette a televíziós jogokat. Az adaptáció rekordokat döntögethet, mivel várhatóan ez lesz minden idők legdrágább sorozata.

Megfojtott virágok

David Grann
Megfojtott virágok
Ford.: Babits Péter, Bookline Könyvek, 2019, 353 oldal
-

Az Apple-hez köthető Martin Scorsese legújabb filmje, amely David Grann könyvén alapul. Utóbbi középpontjában az oklahomai oszázs indiántörzs több tagjának meggyilkolása áll - mindez azután, hogy olajat találtak a földjükön, és a törzs tagjai hirtelen a világ leggazdagabb embereivé váltak. A főbb szerepekben Leonardo DiCaprio és Robert de Niro látható.

No Exit

Taylor Adams
No Exit
Ford.: Tamás Dénes, Tericum, 2018, 328 oldal
-

Taylor Adams azonos című regényében egy fiatal nő elakad a hóesésben valahol a Sziklás-hegységben. Egy autós pihenőben kell töltenie az éjszakát néhány ismeretlen társaságában, amikor felfedez egy minden bizonnyal elrabolt gyereket. A filmet Damien Power rendezte. (Disney+)

A Spiderwick krónikák-sorozat

Tony DiTerlizzi és Holly Black
Spiderwick krónika - Fantasztikus gyűjteményes kiadás
Ford.: Till Tamás, Ciceró, 2020, 457 oldal
-

Élőszereplős sorozatadaptáció készül az azonos című, Tony DiTerlizzi és Holly Black által jegyzett könyvek alapján, amelyek hősei találnak egy furcsa lényekről szóló könyvet, ezzel pedig egy varázslatos párhuzamos világot fedeznek fel. (Disney+)

Pinokkió

Carlo Collodi
Pinokkió kalandjai
Ford.: Rónay György, Ciceró, 2019, 184 oldal
-

Ugyancsak élőszereplős változatban mutatják be a Carlo Collodi klasszikusán alapuló filmet, amelyben Geppettót Tom Hanks alakítja majd - Robert Zemeckis rendezővel nem ez az első közös munkájuk, hiszen már a Forrest Gumpban is együtt dolgoztak. A gonosz kocsist Luke Evans alakítja, a tündért pedig Cynthia Erivo. (Disney+)

Secret Invasion-sorozat

Brian Michael Bendis
Ez a cím helye
Ford.: Harza Tamás, Kingpin, 2014, 128 oldal
-

A Marvel-rajongók sem maradnak muníció nélkül: az azonos című képregény-adaptációban olyan színészek bukkannak majd fel, mint
Samuel L. Jackson, Olivia Colman és Emilia Clarke. A Puliwood korábban azt írta a történetről, hogy Fury és Talos párosának a földi társadalom szinte minden rétegébe beszivárgó ellenséges skrullokkal kell majd felvenniük a küzdelmet. (Disney+)

Moon Knight

A Budapesten forgatott minisorozat címszereplője (aki képregényben 1975-ben bukkant fel először) egy egykori tengerészgyalogos, akit magára hagytak a sivatagban, de az egyiptomi holdisten megmenti, hogy bosszúállóként szolgálja majd őt. Az új feldolgozásban Oscar Isaac játssza a Holdlovagot, és a filmben fontos szerep jut még Ethan Hawke-nak. (Disney+)

Forrás: livreshebdo.fr

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Később kerül a mozikba az Ahol a folyami rákok énekelnek adaptációja

Bár nagyon sok rajongó várja már a Delia Owens regényéből készült filmet, csak július vége felé kerül majd a képernyőkre.

...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

Jövőre is izgalmasnak ígérkező könyvadaptációkat láthatunk a mozikban és a streaming szolgáltatókon, ezekből mutatunk tizenkét filmet, amit érdemes lehet megnézni.

...
Hírek

Nemes Z. Márió forgatókönyve alapján készült a Dr. Moreau adaptációja

Nemes Z. Márió forgatókönyve alapján elkészült a Dr. Moreau című 20 perces H. G. Wells-adaptáció-mutációja – adta hírül a Bázis.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!