Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

Jövőre is izgalmasnak ígérkező könyvadaptációkat láthatunk a mozikban és a streaming szolgáltatókon, ezekből mutatunk tizenkét filmet, amit érdemes lehet megnézni.

Simon Eszter | 2021. november 29. |

Patricia Highsmith: Mélyvíz

Patricia Highsmith
Mélyvíz
Ford.: Kelemen László, Réz és Társa, 2004
Patricia Highsmith: Mélyvíz

Jövő januárban mutatják be a Patricia Highsmith Mélyvíz című regényén alapuló erotikus thrillert. A kötetből már korábban is készült adaptáció, ezúttal Ben Affleck és Ana de Armas alakítják majd Melindát és Victort. A párnak különös meglátásai vannak a házasságot illetően, ugyanis a férj szemet huny felesége hűtlensége felett. A történet azonban új fordulatot vesz, amikor Melinda három szeretőjének hirtelen nyoma vész. Sokan Victort gyanúsítják, a férfi bűnösségére azonban semmilyen jel nem utal. Highsmith hajszálpontos leírást ad egy pszichopata elméjéről és a skizofréniáról, a trailer alapján pedig a filmen sem fogunk unatkozni. 

Az film előzetesét itt nézheted meg.

Kōtarō Isaka: Bullet Train 

Jövő tavasszal mutatják be a japán író, Kōtarō Isaka bestsellerén alapuló azonos című thrillert, amelyet a Halálos iramban: Hobbs & Shaw rendezője, David Leitch rendez. A történet egy kalandos vonatútról szól, mivel a szerelvényen öt bérgyilkos utazik. A főszereplő Nano, becenevén Lady Bird, akit Brad Pitt alakít majd a filmvásznon (illetve szerepet kapott Sandra Bullock és Joey King is). A többi gyilkos is azzal a céllal száll fel a vonatra, hogy megszerezzen egy bizonyos bőröndöt, ám hamar kiderül, hogy mindannyian ugyanazt a táskát keresik. A kérdés csak az, vajon kinek sikerül teljesíteni a küldetést és mi vár rájuk az utolsó megállóban?

Stephen King: Borzalmak városa

Stephen King
Borzalmak városa
Ford.: Gecsényi Györgyi, Európa, 2021 
Stephen King: Borzalmak városa

A Borzalmak városa 1975-ben jelent meg King második regényeként. A vámpírtörténetet korábban már kétszer is adaptálták, most pedig Gary Dauberman rendezésében láthatjuk majd. A főszerepeket Pullman, Makenzie Leigh, Bill Camp, Spencer Treat Clark, William Sadler és Alfre Woodard alakítják. A főhős, Ben Mears visszatér Jerusalem's Lot városába, ahol azonban megmagyarázhatatlan dolgok történnek. A szereplők összefognak, és közösen próbálják meg elűzni a város egyik titokzatos házának lakóit. 

Joyce Carol Oates: Blonde

Joyce Carol Oates Blonde című kötete alapján készül életrajzi dráma Marilyn Monroe életéből. A filmet Andrew Dominik rendezi és a Netflixen lesz látható. Marilyn karakterét Ana de Armas fogja életre kelteni, de Adrien Brody, Bobby Cannavale és Julianne Nicholson is szerepet kaptak a filmben. Oates úgy nyilatkozott a könyvről, hogy a Blonde nem életrajzi mű, hanem szépirodalmi regény. A könyv 2001-ben esélyes volt az amerikai Nemzeti Könyvdíjra, illetve a Pulitzer-díjra is. 

Joe Hill: Fekete telefon

Apja nyomdokaiba lép Joe Hill, Stephen King fia, ugyanis jövő januárban kerül a mozikba a Fekete telefon című történetének adaptációja. A filmet a Sinister és a Doctor Strange direktora, Scott Derrickson rendezte Ethan Hawke főszereplésével. Colorado egyik kisvárosában eltűnik egy kisfiú, akit egy sorozatgyilkos tart fogva. Finney talál egy telefont, aminek segítségével kapcsolatba lép a bűnöző korábbi áldozataival, akiknek a szelleme a múltból kísérti a kisfiút, majd a történet egyre csak bonyolódik, a kérdés pedig csak az, vajon elfogják-e az álarcos gyilkost?

A film előzetesét itt nézheted meg. 

Agatha Christie: Halál a Níluson

Agatha Christie
Halál a Níluson
Ford.: Kosáryné Réz Lola, Helikon, 2018
Agatha Christie: Halál a Níluson

A Gyilkosság az Orient expresszen után Kenneth Branagh Agatha Christie másik nagy sikerű krimijéből, a Halál a Nílusonból készített filmadaptációt. Hercule Poirot a világhírű nyomozó éppen vakációra indul egy luxushajóra, ám a detektív ezúttal sem pihenhet, ugyanis egyik éjjel váratlanul eldördül egy pisztoly. A fedélzeten mindenki gyanús, Poirot pedig a tőle jól megszokott módszerességgel göngyölíti fel a rejtélyt. 

A film előzetesét itt nézheted meg. 

