Életrajzi film Beckettről, fővárosi séta, megzenésített versek és lakáskoncert [PROGRAMAJÁNLÓ]
Szórakozás programajánló film pim

Életrajzi film Beckettről, fővárosi séta, megzenésített versek és lakáskoncert [PROGRAMAJÁNLÓ]

Lassan március közepéhez érkezünk, és programokban továbbra sincs hiány, lakáskoncertet, könyvbemutatót, irodalmi beszélgetést, városi sétát és szokás szerint filmet is találsz aktuális programajánlónkban. 

ko | 2024. március 07. |

Előbb táncolj!

A Nobel-díjas Samuel Beckett a 20. század egyik legjelentősebb drámaírója. A többség számára a Godot-ra várva című színműve révén lehet ismerős, de az ír szerző nemcsak emiatt tekintendő a modern irodalom egyik úttörőjének. Az Előbb táncolj! Beckett munkásságáról és magánéletéről szóló életrajzi film, amelyben a fiatalkortól a Nobel-díj elnyeréséig tartó életútba kaphatunk betekintést. Felvillannak a legfontosabb állomások, a magánélet bonyodalmai, a történelem viharai. A filmen keresztül jobban megérthetjük Beckett bonyolult belső világát, amelyet olyan plasztikusan nyújt át a munkásságán keresztül. Az Előbb táncolj! az Oscar-díjas James Marsh legújabb történelmi filmje. Marsh a többszörös Oscar-jelölt A mindenség elmélete és Stephen Hawking után ismét egy korszakos lángelméről készített életrajzi filmet. Samuel Beckettet a Golden Globe-díjas Gabriel Byrne alakítja.

Mikor? március 7-től Hol? mozik

Budapesten forgatják a Beckett életéről szóló filmet

Tavaly ősszel már beszámoltunk róla, hogy Dance First címmel életrajzi filmet készítenek Samuel Beckettről. A rendezést James Marsh vállalta, a főszerepben Gabriel Byrne lesz. A friss hírek szerint a film forgatása már elkezdődött és jó pár jelenetet Budapesten vesznek fel.

Tovább olvasok

Tárgyeset Vörös Istvánnal és Lévai Balázzsal

-

Tárgyeset című sorozatunk fókuszában íróink tárgyi környezete áll. Hétköznapi életkörülményeikről, életmódjukról, lakberendezési szokásaikról kérdezzük őket, hogy feltárjuk nélkülözhetetlen tárgyaik életrajzi hátterét. A beszélgetések során a tárgyakhoz való kötődés, az irodalmi művekben megjelenő tárgyak, az archiválási szokások és a múzeumi gyűjteményezés témaköreit járjuk körül. Milyen szerepet játszik egy-egy tárgy az író életében? Hogyan viszonyulnak kortárs szerzőink saját lehetséges muzealizálásukhoz, ahhoz a gyakorlathoz, hogy hagyatékuk, személyes tárgyaik majd archívumba kerülnek? Ők maguk gyűjtők-e? Vannak-e gyűjteményeik? Vagy észrevétlenül kialakult-e körülöttük valamilyen gyűjtemény? Milyen tárgyak jellemzik őket? A márciusi eseményen Vörös István íróval beszélget Lévai Balázs rendező-producer. Az eseményen leleplezésre kerül egy Vörös Istvánhoz közel álló tárgy is, amely történetet hordoz, és amelyet a PIM-nek ajándékoz a rendezvény keretében.

Mikor? március 12-én 18 órakor Hol? PIM, Díszterem
Részletek ITT.

Szűcs Teri: Visszatért hozzám az emlékezet - Könyvbemutató

-

Szűcs Terivel Turi Tímea beszélget a Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia című könyvről, amelyből Bánfalvi Eszter olvas fel részleteket. Bárkit érinthet, mégis minden történet másmilyen: ez a könyv a demenciáról és az otthonápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről szól. Szűcs Teri akkor kezdte írni feljegyzéseit, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak. A naplójegyzetek és esszék azonban soha nem csak magántermészetű vallomások, hanem egy közös emlékezet megteremtésére tett kísérletek is. Ez a könyv újraírja a demenciával élő ember emlékeit: a leningrádi fiatalkor, a zsidó, szovjet és magyar identitások határain kibomló élettörténet megejtő szépséggel rajzolódik ki, miközben a könyv érzékeny látlelet az otthonápolás jelenlegi nehézségeiről és lehetőségeiről, embert próbáló és felemelő napjairól, törékeny egyensúlyáról is.

