Grecsó Krisztián, Múzeumok Éjszakája, Igor és Ivan Buharov [PROGRAMAJÁNLÓ]
Szórakozás

Grecsó Krisztián, Múzeumok Éjszakája, Igor és Ivan Buharov [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ezen a héten elsősorban a Múzeumok Éjszakája programsorozat eseményei közül szemezgetünk, de ajánlónkban találsz filmet, a Helikon folyóirat Krimi-számával kapcsolatos programot és izgalmas kiállításmegnyitót is. 

ko | 2023. június 22. |

Beszélgetés a Múzeumok Éjszakáján. Vendég: Grecsó Krisztián és Ott Anna

-

Az Időgép kiállítás kapcsán Ott Anna beszélget Grecsó Krisztiánnal családtörténetről, személyes élettörténetekről, naplókról és családi fotóalbumokról, Szipőcs Krisztina részvételével.  Grecsó Krisztián író, költő, dalszerző, az Élet és Irodalom szerkesztője. Nemrégiben jelent meg a Lányos apa című kötete. Grecsó egyik központi témája a család mint az identitás meghatározója és az a viszony, melyben az egyén kapcsolata a saját múltjával kialakul.
Mikor? június 24. 19:30 Hol? Ludwig Múzeum
Részletek ITT

A Helikon Krimi-számának (2023/1.) bemutatója

-
A krimi az utóbbi időkben egyre inkább teret hódít a szépirodalomban és az irodalomtudományban is. Ez nem független attól, hogy az irodalomban egyre több olyan kísérlet figyelhető meg, amely a populáris műfajok kódjaival hoz létre hibrid szövegeket, valamint az irodalom- és kultúratudományok is egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a populáris kultúra felé. A krimi ázsiója emelkedett tehát, emancipálódott, egyre kevésbé számít az alacsony regiszterbe tartozó marginális műfajnak. A magyar irodalomban hasonló folyamatok figyelhetők meg, mint a világirodalomban: több magas színvonalú krimi jelenik meg, melyek nagyobb kritikai és tudományos figyelmet kapnak. Az esten Deczki Sarolta, Visy Beatrix, Bárány Tibor, Bényei Tamás beszélgetnek, a moderátor Földes Györgyi lesz.

Mikor? június 26. 17:30 Hol? Kelet Kávézó és Galéria
Részletek ITT

Múzeumok Éjszakája a PIM-ben-

Mi más adhatná az idei Múzeumok Éjszakája alapötletét, mint a PIM új Petőfi-tárlatának alapgesztusa, hogy az életrajz helyett a szövegekre fókuszál és kinyit egy bátran kísérletező, igen sokszor szélsőségekbe csapódó, határokat feszegető életművet a maga sokszínűségében. Idén tehát mi is a határmezsgyéken barangolunk: az irodalom és a múzeum olyan peremvidékeire kalandozunk, mint a lektűr, a kalandregény zsánere vagy éppen a horror. Gyűjteményünkből pedig meghökkentő történetű, anyagú múzeumi tárgyak mutatkoznak meg – először és talán utoljára.
Mikor? június 24. 16:00 - június 25. 2:00 Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum
Részletek ITT

Látom, amit látsz

Ábel (Vilmányi Benett) a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibát vét, és egy felnőtt nőre, Verára (Hartai Petra) csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké. A film rendezője a Határ című vizsga filmjével Karlovy Vary-ban debütáló Szabó Mátyás, aki legutóbb a 90-es években tomboló ufóláz közepette egymásra találó férfi és nő románcát dolgozta fel a Jövetel című kisfilmjében.

Mikor? június 22-től  Hol? a mozikban

Részletek ITT.

„MINKET ANARCHISTÁKAT NEM NYUGTALANÍTANAK MORÁLGILISZTÁK” - Kiállításmegnyitó

-

A kísérleti filmesként ismert, de a képzőművészet és zene területén is alkotó Igor és Ivan Buharov szerzőpárosnak június 22-én nyílik egyéni kiállítása a Kassák Múzeumban. Új munkájuk középpontjában Szittya Emil, a sokoldalú avantgárd művész (író, költő, festő, lapkiadó) és anarchista nézeteket valló csavargó áll, aki a fiatal Kassák Lajosra is komoly hatással volt a századelőn. A Buharov testvérek 2022-ben, Erdődi Katalin kurátorral együttműködve, egy Super 8-as technikával készülő többcsatornás filminstalláció tervével nyerték el az újonnan alapított Kassák Kortárs Művészeti Díjat. Munkájukhoz Szittya Emil életéből és munkásságából merítettek ihletet; kollázs-jellegű, fragmentumokból építkező írásait és festményeit, valamint a második világháború idején, a megszállt Franciaországban ismerőseitől és ismeretlenektől gyűjtött álmokat dolgozzák fel sajátos buharovi képi világukkal.
Mikor? június 22. 18:00 Hol? Kassák Múzeum
Részletek ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Grecsó Krisztián apaként tapasztalta meg először, hogy nem az otthonról hozott mintákat követi

Februárban jelent meg Grecsó Krisztián Lányos apa című kötete, a csütörtöki Margón pedig az apaság sokféleségről beszélgetett Valuska László a szerzővel. Szó esett gyerekkorról, irodalmi apafigurákról, és az is kiderült, hogy mi köze van Grecsónak az MTK focicsapatához.

...
Nagy

Grecsó Krisztián: Az apanovellákban igyekeztem inkább magamat kiadni

Apasági metamorfózisról, irodalommá írt életről, a vágyott szülőségről és a gyerekvállalás nagy leckéiről is szó esett kedden este a Radnóti Színházban Grecsó Krisztián új kötete, a Lányos apa bemutatóján, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt.

...
Hírek

Ingyen olvashatod a magyar krimi legjobbjait a Krimiszemle antológiájában

A kötetben olyan szerzők írásait olvashatjuk, mint Baráth Katalin, Szécsi Noémi, Cserháti Éva, Kondor Vilmos, Csabai László, Kolozsi László, Deczki Sarolta, Kálai Sándor, Varga Bálint és még sokan mások.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?