Víg Mihály-portréfilm, Pozsonyi Piknik és Hosszú utazás [Programajánló]

Víg Mihály-portréfilm, Pozsonyi Piknik és Hosszú utazás [Programajánló]

Filmpremier, könyvbemutatók, egy német-magyar íróbeszélgetés és kulturális piknik is került az ősz első programajánlójába.

ro | 2022. szeptember 01. |

Ott torony volt: Víg Mihály-portré


Premier: Szeptember 1.

A nyolcvanas évek első fele a „tűrt és tiltott” határán elhelyezkedő alternatív, underground művészet virágkora volt Magyarországon. Ennek a korszaknak meghatározó képviselője Víg Mihály, aki 1979-ben barátjával, Hunyadi Károllyal megalapította a mai napig működő Balaton együttest. A később megalakuló és csak pár évig létező, de máig legendának számító Trabant együttesnek is oszlopos tagja volt. Víg Mihály számos filmzenét is írt, többek között Szabó Ildikónak, Szirtes Andrásnak és Xantus Jánosnak. Tarr Béla állandó zeneszerzője lett, sőt a Sátántangó főszerepét is ő játszotta. A portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a velük való kapcsolatáról. Megismerjük a munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról. A számos soha nem látott archív felvétellel és sok zenével kiegészített filmben az életútján és alkotói pályája állomásain keresztül közelebbi kapcsolatba kerülhetünk Víg Mihállyal és az elmúlt hatvan évvel.

Gáncs Kristóf: Lajos kutya buszra száll - könyvbemutató

-
Mikor? Szeptember 3., 10 óra
Hol? B32 Galéria és Kultúrtér

Lajos kutya buszra száll címmel jelent meg Gáncs Kristóf második gyerekkönyve, amelyben gyerekkori kiskutyáját teremtette újra mesehősként (a szerzővel korábban ITT interjúztunk). A fülszöveg szerint alighogy megérkezett, máris felforgatta a kis falu életét Lajos kutya, akit nyughatatlan és kolbászkedvelő természete újabb kalandokba sodor. A könyvet szombaton mutatják be egy bábjátékos, workshopos rendezvényen (ahová igazi tacskókat is várnak). A szerzővel Szabados Ági beszélget, és vendég lesz Wolf Kati is, aki elénekli Lajos kutya altatódalát. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek erre>>

Pozsonyi Piknik

-

Mikor? Szeptember 3.
Hol? Újpesti rakpart

Két év kihagyás után újból várja az érdeklődőket a Pozsonyi Piknik. Fellép mások mellett a Grecsó–Hrutka duó, az Átrium Staff Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, de színházi élményekből sem lesz hiány, hiszen a nagyszínpadon láthatják majd a látogatók az Operettszínház művészeinek musicalválogatását, az Orlai Produkció zenés városnézését, vagy éppen részleteket a Vígszínház legnépszerűbb előadásaiból. A gyerekeket is koncertek és meseprogramok várják, több kiadó standjánál pedig dedikáltatni is lehet.

Részletek erre>>

Molnár Krisztina Rita: Hosszú utazás - könyvbemutató

-

Mikor? Szeptember 6. 18 óra

Hol? Barabás Villa

Molnár Krisztina Rita kötetében nem kevesebb mint kétezer évig tart a hosszú utazás. Megelevenedik az emberi kultúra és történelem, az etruszkok lenkönyveitől a 2020-as világjárványig. A földi állapotok, úgy tűnik, időtlenek és állandók. A hétköznapok nyűgét, az emberi kapcsolatok árnyoldalait tértől és időtől függetlenül mindenki megtapasztalja. A 21. századi kamaszok kétségbeesve keresik a válaszokat az örök kérdésekre, a galambok varjúhangon kárognak félelmükben. Minden korszak kételyekkel terhelt. És a lét szépségével áldott. „a súlyos, fekete háztetők / között ködpamacsokban leng a hála”.  A bemutató házigazdája Nyáry Krisztián.