Mikor? március 19-én 17 órakor Hol? Magvető Café
Részletek ITT.

Könyves séták Budán és Pesten

-

A történeti Budapest emlékei közt sétálva megismerkedünk a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjaival. Olyan helyszínekre látogatunk, ahol a falak izgalmas rendőrségi, megdöbbentő közegészségügyi adatokról, bordélyhölgyekről, sőt, kalandos szeretőkről mesélnek. Sétánkon Budán, majd Pesten idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabutémáihoz kapcsolódó történeteit, körbejárjuk az egykori nagyvárosi kurtizán-élet nemcsak emblematikus helyszíneit, de belső, érzelmi és szociális világát is. A buja budai és pesti élet olyan irodalmi nagyságok levelein és szövegein keresztül bontakozik ki, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György. A sétákat vezeti: Szabó Dominika. A séták hossza kb. 2,5 óra. 
Buja Buda – Hol? Találkozás és indulás a Rudas Gyógyfürdő elől Mikor? Márc. 9., 10:30 Részletek ITT.
Buja Pest – Hol? Találkozás és indulás a Károlyi-kert bejáratánál (Magyar utca – Ferenczy István sarok) Mikor? Ápr. 5., 17:00 Részletek ITT.

Horváth Florencia – Karádi Gergő: Valójában senki

-

Az est Horváth Florencia készülő első verseskötetének anyagán alapszik, amiből Karádi Gergő megzenésített néhány szöveget. Különböző területekről jövünk, de igyekszünk létrehozni egy közös történetet. Hiszen a zenében is kell lennie irodalomnak és az irodalomban is zenének. Valójában senki című estünkön nem titkolózunk, sőt megmutatjuk önmagunkat és azokat a dolgokat, amik meghatároznak minket. Művészeti ágak és élettörténetek találkozása ez. Egyszerre szólalunk meg múltban és jelenben, emléket felidézve és azokként, akik mára lettünk.

Mikor? március 12-én 19:30-kor Hol? Három Holló
Részletek ITT.

Prizma-lapszámbemutató

-

Közel nyolc év után újra nyomtatott formában jelenik meg a Prizma. A pocketbook formátumú lapszámok ezúttal a kortárs észak-amerikai film egy-egy izgalmas életművét járják körbe: a tanulmányok Paul Thomas Anderson, Kelly Reichardt, Denis Villeneuve és Frederick Wiseman szerzőiségét vizsgálják.
A lapbemutatón Kránicz Bence beszélget a lapszámok szerkesztőivel, Kovács Katával és Lichter Péterrel. Az est folyamán az új számokat kedvezményesen meg lehet majd vásárolni, illetve régi lapszámokból is viszünk.

Mikor? március 11-én 18 órától Hol? Kelet Kávézó és Galéria
Részletek ITT.

Barkóczi Noémi lakáskoncert

-
Az este nem csendesülős lesz, rendes, megszokott álló koncertre készüljetek. Egy estére most bárki beköltözhet Barkóczi Noémiék közös lakásába. Egy olyan képzeletbeli albérletbe invitál a zenekar, ahol mindenki otthon érezheti magát és ahol ezúttal a dalszövegek is életre kelnek. Ebben a miliőben visszaköszön az albérletek kopottas romantikája, a magányos, de olykor gyümölcsöző pillanatok, ahova bármikor betoppanhat egy látogató, csak úgy váratlanul. Március 9-én Barkóczi Noémiék egy különleges lakáskoncertet idéző hangulatot igyekeznek a Trafó színpadára varázsolni, ahová rendhagyó módon érkeznek a meghívott vendégelőadók, így bekapcsolódva az este programjába. Vendégek: Hegedűs Józsi, Jónás Vera, Szalai Anna, Závada Péter.
Mikor? március 9-én 20 órakor Hol? Trafó House
Részletek ITT. 
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Nagy

Vörös István: Egy fémtáska Kongóban [Képalá]

...
Nagy

Karádi Gergő: Van-e elég időm arra, ami a fejemben van?

Örömmel merül el Mészöly Miklós prózájában, de szívesen kacsintgat Fehér Renátó verseire is, az olvasási listáján pedig Flaubert és Visky András szerepelnek előkelő helyen. Karádi Gergővel, a Margófeszten fellépő Sorbonne Sexual frontemberével interjúztunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Polc

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...

Denene Millner két anya és egy lány sorsán keresztül számol le a tökéletes nő mítoszával

...