Víg Mihály-portréfilm, Pozsonyi Piknik és Hosszú utazás [Programajánló]

Víg Mihály-portréfilm, Pozsonyi Piknik és Hosszú utazás [Programajánló]

Filmpremier, könyvbemutatók, egy német-magyar íróbeszélgetés és kulturális piknik is került az ősz első programajánlójába.

ro | 2022. szeptember 01. |

Ott torony volt: Víg Mihály-portré


Premier: Szeptember 1.

A nyolcvanas évek első fele a „tűrt és tiltott” határán elhelyezkedő alternatív, underground művészet virágkora volt Magyarországon. Ennek a korszaknak meghatározó képviselője Víg Mihály, aki 1979-ben barátjával, Hunyadi Károllyal megalapította a mai napig működő Balaton együttest. A később megalakuló és csak pár évig létező, de máig legendának számító Trabant együttesnek is oszlopos tagja volt. Víg Mihály számos filmzenét is írt, többek között Szabó Ildikónak, Szirtes Andrásnak és Xantus Jánosnak. Tarr Béla állandó zeneszerzője lett, sőt a Sátántangó főszerepét is ő játszotta. A portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a velük való kapcsolatáról. Megismerjük a munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról. A számos soha nem látott archív felvétellel és sok zenével kiegészített filmben az életútján és alkotói pályája állomásain keresztül közelebbi kapcsolatba kerülhetünk Víg Mihállyal és az elmúlt hatvan évvel.

Gáncs Kristóf: Lajos kutya buszra száll - könyvbemutató

-
Mikor? Szeptember 3., 10 óra
Hol? B32 Galéria és Kultúrtér

Lajos kutya buszra száll címmel jelent meg Gáncs Kristóf második gyerekkönyve, amelyben gyerekkori kiskutyáját teremtette újra mesehősként (a szerzővel korábban ITT interjúztunk). A fülszöveg szerint alighogy megérkezett, máris felforgatta a kis falu életét Lajos kutya, akit nyughatatlan és kolbászkedvelő természete újabb kalandokba sodor. A könyvet szombaton mutatják be egy bábjátékos, workshopos rendezvényen (ahová igazi tacskókat is várnak). A szerzővel Szabados Ági beszélget, és vendég lesz Wolf Kati is, aki elénekli Lajos kutya altatódalát. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek erre>>

Pozsonyi Piknik

-

Mikor? Szeptember 3.
Hol? Újpesti rakpart

Két év kihagyás után újból várja az érdeklődőket a Pozsonyi Piknik. Fellép mások mellett a Grecsó–Hrutka duó, az Átrium Staff Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, de színházi élményekből sem lesz hiány, hiszen a nagyszínpadon láthatják majd a látogatók az Operettszínház művészeinek musicalválogatását, az Orlai Produkció zenés városnézését, vagy éppen részleteket a Vígszínház legnépszerűbb előadásaiból. A gyerekeket is koncertek és meseprogramok várják, több kiadó standjánál pedig dedikáltatni is lehet.

Részletek erre>>

Molnár Krisztina Rita: Hosszú utazás - könyvbemutató

-

Mikor? Szeptember 6. 18 óra

Hol? Barabás Villa

Molnár Krisztina Rita kötetében nem kevesebb mint kétezer évig tart a hosszú utazás. Megelevenedik az emberi kultúra és történelem, az etruszkok lenkönyveitől a 2020-as világjárványig. A földi állapotok, úgy tűnik, időtlenek és állandók. A hétköznapok nyűgét, az emberi kapcsolatok árnyoldalait tértől és időtől függetlenül mindenki megtapasztalja. A 21. századi kamaszok kétségbeesve keresik a válaszokat az örök kérdésekre, a galambok varjúhangon kárognak félelmükben. Minden korszak kételyekkel terhelt. És a lét szépségével áldott. „a súlyos, fekete háztetők / között ködpamacsokban leng a hála”.  A bemutató házigazdája Nyáry Krisztián.

Esther Kinsky és Bán Zsófia a Goethe Intézetben

-

Mikor? Szeptember 8. 18 óra
Hol? Goethe Intézet, Budapest

Szeptember 8-án Esther Kinsky és Bán Zsófia lesznek a Goethe Intézet vendégei. Mindkét szerző különösen sokoldalú, hiszen egyaránt írnak gyerekkönyveket, esszéket, regényeket, mindketten tanítanak és fordítanak is. További kapcsolódási pont köztük, hogy több nyelvben, országban és kultúrában is otthonosan mozognak. Esther Kinsky 2022-ben elnyerte a rangos Kleist-díjat, Bán Zsófiát 2021-ben a svájci Spycher: Literaturpreis Leuk díjjal tüntették ki. Esther Kinsky legújabb könyve, a Rombo felkerült a Német Könyvdíjra kiválasztottak listájára, melyre a Frankfurti Könyvvásár előtt az adott évben legjobb német nyelven íródott regényei kerülnek. A szerző 2004-től Magyarországon is élt: a magyarországi élményeiből született Üdülő című regényét 2009-ben jelölték az elsőregényeseknek járó Franz-Tumler díjra.