Esther Kinsky és Bán Zsófia a Goethe Intézetben

-

Mikor? Szeptember 8. 18 óra
Hol? Goethe Intézet, Budapest

Szeptember 8-án Esther Kinsky és Bán Zsófia lesznek a Goethe Intézet vendégei. Mindkét szerző különösen sokoldalú, hiszen egyaránt írnak gyerekkönyveket, esszéket, regényeket, mindketten tanítanak és fordítanak is. További kapcsolódási pont köztük, hogy több nyelvben, országban és kultúrában is otthonosan mozognak. Esther Kinsky 2022-ben elnyerte a rangos Kleist-díjat, Bán Zsófiát 2021-ben a svájci Spycher: Literaturpreis Leuk díjjal tüntették ki. Esther Kinsky legújabb könyve, a Rombo felkerült a Német Könyvdíjra kiválasztottak listájára, melyre a Frankfurti Könyvvásár előtt az adott évben legjobb német nyelven íródott regényei kerülnek. A szerző 2004-től Magyarországon is élt: a magyarországi élményeiből született Üdülő című regényét 2009-ben jelölték az elsőregényeseknek járó Franz-Tumler díjra.

A rendezvény ingyenes, német-magyar nyelven, szinkrontolmácsolással zajlik.

Részletek erre>>

II. Újbudai Gyermekünnep

-

Mikor? Szeptember 10-11.
Hol? Gárdonyi tér, Budapest

Gyerekkönyvvásárral, valamint látványos és népszerű összművészeti, a gyermekkultúrára fókuszáló programmal várja az érdeklődőket a B32 Galéria és Kultúrtér a II. Újbudai Gyermekkönyvünnepen szeptember 10-11-én,10:00 és 19:00 óra között. Az izgalmas programokon túl a legmenőbb gyerekkönyvkiadók hozzák el újdonságaikat és klasszikusaikat: itt lesz a Pagony, a Csimota, a Napraforgó, a Tea, a Csirimojó, a BOOK24 és szuper válogatással települ ki a Róka úr és Kompánia könyvesbolt is.

Részletek erre>>

PécsLIT Fesztivál 2022

-
Mikor? Szeptember 12-17.
Hol? Pécs

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál idén már második alkalommal, közel 50 programmal várja az érdeklődőket. Kiemelt esemény lesz a Pécsi Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló felolvasószínházi előadás, amelyet szeptember 14-én, Bertók László halálának második évfordulóján mutatnak be a Kamaraszínházban. A 2022-es PécsLIT vendégei között több olyan szerző is jelen lesz, akik nemrég jelentkeztek új kötettel, többek között Tóth Krisztina, Závada Pál, Háy János, Zalán Tibor, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Finy Petra, Cserna-Szabó András. A Pécshez kötődő írók közül jelen lesz Milbacher Róbert és Kisantal Tamás is. A fesztiválnak idén is lesznek külföldi vendégei: érkezik Rike Reiniger Németországból és Primož Repar Szlovéniából.

Részletek erre>>

FIN - Fehérvári Irodalmi Napok 2022

-

Mikor? Szeptember 22-24. (0. nap: szeptember 21.)

Hol? Székesfehérvár

A 2022-es FIN – Fehérvári Irodalmi Napokat idén Kemény Zsófi költő nyitja meg, őt követi Leskovics Gábor Lecsó szólókoncertje, fellép Henri Gonzo Magyar Melankolikusok című estjével, bemutatják Molnár T. Eszter, Szarka Károly és Németh Róbert új köteteit, a látogatók gramofonzene mellett kóstolhatják meg a Parti Nagy Lajos "szakácskönyve" alapján készült menüt, fellép Szabó Anna Rozsi legújabb szólóműsorával, az Új Magyar Képtárban pedig Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt Pilinszky-estjét láthatják majd. Idén ismét lesz „nulladik nap” a FIN-en, ezúttal rendhagyó irodalmi nyomdalátogatást tartanak az ALTO Nyomdában Czinki Ferenc és Vágvölgyi B. András közreműködésével.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Nézd meg nálunk a Bereményi kalapja előzetesét!

Szeptember 22-én mutatják be a Bereményi Gézáról készült portréfilmet.

...
Szórakozás

Toldi, a magyar szuperhős - októberben kerül mozikba Jankovics Marcell utolsó alkotása

Jankovics Marcell utolsó alkotása szöveghűen viszi vászonra Arany János költeményét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.