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Delia Owens
Ahol a folyami rákok énekelnek
Ford.: Csonka Ágnes, Libri, 2021
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

2022 júniusában láthatjuk majd Delia Owens nagy sikerű könyvéből készülő adaptációt, amit Reese Whiterspoon produkciós cége gyárt. A történet főszereplőjét, Kyát a Normális emberekből ismert Daisy Edgar Jones fogja alakítani. Az észak-karolinai mocsaras vidéken élő Kyát elhagyja a családja, a kislánynak pedig teljesen egyedül kell boldogulnia az olykor igencsak veszélyes környezetben. Ha ez önmagában nem lenne elég, még egy gyilkossági szál is tovább bonyolítja a történetet. A könyvről készült kritikánkat itt olvashatod el.

Egy gyermek magányos harca a mocsárvilágban
Egy gyermek magányos harca a mocsárvilágban
Tovább olvasok

Kritsin Hannah: Fülemüle

Kristin Hannah
Fülemüle
Ford.: Farkas Krisztina, Park, 2021
Kristin Hannah: Fülemüle

A Nightingale Kristin Hannah történelmi fikciós regénye alapján készül és két nővér életét mutatja be a második világháborúban. A testvéreket elválasztják egymástól az ellentétes eszmék és körülmények, így mindketten a saját veszélyes útjukon indulnak el a túlélés, a szerelem és a szabadság felé a náci németek által megszállt, háború sújtotta Franciaországban. A lányokat Elle és Dakota Fanning alakítja majd, akik a való életben is testvérek, elmodásuk alapján pedig régi vágyuk teljesül azzal, hogy közösen szerepelhetnek egy filmben.

Jane Austen: Meggyőző érvek

Jane Austen
Meggyőző érvek
Ford.: Róna Ilona, Lazi, 2020
Jane Austen: Meggyőző érvek

A Meggyőző érveket már ötször adaptálták, ezúttal pedig a Netflix filmesíti meg Austen regényét, amelyben Dakota Johnsont láthatjuk majd Anne Elliot szerepében. Az angol úrinő családja nyomására lemondott a szerelemről, akivel azonban nyolc évnyi távollét után újra össze sodorja az élet. Az egykori tengerésztisztből azóta sikeres kapitány lett, meggazdagodott, azonban Wentworth már nem lelkesedik Anne-ért. A film első jelenetfotóit itt nézheted meg, a Jane Austenról szóló podacastsorozatunkat pedig itt találod.

-

Don DeLillo: Fehér zaj

Don Delillo
Fehér zaj
Ford.: Bart István, Jelenkor, 2018
Don DeLillo: Fehér zaj

DeLillo 1985-ös regényével elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat, most pedig a Netflix készít belőle filmet. A történet főszereplője Jack Gladney egyetemi tanár, aki az általa alapított Hitler-tanszéken tanít, azonban titkolnia kell, hogy valójában nem beszél németül. Jack felesége mindeközben furcsa tablettákat szed, ráadásul egy toxikus gázfelhő lepi el a várost, így evakuálják a családját. A főszerepekben Adam Driver és Greta Gerwig lesz látható, a rendezésért pedig a Házassági történet direktora, Noah Baumbach felel.

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Erich Maria Remarque
Nyugaton a helyzet változatlan
Ford.: Benedek Marcell, Alexandra, 2018
Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

A német író klasszikusát már 1930-ban is megfilmesítették, ekkor Oscar-díjat is nyert a film, 2022-ben pedig a Netflix sugározza majd az első világháborút bemutató történetet, amelyben Daniel Brühl kapta a főszerepet. Remarque maga is tizennyolc évesen került a német frontra, ahol a lövészárokban megtapasztalta a háború kegyetlenségét. A fiatalember és bajtársai húszévesen szerelnek le, ekkorra azonban már teljesen kiábrándultak a világból, az egyetlen dolog, amibe kapaszkodnak, a bajtársiasság.

Bethan Roberts: My Policeman

A My Policeman egy bonyolult történet, amely az 1950-es években Brightonban játszódik és egy meleg rendőr lelki vívódásai mutatja be. Harry Styles kapta Tom Burgess szerepét, aki feleségül vesz egy nőt, hogy megfeleljen a társadalom szabályainak, de közben szerelmes lesz Patrick Hazelwoodba, egy múzeum kurátorába. A nem mindennapi szerelmi háromszög megdöbbentő áruláshoz vezet, ugyanis amikor Marion rájön, hogy férje egy másik férfiba szerelmes, rendkívül féltékeny lesz Patrickre, akit homoszexualitása miatt letartóztatnak. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Az új Ferrante-adaptáció előzetese sok feszültséget ígér

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikere volt Maggie Gyllenhaal új Elena Ferrante-adaptációjának, a film el is nyerte a legjobb forgatókönyv díját. Most megérkezett az új előzetese, amely alapján úgy tűnik, egy feszültségteli pszichológiai dráma született.

...
Szórakozás

Könyvklubot indít a Netflix az adaptációi mellé

A bemutatás előtt álló műsorok könyves eredetijével foglalkoznak majd. Először a Passing című regénnyel.

...
Hírek

Itt vannak az első képek a Meggyőző érvek adaptációjából

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Netflix és az MRC Films új, modernebb adaptációt készít Jane Austen utolsó, sokak szerint a legjobb regényéből, a Meggyőző érvekből. A feldolgozás főszereplője Dakota Johnson lesz. Most megérkeztek az első jelenetfotók is, mutatjuk!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.