A rendezvény ingyenes, német-magyar nyelven, szinkrontolmácsolással zajlik.

Részletek erre>>

II. Újbudai Gyermekünnep

-

Mikor? Szeptember 10-11.
Hol? Gárdonyi tér, Budapest

Gyerekkönyvvásárral, valamint látványos és népszerű összművészeti, a gyermekkultúrára fókuszáló programmal várja az érdeklődőket a B32 Galéria és Kultúrtér a II. Újbudai Gyermekkönyvünnepen szeptember 10-11-én,10:00 és 19:00 óra között. Az izgalmas programokon túl a legmenőbb gyerekkönyvkiadók hozzák el újdonságaikat és klasszikusaikat: itt lesz a Pagony, a Csimota, a Napraforgó, a Tea, a Csirimojó, a BOOK24 és szuper válogatással települ ki a Róka úr és Kompánia könyvesbolt is.

Részletek erre>>

PécsLIT Fesztivál 2022

-
Mikor? Szeptember 12-17.
Hol? Pécs

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál idén már második alkalommal, közel 50 programmal várja az érdeklődőket. Kiemelt esemény lesz a Pécsi Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló felolvasószínházi előadás, amelyet szeptember 14-én, Bertók László halálának második évfordulóján mutatnak be a Kamaraszínházban. A 2022-es PécsLIT vendégei között több olyan szerző is jelen lesz, akik nemrég jelentkeztek új kötettel, többek között Tóth Krisztina, Závada Pál, Háy János, Zalán Tibor, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Finy Petra, Cserna-Szabó András. A Pécshez kötődő írók közül jelen lesz Milbacher Róbert és Kisantal Tamás is. A fesztiválnak idén is lesznek külföldi vendégei: érkezik Rike Reiniger Németországból és Primož Repar Szlovéniából.

Részletek erre>>

FIN - Fehérvári Irodalmi Napok 2022

-

Mikor? Szeptember 22-24. (0. nap: szeptember 21.)

Hol? Székesfehérvár

A 2022-es FIN – Fehérvári Irodalmi Napokat idén Kemény Zsófi költő nyitja meg, őt követi Leskovics Gábor Lecsó szólókoncertje, fellép Henri Gonzo Magyar Melankolikusok című estjével, bemutatják Molnár T. Eszter, Szarka Károly és Németh Róbert új köteteit, a látogatók gramofonzene mellett kóstolhatják meg a Parti Nagy Lajos "szakácskönyve" alapján készült menüt, fellép Szabó Anna Rozsi legújabb szólóműsorával, az Új Magyar Képtárban pedig Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt Pilinszky-estjét láthatják majd. Idén ismét lesz „nulladik nap” a FIN-en, ezúttal rendhagyó irodalmi nyomdalátogatást tartanak az ALTO Nyomdában Czinki Ferenc és Vágvölgyi B. András közreműködésével.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Nézd meg nálunk a Bereményi kalapja előzetesét!

Szeptember 22-én mutatják be a Bereményi Gézáról készült portréfilmet.

...
Szórakozás

Toldi, a magyar szuperhős - októberben kerül mozikba Jankovics Marcell utolsó alkotása

Jankovics Marcell utolsó alkotása szöveghűen viszi vászonra Arany János költeményét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

...
Kolozsi Orsolya

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

...
Sándor Anna

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Dragomán-lexikon ‒ 50 szócikk Annától a zakuszkáig

Ez a félszáz mozaikdarab segít tájékozódni az életmű útvesztőjébe tévedőknek, és megmutatja a jellegzetes prózavilág ízeit és számos tónusát. Dragománológiai szószedettel köszöntjük ötvenedik születésnapján Dragomán Györgyöt.

...
Nagy

Az Ezeregyéjszaka Floridában? Glenn Curtiss berobbantotta az amerikai repülést, aztán várost alapított

Az 1920-as évek Amerikája elég őrült hely volt ahhoz, hogy a feltaláló és a repülés úttörője, Glenn Curtiss befektetésként Az ezeregyéjszaka meséiből ihletődve építsen meg egy egész várost. Utána jött a hurrikán.